Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +28 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Horoskopi

Augustā jau jūtams rudens tuvums - ne tikai pīlādžu ogas mežmalās krāsojas spilgti oranžas, bet arī košumkrūmos nogatavojas bārbeļu augļi. Kaut daudzviet pasaulē skābās jeb parastās bārbeles (Berberis vulgaris) tiek audzētas tieši ēšanai - no ogām, kas bagātas ar C vitamīnu, iegūst sulu, vāra ievārījumu, kaltē, - Latvijā šis augs pazīstams vairāk kā dekoratīvs un pieejams daudzās kokaudzētavās, plašā klāstā arī a/s Latvijas valsts meži Strenču kokaudzētavā, stāsta tās vadītājs Jānis Zvejnieks.

Kuplas un krāsainas

Bārbeļu dzimtas (Berberidaceae) krūmi izplatīti Eiropā un Āzijā, un tiem ir dažādas šķirnes. Bārbeles var izaugt pat līdz četru metru garumam, to zari ir klāti ar ērkšķiem un veido kuplu vainagu, tāpēc šie krūmi ir iecienīti dzīvžogu stādīšanai, turklāt atkarībā no šķirnes bārbeļu lapām mēdz būt dažādas nokrāsas, kas izskatās krāšņi un dekoratīvi. Bārbeles arī zied ar dzelteniem, smaržīgiem ziediem. Ziedēšana notiek maijā un jūnijā, bet jau augustā sāk ienākties augļi, kas gatavību sasniedz septembra otrajā pusē. Daļa bārbeļu šķirņu ir mūžzaļas un lapas ziemas sezonā nenomet.

Dekoratīvajām bārbelēm piemīt īpaši plašs klāsts lapu krāsu izvēlē - zaļas, dzeltenas, oranžas, daždažādu nokrāsu sarkanas lapas, turklāt, kā jau iepriekš minēts, atkarībā no šķirnes augi var būt dažāda augstuma. Ar visspilgtākajām krāsām Latvijas apstākļos izceļas un izmantojamas dārzos un parkos Tunberga bārbeļu šķirnes (Berberis thunbergii).

Vajag sauli un daudz vietas

Bārbeles audzēšanai ir piemērota labi drenēta, caurlaidīga augsne, kas var būt gan skāba, gan sārmaina, taču augs spēj augt arī kaļķainā augsnē.

Bārbeles var stādīt gan pavasarī, gan rudenī, bet vasaras otrā puse ir sevišķi piemērota, lai pavairotu augu ar spraudeņiem, vislabāk izmantot tādus, kas izauguši vismaz 8 cm garumā.

Attiecībā uz augšanas apstākļiem bārbeles nav kaprīzas. Lielākā daļa bārbeļu audzējamas sausā, saulainā vietā, un ir tikai neliela daļa šķirņu, kas pacieš vieglu noēnojumu. Pārmērīgs mitrums gan augam nepatīk. Lai nodrošinātu optimālu mitruma līmeni, augsni ap bārbelēm ieteicams mulčēt. Pirms stādīšanas tā jāsagatavo, iestrādājot kompostu vai kūtsmēslus, jo tie veicinās krūma ātrāku augšanu un sakuplošanu.

Bārbeles aug kuplas, un, ja tās audzējat kā dzīvžogu, tam noteikti jāpiešķir forma. Bārbeles apgriezt vislabāk tieši vasaras otrajā pusē, un augusts šim darbam ir ideāli piemērots. Ja krūms netraucē un vietu neaizņem, tad gan tam droši var ļaut augt un kuplot!

Laba kompānija

Var kombinēt dažādu nokrāsu un augstumu bārbeļu krūmus, veidojot dekoratīvus akcentus un toņu saspēles.

Bārbeles īpaši pievilcīgas izskatīsies, ja tiks stādītas pie mūra sienas vai sētas priekšā. Dārza ainavu veidošanas speciālisti iesaka arī kombinēt bārbeles dobē ar rožu stādiem, kas skaisti kontrastēs uz bārbeļu sulīgo lapu fona, turklāt attiecībā uz augšanas apstākļu prasībām šie augi būs saderīgi.

Bārbeļu tuvumā labi izskatīsies jebkuri augi, kuru ziedu krāsa kontrastēs ar bārbeļu lapu spilgtumu, turklāt ieteicams kombinēt dažādās sezonās ziedošus augus, sākot no pavasara lillīgajiem krokusiem un zeltainajām narcisēm līdz rudenīgo asteru daudzkrāsainībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bārbeles dārzā

Bārbeles var izaugt pat līdz četru metru garumam, to zari ir klāti ar ērkšķiem un veido kuplu vainagu, turklāt atkarībā no šķirnes bārbeļu lapām mēdz būt dažādas nokrāsas, kas izskatās krāšņi un dekoratīvi.
Bārbeles aug kuplas, un, ja tās audzējat kā dzīvžogu, tam noteikti jāpiešķir forma. Bārbeles vislabāk apgriezt tieši vasaras otrajā pusē, un augusts šim darbam ir ideāli piemērots.
Bārbeles zied maijā un jūnijā, bet jau augustā sāk ienākties augļi, kas gatavību sasniedz septembra otrajā pusē.
Kaut arī ogas nobriest daudzām bārbeļu šķirnēm, jāatceras, ka ēdamas ir tikai parastās bārbeles (Berberis vulgaris)!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Seši tūristi miruši Grieķijas rekordkarstumā

Jau seši tūristi zaudējuši dzīvību šomēnes, dodoties pārgājienos Grieķijā, neskatoties uz varasiestāžu brīdinājumiem būt īpaši uzmanīgiem valsti piemeklējušā karstuma viļņa laikā, vēsta Deutsche Wel...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?