Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

ASV maldi Latvijas reālpolitikā

Draudzīgais un neatslābstošais grūdiens, ko mūsu stratēģiskais partneris ASV sniedz Latvijai, lai tā uzlabotu banku uzraudzību, ir apsveicama lieta, kas, godīgi īstenota, gan no mūsu amatpersonu, gan pašu amerikāņu puses, nenoliedzami, tikai vairos Latvijas drošību. Tomēr šai ASV partneru palīdzībai acīmredzami sāk pietrūkt caurredzamības, konsekvences un vietējās specifikas jeb reālpolitikas lamatu pārzināšanas.

Tieši reālpolitikas lamatu pārzināšana, ne respektēšana, jo uz pēdējo ASV jau nodemonstrējusi nepieļaujamu toleranci. Tā tas noticis, gan paļaujoties uz "Kamčatkas makšķernieka", korupcijā apsūdzētā Ilmāra Rimšēviča viedokli, gan iesaistoties bankas Citadele pirkšanā kopā ar Rimšēviča līdzapsūdzēto Māri Martinsonu. Kā izrādās, ASV Valsts kases sekretāra vietnieks terorisma finansēšanas jautājumos Māršals Bilingslijs, par kura vizītes oficiālo daļu – tikšanos ar premjerministru Krišjāni Kariņu (Jaunā Vienotība) – publiska atskaitīšanās notika tikai sarunas dienā, ceturtdien, Latvijā ieradās jau otrdien. Trešdien Bilingslijs uz vakariņām, par kuru norisi, sastāvu un tajās runāto oficiāli nekas netika paziņots, uzaicināja atsevišķus politiķus, pārsvarā no valdošās koalīcijas.

Piemēram, Bilingslija vakariņās runāts ar Saeimas Finanšu un budžeta komisijas vadītāju Mārtiņu Bondaru, kura vainu Krievijas baņķierim Vladimiram Antonovam piederējušās Krājbankas iztīrīšanā lēmusi jau otrā tiesu instance. ASV ir jāizvēlas – vai nu diskvalificēt Bondaru kā viedokļu līderi, ar kuru apspriest un caur kuru virzīt savu redzējumu par Latvijas banku uzraudzības "kapitālo remontu", vai riskēt, ka diskreditēts un diskvalificēts tiks sarunu iznākums. Te darbojas tas pats princips, kāds attiecībā uz kukuļu izspiešanā no bankām apsūdzētā Rimšēviča viedokli un ekspertīzi, lemjot par sankciju politiku pret atsevišķām Latvijas bankām, kuras ar Rimšēviču "nesadarbojās".

Kopš ASV investīciju fonds Ripplewood 2014. gadā ieguva kontroli pār Citadeli un cits ASV investīciju fonds Blackstone pērn ieguva kontroli pār Luminor Bank, amerikāņu kapitāls kontrolē aktīvu apmēra ziņā otro un ceturto lielāko Latvijas banku. Amerikāņi nav neitrāli vērotāji vai konsultanti, bet aktīvi Latvijas banku sektora spēlētāji ar savām interesēm. Tas ir labi, ka Latvijas stratēģiskais sabiedrotais šeit ienāk ar savām investīcijām – arī tās var uzskatīt par mūsu valsts drošības garantijām. Šo cerīgo ainu totāli diskreditē nākamajā dienā pēc Bilingslija un Kariņa tikšanās ziņu aģentūras LETA publiskotā informācija, ka premjerministra ģimenes nekustamā īpašuma pircēju finansējis Kiprā reģistrēts uzņēmums, kurš, visticamāk, pārskaitījis naudu no sava ABLV Bank konta uz pircēja kontu Danske Bank Latvijas filiālē. Abu banku vārdi pamatoti vai nepamatoti ierauti naudas atmazgāšanas skandālos.

Izskatās, ka ASV līdzīgi kā 2014. gadā ar Citadeles darījumu ir apmaldījušies Latvijas reālpolitikas džungļos, kas neizbēgami draud, ja par standartiem tiek runāts tad, kad tas ir izdevīgi investīciju laukuma attīrīšanai, bet darījuma brīdī tiek spēlēts pēc vissliktākajiem postpadomju ēnainās reālpolitikas paradumiem.

Top komentāri

Itamars Toledano
Lemberga govs maldi, reālas personīga naida politikas atspoguļojumā un atreferējumā. Kā gan citādi, atliek vien taiku pilnajā sejsā palūkot!
:)
:
... un ja vēl pieliek klāt Krievijas atjaunošanu Eiropas padomē un Trampa paziņojumu, ka ar Krieviju jādraudzējas, tad mūsējie neko vairs nesaprot, kuram darīt to un kuram nē. Bet šī meitene jau vienmēr runā to, ko pati domā, nevis to, ko kāds liek. :)
melnais humors
m
Neatceros, ka tiesa būtu atzinusi Rimševicu vainīgu viņam izvirzītajās apsūdzībās. Vai tiešām žurnālistei likums un Satversme nav saistoši, bet tiesas spriedums šķiet nevajadzīga formalitāte esam?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē