Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV sankciju provinciālais lasījums

P ēdējie divi gadi Latvijā bijuši izrāviena gadi cīņā ar korupciju, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) gājis tālāk nekā jebkad, kopā ar Ģenerālprokuratūru novedot līdz apsūdzībām Latvijas Bankas prezidenta lietu, vēršoties pie universālā starpnieka kukuļdošanā Māra Martinsona, tuvāk nekā jebkad iepriekš pieejot Andrim Amerikam un Nilam Ušakovam, vēršoties pret iepriekš neaizskaramajiem, piesegtajiem. Ja būtu jāizvēlas vismazāk ticamais laiks, kad negaidīt no partnervalsts ASV bargu norādi uz korupcijas nepietiekamu apkarošanu, šie divi pēdējie gadi noteikti būtu šāds laiks.

Atliek ļoti cerēt, ka KNAB, Ģenerālprokuratūrā un citās ar valsts iekšējo drošību saistītās iestādēs nevalda iekšējs apjukums vai prieks par veco laiku atgriešanos, kad bija "zināms", ka Latvijā oligarhi ir tikai trīs, korumpanti visvairāk koncentrējas kultūras namos un ceļu policijā, bet visi tie miljonāri, kuri tieši vai slēpti atbalsta partijas, kuru programmās ierakstīts "tiesiskums", ir neaizskarami. Jo mulsums par ASV paziņojuma laika rāmi un šauro skatījumu objektīvi pastāv.

Dažādās spekulācijas, kurus nākamos ASV iekļaus šajā sankciju sarakstā – ar gāzes tranzītu un sakariem Kremlī saistītu miljonāru, vienu vai vairākus ASV vīna dārzu cienītājus, kuri līdz ausīm iestrēguši korupcijā, bet netraucēti viesojas Amerikā, tas viss, piedodiet, izklausās pēc provinciālas iztapības un signalizē tieši par samulsumu, kurus korumpantus mums turpmāk apkarot, bet kuri ir stratēģiski neaizskaramie.

Vēl mulsinošāk, ka no ASV sankciju paziņojuma izriet skaidra norāde, kurā virzienā korupcijas apkarotājiem būtu pareizāk iet, – Ventspils, jo sankcijas, pārmetumi korupcijā un oligarha tituls piemērots tikai vienam konkrētam – opozīcijā sēdošajam Aivaram Lembergam – starp desmitiem politiski, iespējams, ietekmīgāku cilvēku. Viena no pirmajām reakcijām uz notiekošo, ko piektdien varējām vērot, bija pacilātā gaisotne Ilmāra Rimšēviča un Māra Martinsona tiesas sēdē, kura ne tikai tika pārtraukta uz nezināmu laiku. Tajā apkaunojumu un bailes sejās bija nomainījis atvieglojums un tāds kā kluss triumfs.

"Jūs redzat? Ne jau pēc mums bija jānāk KNAB," arī tādu vēstījumu varēja nolasīt no pacilātajiem kadriem vakara ziņu sižetos.

Tagad atliks raudzīties, vai Jaunās konservatīvās partijas sponsora Pētera Ragauša Skultes ostā iecerētais sašķidrinātās gāzes terminālis nepārcelsies uz šim mērķim daudz izdevīgāko Ventspili. Atliks raudzīties, vai nemainīsies Ventspils ostas politika pret dažu Šveices advokāta Rūdolfa Meroni kontrolētu tranzītuzņēmumu darbību un līdzšinējiem pārkāpumiem vai saistību neizpildi. Ja tā notiks, ja sankciju rezultātā politika mainīsies, tas viss ļaus runāt par partiju nelegālo finansēšanu vai finansēšanu ar tiešu ietekmi uz politiskiem un saimnieciskiem lēmumiem, citiem vārdiem, šo lēmumu pirkšanu. Un kur nelegāla finansēšana un lēmumu pirkšana, tur, ASV sankciju valodā runājot, korupcija.

Top komentāri

Saule
S
Autore ir nopirkta žurnāliste. Cerams, ka kādreiz Margēvičas kundze spēs saprast, ka rīkojas necilvēcīgi, neprofesionāli. Gribētos cerēt, ka aiz aprobežotības, bet tomēr - ticamāk tā ir apzināta melu stāstu izplatīšana kāda interesēs. Apbrīnojama ir autores mērķtiecība. Kurp dodies, Latvija...
ha, ha
h
Kā maizi ēd, tā dziesmu dzied.
Itamars Toledano
Ja reiz Agnese Margeviča ir tik neglābjami provinciāla, tad kur lai tā CITU lasījumu ķertu, ja ne vien to pašu - savu provinciālo smadzeņu sazombēto? Nauda, par ko šis tauku blāķis barojas, nav taču neprovinciāla, jo neba Ventspils valsts galvaspilsēta!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē