Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Straujuma: Šogad varētu būt gaidāma pēdējos gados lielākā graudaugu kopraža

Šogad varētu būt gaidāma pēdējos gados lielākā graudaugu kopraža - ap 1,8 miljoni tonnu apjomā, savukārt kartupeļu kopraža šogad varētu būt iepriekšējo gadu līmenī - 500 - 510 tūkstoši tonnu,- intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" saka zemkopības ministre Laimdota Straujuma, atsaucoties uz Zemkopības ministrijas un Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra 2012.gada jūlija prognozēm.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad graudu ražība varētu pieaugt par 27%. Ministre piebilst, ka ir jāņem vērā ar tas, ka platības ir pieaugušas par 9%, turklāt šādi skaitļi ir prognozējami tikai tad, ja tiek novākta visa raža.

Vidējās graudaugu ražas tiek prognozētas kviešiem 3,9 tonnas no hektāra (t/ha), ziemas miežiem - 3,5 t/ha, rudziem - 3 t/ha.

Rapsim vidējā ražība tiek prognozēta 3,2 t/ha ziemas un 1,3 t/ha vasaras rapsim.

Kā norāda Straujuma, Eiropā vairākos reģionos - Portugālē, Spānijā, atsevišķās Itālijas daļās - bija ilgstošs sausums, Eiropas Komisija prognozē graudu ražas samazināšanos Eiropas Savienībā par apmēram 5,3 miljoniem tonnu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Graudu cena pašlaik ir laba, tāpēc ministre pieļauj iespēju, ka "kopā ar lielisku ražu [Latvijas] lauksaimnieku rezultāti šogad būs iepriecinoši".

Kartupeļu ražība šogad tiek prognozēta iepriekšējā gada līmenī - ap 170 centneri no hektāra (cnt/ha), taču tā atšķiras saimniecību līmenī. Lietaino laika apstākļu dēļ daudzviet bija vērojama lakstu puve, tāpēc saimniecībās ar nelielām kartupeļu platībām, kas ir aptuveni 50% no kopējās kartupeļu platības, kur netika veikti augu aizsardzības pasākumi, raža varētu būt zemāka - līdz 130 cnt/ha, savukārt komercplatībās tā varētu būt daudz augstāka - pat virs 300 cnt/ha.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses