Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

VM iebilst alkohola un cigarešu pārdošanai tirgū

Lai cīnītos ar kontrabandu un palīdzētu vietējiem uzņēmējiem, pašvaldības uzņēmuma Rīgas Centrāltirgus vadība uzskata, ka tirgus teritorijā atkal jāļauj legāli tirgot alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus. No sabiedrības veselības viedokļa kā nevēlamu šādu ideju kritizē Veselības ministrija (VM). Pēc tās domām, jebkurš tirdzniecības atvieglojums sekmēs jau tā pieaugošo alkohola un tabakas patēriņu.

Tirgus mārketinga un komunikācijas vadītājs Sandris Točs skaidro, ka pirms vairākiem gadiem noteiktais minēto preču tirdzniecības aizliegums tirgum pašlaik sagādā vislielākās problēmas, jo to pārdošana notiek nelegāli. Tirgus vadība apgalvo, ka atgriešanās pie cigarešu un alkohola legālas tirdzniecības ļautu nelikumības izskaust, jo uzņēmēji paši būtu ieinteresēti nepieļaut negodīgu konkurenci.

S.Točs neslēpj, ka aizliegums pārdot alkoholu un tabaku tirgum ir arī ekonomiski neizdevīgs: «Pie mums vērsās kāds cilvēks, kas piedāvāja taisīt alus izstādes, pārdot Latvijā ražotu alu, cits gribēja atvērt alus brūzīti. Tagad nezinām, ko atbildēt.» Tajā pašā laikā tirgum blakus esošajos Spīķeros «katrā mājā ir alkohola vairumtirdzniecība».

Tirgus vadītājs Dainis Liepiņš (LPP/LC) šo jautājumu otrdien apsprieda ar iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci (JL), un puses vienojās, ka tirgus sagatavos savus priekšlikumus izmaiņām normatīvajos aktos, lai atceltu ierobežojumus. Pēc tam grozījumi tiks iesniegti Iekšlietu un Ekonomikas ministrijās, lai virzītu tos izskatīšanai valdībā.

Jāatgādina, ka ar iniciatīvu aizliegt tabakas izstrādājumu pārdošanu Latvijas tirgos 2003.gadā nāca klajā partijas Jaunais laiks biedra Māra Gulbja vadītā Iekšlietu ministrija (IeM). Toreiz kā pamatojums tika minēts, ka tādējādi tiks apkarota kontrabandas cigarešu izplatība, jo aptuveni trešdaļa visu tabakas izstrādājumu uzglabāšanas un realizācijas noteikumu pārkāpumu bija konstatēta tieši tirgos. Aizliegums tirgos pārdot alkoholu stājās spēkā 1999.gadā.

«Veselības ministrija apšauba, ka aizlieguma atcelšana izskaudīs nelegālo tirdzniecību,» pauž Veselības ministrijas valsts preses sekretārs Oskars Šneiders un norāda, ka drīzāk tas negatīvi ietekmēs cilvēku veselību. Piemēram, absolūtā alkohola patēriņš pērn jau tāpat sasniedza 10,8 litrus uz vienu iedzīvotāju, kas ir vairāk nekā pirms gada un, pēc Veselības ministrijas domām, augsts rādītājs.

IeM pagaidām atturas komentēt, vai tabakas un alkohola tirdzniecības aizliegums nav sevi attaisnojis, jo tas vēl neesot izvērtēts. Arī tirgus vadības piedāvātajām izmaiņām ministrija pagaidām atbalstu nav paudusi, saka tās Sabiedrisko attiecību un organizatoriskā darba nodaļas vadītāja Sintija Virse.

L.Mūrniece gan solījusi uzlabot policijas operatīvo darbu tirgus teritorijā, lai sekmīgāk cīnītos pret nelegālo tirdzniecību. Tikšanās reizē nolemts, ka policistiem vairāk jārotē, lai potenciālie likumpārkāpēji tirgū tos neatpazītu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?