Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +28 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Horoskopi

Hortenziju krūmi ir vieni no skaistāk ziedošajām vasaras dekoratīvā dārza rotām. Visierastāk jau gadiem ilgi iekoptos dārzos redzēt baltās ziedu bumbas - pušķus, bet arvien populārākas kļūst arī krāsainās hortenzijas.

Daudz šķirņu

Hortenzijām ir vairākas sugas - kokveida, skarainās, vīteņhortenzijas, robainās u. c. Latvijas apstākļos vislabāk aug un ziemo kokveida un skarainās hortenzijas. Stādaudzētavas Baltezers vadītājs dārzkopis Varis Kazaks stāsta, ka kokveida hortenzijām pieejams ap 10 šķirņu, bet skarainajām - pat ap 30. Tās iespējams iegādāties gan tirgos, gan stādaudzētavās un pat lielveikalos, lielākoties jau kuplas, ziedošas konteineros. Hortenzijas var stādīt visu sezonu no aprīļa līdz vēlam rudenim. Kompakts un blīvs sakņu kamols konteinerstādiem ļauj ātri iesakņoties un, uznākot pēkšņam salam, veiksmīgi pārziemot. Iegādājoties stādus, vēlams gan pievērst uzmanību to izcelsmei un šķirnei. V. Kazaks skaidro, ka hortenzijām ļoti svarīga ir ziemcietība. «Mūsu stādaudzētavā hortenziju jaunās šķirnes un stādus ziemās pārbaudām Latgalē, kur sezonā sals mēdz būt visbargākais. Skatāmies, kā iztur, kā piesegt. Tikai tad, kad ziemcietība noskaidrota, hortenzijas dodas pie pircējiem,» atklāj dārzkopības speciālists. Ārzemnieces, kas jutīgākas pret salu, piemēram, liellapu hortenzijas, puķpodos var audzēt uz balkoniem, terasēm un ziemā nest pagrabā pārziemot. Hortenzija nometīs lapas, bet neaizies bojā pat līdz +5 grādu aukstumam, bet nedrīkst stādu iekaltēt. Nav arī jāpārcenšas ar laistīšanu, vienkārši jāuztur pastāvīgs mitruma līmenis.

Jālaista un jāmēslo

Hortenziju krāšņie ziedi raisās gan pilnā saulē, gan pusēnā. Bagātīgi auglīga augsne ar skābu reakciju un regulāra (bagātīga) laistīšana - tās ir galvenās hortenziju prasības. Stādāmās bedres sagatavošanā ieteicams izmantot sadalījušos kūtsmēslus, labu kompostu, piejaucot skābu kūdru. Var izmantot substrātu, kas paredzēts rododendru un zileņu (krūmmelleņu) audzēšanai. Arī papildmēslošanai piemērots rododendriem un citiem skābu augsnes reakciju mīlošiem augiem paredzēts mēslojums. Skābāka augsne veicinās krāsaino hortenziju ietonēšanos košās krāsās, arī labi laistītas tās būs košākas. Augusta beigās stādot konteinerā augušu hortenziju, papildmēslošana nav nepieciešama līdz jaunās sezonas sākumam. V. Kazaks atklāj - ja hortenzijas rudenī pārmēslotas ar barības vielām, kas bagātīgi satur slāpekli, arī tas var veicināt izsalšanu. Tāpat saknes sala laikā nedrīkst atrasties ūdenī, arī tad augs var nosalt.

Robainās hortenzijas šķirnēm (Hydrangea serrata) ziedi veidojas uz iepriekšējā gada dzinumiem, kurus uz ziemu iepako, apliekot niedru kārtu vai citu gaisa caurlaidīgu materiālu. Nav nepieciešama griešana, bet pēc vēlēšanās var izgriezt vecos ziedus un sausos, sīkos zariņus.

Kokveida hortenziju krūmus (Hydrangea arborescens) retina pavasarī, izgriežot tievos dzinumus un saīsinot spēcīgākos, no zemes atstājot līdz pat 20- 25 cm augstumam.

Skarainajām hortenzijām (Hydrangea paniculata), pavasarī saīsinot iepriekšējā gada dzinumus, gadu gaitā veidosies spēcīgi zarots krūms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Seši tūristi miruši Grieķijas rekordkarstumā

Jau seši tūristi zaudējuši dzīvību šomēnes, dodoties pārgājienos Grieķijā, neskatoties uz varasiestāžu brīdinājumiem būt īpaši uzmanīgiem valsti piemeklējušā karstuma viļņa laikā, vēsta Deutsche Wel...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?