Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Dzīvē ir jāmeklē momenti

«Ir jāmīl tas, ko tu dari! Pat tas, ko lasi vai gatavo pusdienām. Un ir jāmīl sava tēvu zeme,» par būtisko vecumdienās saka seniors Gunārs Dainis Sproģis. Ar viņu tiekamies Jūrmalas pilsētas muzejā Majoros, kur seniors sarīkojis personālizstādi Pie jūras dzīve mana - tā mākslinieks nosaucis savu jau 15.

izstādi. Sproģa kungs eļļas tehnikā glezno ainavas, klusās dabas, marīnas, arī portretus. Vasaras viņš pavada pie jūras, Dubultos, un šovasar vien tapuši 25 darbi! 2012. gadā Gunārs iesaistījies Rīgas Aktīvo senioru aliansē RASA, lai labāk iemācītos strādāt ar datoru, un biedrībai uzgleznojis īpašu darbu, uz kura parakstās augstie viesi, tajā skaitā Latvijas prezidenti un ministri. «Gunārs uz dzīvi skatās ar gaišu smaidu, priecājas par dabas krāšņumu, labu mūziku un teātri, velta mīļus vārdus satiktajiem cilvēkiem. Arī viņa gleznas izstaro prieku, Latvijas dabas ainavu daudzkrāsainību, ziedu krāšņumu, jūras un saules krāsu saspēli,» vēstulē Senioru Dienai apliecina Gunāra laba paziņa Dace.

Pirmais darbs mammai

Gunārs Dainis Sproģis ir rīdzinieks, atceras, kā bērnībā Mežaparkā gājis skatīties motociklu sacīkstes, bet kopā ar tēvu apmeklējis bērnu rītus operā un izstādes - tās viņam patikušas vislabāk. «Mamma gribēja, lai eju par ārstu mācīties, bet man nepatika līķu smaka, to dabūju sajust Meža kapos, kad glabāja kritušos vācu karavīrus. Šo smaku vairs negribēju ostīt, tāpēc iestājos Rīgas Industriālajā politehnikumā un paralēli apmeklēju arī sporta skolu,» atceras Gunārs. Viņš visu mūžu nostrādājis savā profesijā - bijis VEF konstruktors, bet vēlāk strādājis kā inženieris konstruktors Komutatora zinātniski pētnieciskajā institūtā Impulss.

Vēl 60. gadu beigās Gunārs pat iedomāties nevarēja, ka viņš kādreiz gleznos. Līdz 40 gadu vecumam viņš vispār neslimoja, tad saslima ar plaušu vīrusu. «Ārsti secināja, ka vienai plaušai nepieciešams nogriezt apakšējo daivu. Tas bija 1970. gadā, kad Ļeņinam bija lielā jubileja - man uztaisīja operāciju, bet pēc tās dabūju plaušu karsoni,» stāsta Gunārs un turpina: «Arī mana mamma tajā laikā saslima. Atceros, viņa gulēja savā gultiņā - kādu gabalu no sienas un loga. Mamma saka: «Vajadzētu nopirkt kādu gleznu, lai man nav jāskatās tajā tukšajā sienā.» Atbildēju: «Es tev uzgleznošu!» Sakaru rūpniecības ministrijā tolaik biju galveno konstruktoru biroja loceklis, man bieži sanāca pabūt Maskavā. Reiz Šeremetjeva muzejā man pastāstīja, ka vienā no galerijām gleznu autori ir Šeremetjeva dzimtļaužu bērni. Man pirmoreiz ienāca doma - dzimtļaužu bērni prata uzgleznot un kāpēc es nevarētu? Es taču rasēt protu, cilvēka anatomiju zinu. Tāpēc arī mammai apņēmos kaut ko uzgleznot.»

Darba kolēģi Gunāram bija uzdāvinājuši biezu Latvijas skatu grāmatu, viņš nopircis akvareļa papīru, krāsas, pindzeles, atšķīris albumā fotogrāfiju ar ezeru un mazu saliņu, un savu pirmo darbiņu mammai uzgleznojis. Draudzenes nākušas ciemos un jūsmojušas: «O, jums jauna glezna!»

Dārgs prieks

Kad 1973. gadā glezniecības studijā, ko vadīja gleznotājs Aleksandrs Zviedris, bija izsludināts konkurss jaunu dalībnieku uzņemšanai, Gunāram bijis kauns nest savus pirmos akvareļus, to viņa vietā izdarījusi dzīvesbiedre. Konkurss bijis liels, bet Gunāru uzņēma. Vēlāk ar Aleksandru Zviedri viņi esot sadraudzējušies. Gunārs gleznojis arī pie Andreja Ģērmaņa, tad pie Jura Ģērmaņa un Ausmas Danemanes. Izstādēs piedalījies no 1974. gadā, bet 1979. gadā Rīgā sarīkojis savu pirmo personālizstādi.

Kopš tā laika tapis vairāk nekā tūkstotis darbu, daudzi no tiem atrodas privātās kolekcijās ne tikai Latvijā, bet arī ASV, Lielbritānijā, Dānijā, Izraēlā, Krievijā, Vācijā, Igaunijā, Zviedrijā. «Gadā vajadzētu uzgleznot 52 darbus - katru nedēļu vienu, citādi tas nav nopietni, bet man tas ir hobijs, dzīves nepieciešamība. Kā alkoholiķim dzert alkoholu,» smej Gunārs. Esot izrēķināts, ka viens kvadrātmetrs apgleznota audekla ar rāmi māksliniekam izmaksājot aptuveni 150 eiro. «Dārgs prieks. Bet man daudz draugu - es viņiem uzgleznoju, viņi man saved pilnu pieliekamo ar lauku labumiem. Kad izdodas kādu gleznu pārdot, tad prieks,» smaida seniors.

Ir jāprot dzīvot

Gunārs tiešām ir optimists, kaut atzīst - uz vecumu cilvēki mainās un ne visi uz labo pusi. «Agrāk daudziem esmu palīdzējis, un tas ar laiku nāk atpakaļ. Ir jāprot dzīvot. Dzīvē ir jāmeklē visādi momenti, lai tiktu uz priekšu, arī vecumdienās,» uzskata mākslinieks. Viņš ir pateicīgs saviem vecākiem, tēvam, kurš viņu bērnībā vedis labā sabiedrībā. «Vecie mākslinieki, pirms audeklu sagatavoja gruntei, pielūdza Dievu, lai darbiņš izdodas. Viss gāja caur garīgo. Kad es pabeidzu darbu, es pateicos Dievam un savas gleznas pārbaudu, cik liela tajās ir pozitīvā enerģija. To var izdarīt arī ar svārstiņu. Ja glezno sliktā garastāvoklī... Bet tad es vispār negleznoju, tad labāk palasu labu grāmatu,» atzīst Gunārs un novēl: «Mīliet sevi, cilvēkus blakus, savus tuvākos un pretējo dzimumu! Cilvēkam vienmēr ir jābūt iemīlējušamies, bez mīlestības dzīvot nedrīkst.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gunārs Dainis Sproģis

Dzimis 1929. gada 19. augustā Rīgā.
1949. gadā absolvējis Rīgas Industriālo politehnikumu, 1960. gadā - Rīgas Politehnisko institūtu.
Kā inženieris konstruktors strādājis VEF un Komutatora zinātniski pētnieciskajā institūtā Impulss.
1973. gadā uzsācis glezniecības studijas pie gleznotāja Aleksandra Zviedra. 1979. gadā Rīgā sarīkojis pirmo personālizstādi.
Pensijā kopš 1991. gada.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?