Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Baudīšanai bez iemesla

Pirmkārt. Rīt Melngalvju namā Baltijas vīnziņu čempionāts. Viens no gada svarīgākajiem pasākumiem vīna profesionāļiem. Pēdējos divus gadus leiši un igauņi ir tikuši Raimonda Tomsona pazemoti. Kā būs šoreiz - nāciet un skatieties!

Otrkārt. Kaut kā sacepos par pašmāju «sabiedrības krējumu». Atcerējos leģendu par lēdiju Godivu, kura esot kaila jājusi caur Koventriju, lai viņas vīrs - Koventrijas grāfs - samazinātu pilsētniekiem maksājamos nodokļus. Kā vēsta leģenda, dziļā cieņā neviens neesot pat iedomājies aplūkot pliko aristokrāti. Man gan tuvāka ir mazāk zināma šī šova interpretācija, proti, lēdijas kailums ir bijis tik nebaudāms, ka katrs, kurš riskējis to aplūkot, vēlāk par šo ideju nebūt nav gribējis lielīties. Štrunts ar tiem nodokļiem, tikai, dieva dēļ, apģērbies... Vīni ir gluži kā cilvēki - daži no tiem piesaista daudz lielāku apkārtējo uzmanību nekā pārējie. Un, gluži kā atsevišķiem cilvēkiem, arī dažam labam vīnam sniegtā vērība nereti ir stipri pārspīlēta.

El Coto Crianza 2005 Rioja DOC. Šoreiz nopirkās labs vīns. Krāsā ārkārtīgi līdzīgs ķiršu kompotam - košs un rubīnsarkani krāšņs. Smaržas mierīgi nosvērtas - mežaini dūmainas. Vīns šobrīd piedzīvo savu briedumu, tādēļ aromātos svaigās augļu un ogu smaržas papildina «smagās» garšvielas - anīss, karamele, nedaudz vaniļas un dūmu. Arī uz mēles cīniņā par pirmo vietu augļi nav vinnētāji. Protams, tumšas gatavas meža ogas ir sajūtamas un zināmas, bet, spriežot par šī vīna sabalansētību, jāatzīst izteikta skābes dominante. Par spīti tam, vīns dzeras ļoti viegli, pat zīdaini. Skābums ir svarīgākais arī pēcgaršā - garā un apetīti rosinošā. Tanīni patlaban ir tieši tik sausi, lai vīns kalpotu par labu padzērienu kādām gaļas bagātām vakariņām. Labāks šis vīns vairs nekļūs. Jādzer šobrīd, nekavējoties. Laikam tādēļ arī tagad nopērkams par ļoti labu cenu.

Lyngrove Collection Pinotage 2007. Ļoti labs modernā Dienvidāfrikas Pinotage paraugs. Rubīnsarkans, putās viegli violets. Smaržas neuzbāzīgi priecē ar vieglu melno plūmju, žāvētu aprikožu un karsta asfalta lipīgo aromātu. Vīns nav masīvs, bet pietiekami stabils un viskozs, lai muti piepildītu ar nenogurušiem, enerģiskiem tanīniem, patīkamu ogu skābumu un ļoti vieglu, bet gari piparainu pēcgaršu. Ja vīnu dzersiet nesteidzoties, pēc stundas ceturkšņa glāzē parādīsies tās smaržas, par kurām Pinotage ir izpelnījusies gardēžu cieņu, - tabaka, darva un šokolāde. Protams, šīs smaržas sevi parāda tikko jaušami - šis tomēr ir komerciāls vīns, kurš nez vai kādreiz iekļūs mācību grāmatās vai vīna vēstures almanahā. Tomēr šis vīns godīgi atstrādā katru par to izdoto santīmu. Nekautrējieties šo Pinotage dzert tūlīt un tagad! Ar gaidīšanu nekas nemainīsies - tieši šobrīd vīns ir sulīgs, augļu un ogu garšu pilns, enerģisks un alkoholisks.

Vai šos vīnus redzēsim «darbībā» arī rīt, kad Raimonds Tomsons no Vincenta aizstāvēs savu labākā vīna viesmīļa titulu Baltijas vīnziņu čempionātā? Nez vai. Melngalvju namā lietā tiks likti dzērieni no cita plaukta. Tā vai citādi - tiem, kam vīns ir viena no lielākajām baudām, kuru iespējams gūt stāvus, sestdiena solās būt pietiekami interesanta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?