Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Būvniecības sektors Eiropā un Latvijā saglabā kredītriskus

Būvniecības nozarei Eiropā kredītrisku apdrošinātāji Coface 2012. gadā prognozē ļoti pieticīgu un lēnu izaugsmi. To ietekmēs striktā ekonomiskā politika daudzās Eiropas valstīs. Arī valsts iepirkumu budžetu samazināšanās publiskajā sektorā negatīvi ietekmēs izaugsmi.

Coface eksperti uzsver, ka attīstību noteiks katras konkrētās valsts ekonomiskā situācija, un saglabāsies būtiskas atšķirības dažādos tirgos un apakšnozarēs.

Būvniecības nozares uzņēmumu veiktspēja visā Eiropā ir cieši saistīta ar tendencēm pasaules, reģionālajā un nacionālajā ekonomikā, vērtē Coface. Būvniecības sektoru smagi ietekmēja kā 2009. gada krīze, tā arī eiro zonas problēmas 2011. gadā, tajā skaitā savstarpējā maksājumu kavēšanās.

"Latvijā būvniecības nozare un tās apakšnozares šogad turpinās "snauduļot", jo Eiropas līdzfinansējums projektiem samazinās un arī vietējais pieprasījums būtiski nav audzis. Lai arī pērn aktivitāte nozarē atjaunojusies, būvizmaksas un atalgojums šajā sektorā nedaudz pieauga. Arī kopīgās eiro zonas problēmas ietekmē Latvijas būvkompāniju, būvniecības materiālu ražotāju un piegādātāju rezultātus, norāda Coface Latvia vadītajs Māris Lukins.

Viņš vadītājs apstiprina, ka kredītrisku apdrošinātāji Baltijā piesardzīgi vērtēs šo sektoru arī šogad: "Lai arī Igaunijā un Lietuvā mēs jau apdrošinām celtniecības kompānijas, Latvijā vēl esam piesardzīgi, ņemot vērā negatīvo pieredzi un joprojām lielo ēnu ekonomikas īpatsvaru nozarē."

Igaunijā un Lietuvā maksājumu disciplīna būvniecības sektorā ir labāka nekā Latvijā, atzīmē M. Lukins. "Līdz ar to, arī attīstības tendences pozitīvākas. Iespējams, tas saistīts ar to, ka Latvijā bija lielākais nekustamo īpašumu cenu burbulis, kā rezultātā nekustamo īpašumu krīzē vairāk cieta tieši Latvijas būvniecības sektora kompānijas. Situācijās, kad pasūtītājs nenorēķinājās savlaicīgi,  zaudējumi  bija visai piegādātāju ķēdei."

Coface vērtējumā perspektīva Latvijas uzņēmējiem saglabājas eksporta tirgos. Daudzi būvniecības sektora ražotāji, kas iepriekš orientējās tikai uz vietējo tirgu, jau atraduši stabilus eksporta partnerus galvenokārt Eiropas Savienības valstīs.

Arī šogad būvniecības nozare un tās apakšnozares pasaulē Coface ekspertu skatījumā attīstīsies ļoti dažādi. Aktivitāte pieaugs jaunattīstības valstīs, ko ietekmēs valsts un pašvaldību pasūtījumu aktivitāte. Attīstīto valstu tirgos būvniecības sektors joprojām saglabās „mierīgā dīķa” stāvokli vai arī attīstība būs ļoti lēna. To nosaka demogrāfiskie rādītāji, ekonomiskā vide, kreditēšanas nosacījumi, fiskālā likumdošana, joprojām brīvo platību apjoms un to cenas konkrētos tirgos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses