Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Faktorings. Kas tas īsti ir?

Kopējais faktoringa apjoms Latvijā pēdējo septiņu gadu laikā palielinājies par 30%, 2019. gadā sasniedzot 805 miljonus eiro, liecina starptautiskās faktoringa asociācijas Factors Chain International dati. Tomēr faktoringa izmantošanā Latvija būtiski atpaliek no Lietuvas un Igaunijas.

Igaunijā pēdējo septiņu gadu laikā kopējais faktoringa apjoms palielinājies līdz 3,9 miljardiem eiro un ir teju piecreiz lielāks nekā Latvijā, bet Lietuvā – līdz 3,4 miljardiem eiro, kas ir teju četras reizes vairāk nekā mūsu valstī. Lai arī faktoringa apgrozījums ik gadu Eiropā pieaug un izaugsme vērojama arī Latvijā, mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) vidū šis alternatīvās finansēšanas veids joprojām netiek pietiekami novērtēts.

Pastiprinoties banku regulējumam, aizdevumu saņemšana no tradicionālajām kreditēšanas iestādēm MVU kļūst sarežģītāka un dārgāka. Tikmēr finansējuma pieejamība joprojām ir vissvarīgākā problēma 10% mazo un vidējo Latvijas uzņēmumu, kas ir vairāk nekā vidēji Eiropas Savienībā, kur šī problēma ir aktuāla 7% MVU, liecina Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas apsekojuma par MVU pieeju finansējumam 2019. gada dati. (Survey on the Access to Finance of Enetrprises (SAFE)).

Bieži MVU finansējums nepieciešams, lai stabilizētu naudas plūsmu, ko izraisa klientu kavētie maksājumi. Pēc Factris datiem, Latvijā uzņēmumu rēķinu apmaksas termiņš vidēji ir 52 dienas, bet bieži tie var būt pat vairāki mēneši. Lielākie kavētāji rēķinu maksāšanā ir būvniecības, būvmateriālu pārdošanas, vairumtirdzniecības un konsultāciju sniegšanas uzņēmumi.

Ja uzņēmumam tā klienti regulāri paliek parādā un šādu klientu ir daudz, uzņēmumam var būt sarežģīti izpildīt saistības pret kreditoriem un darbiniekiem, sabojājot kredītvēsturi un biznesa reputāciju. 57% MVU Latvijā atzīst, ka ir piedzīvojuši problēmas aizkavētu maksājumu dēļ, turklāt 15% aptaujāto ar tām saskaras regulāri, liecina SAFE dati.

Faktorings jeb rēķinu finansēšana šādās situācijās efektīvi palīdz uzņēmumiem iegūt apgrozāmo kapitālu darbības attīstībai. Pēc būtības faktorings ir finansēšana pret uzņēmuma izrakstītajiem rēķiniem, tas nozīmē tūlītēju naudas ienākšanu uzņēmuma kontā, negaidot kavēto rēķinu apmaksu.

Izmantojot faktoringu, līdz 90% no izrakstīto rēķinu summas uzņēmums saņem uzreiz un naudu var likt lietā bez kavēšanās. Būtiski, ka visi rēķini, kas tiek finansēti, tiek apdrošināti. Tas nozīmē – ja finansējumu neapmaksās klienti, to apmaksās apdrošinātāji.

Atšķirībā no bankas aizdevuma faktorings neprasa ieķīlāt mantu vai uzņemties saistības uz ilgāku laiku. Vienīgā ķīla ir debitoru parāds jeb līdzekļi, kas jāsaņem no pircējiem.

Ieguvumi no faktoringa uzņēmējam ir vairāki. Tiek nodrošināta nepārtraukta biznesa darbība, palielinās iespēja koncentrēties tieši uz biznesu, nevis uz parādu menedžmentu, kā arī tiek izslēgts risks, ka neparedzētu apstākļu dēļ jāpaliek vispār bez ienākumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses