Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Itālijas konservatīvā izvēle

Iepriekšējās nedēļas beigās tika aizvadītas Itālijas parlamenta abu palātu vēlēšanas, kuru rezultāti atbilda iepriekš veikto aptauju rezultātiem, – par pārliecinošu uzvarētāju kļuva oficiāli labēji centriskā, bet faktiski – nacionāli konservatīvā koalīcija ar partiju Itālijas brāļi (Fratelli d’Italia) priekšgalā.

Devīze, ar kuru partija startēja vēlēšanās, jāpiebilst, bija – par ticību, dzimteni un ģimeni.

Šobrīd jau ir sākušās sarunas par valdības veidošanu, un nav nekādu šaubu, ka tās priekšgalā pirmoreiz Itālijas vēsturē būs sieviete – Itālijas brāļu līdere Džordža Meloni. Nākamā Itālijas premjere nav "vienkārša sieviete no tautas", kā bieži tiek pozicionēta, bet nāk no ietekmīgas katoļu ģimenes, kuras senākos radu rakstos ir vairāki kardināli un arī pāvests Aleksandrs VII. Būtisku lomu jaunajā valdībā spēlēs arī Līgas līderis Mateo Salvīni un Itālijas politikas nemainīgā vērtība Silvio Berluskoni (Uz priekšu, Itālija!). Liberālajos plašsaziņas līdzekļos šī savienība izpelnījusies "pašas labējākās valdības kopš Benito Musolīni laikiem" apzīmējumu, bet Eiropas Komisija (EK) vēl pirms vēlēšanām sāka gatavoties ilgstošai cīņai ar to gaidāmajiem uzvarētājiem, tostarp EK priekšsēdētāja Ursula fon der Leiena paspēja piedraudēt ar finansējuma atņemšanu Romai.

Šādas reakcijas cēloņi ir vienlaikus kā gaidāmo valdību veidojošo partiju viennozīmīgs atbalsts konservatīvajām vērtībām, tā solījumi atteikties no virknes "Briseles uzspiestu" reformu un ievērojami samazināt nodokļus. Tāpat Itālijas vēlēšanu uzvarētāji, lai arī konceptuāli piekrīt nepieciešamībai noteikt sankcijas pret Krieviju, vienlaikus iestājas, lai šīs sankcijas būtu tādas, kas nerada zaudējumus tās noteikušajām valstīm. Šajā ziņā Itālijas konservatīvo viedoklis pilnībā saskan ar Ungārijas premjerministra Viktora Orbana nostāju.

Cits jautājums, ka līdz šim konservatīvo (kas bieži tiek nepamatoti dēvēti par populistiem) mēģinājumi mainīt t. s. vecās Eiropas valstu kursu ar panākumiem nav vainagojušies, tostarp tādēļ, ka šie politiķi ātri ir bijuši spiesti pieņemt esošos spēles noteikumus. Tomēr šobrīd kopējā situācija apvienotajā Eiropā ir ekstraordināra, bet runa ir par savienības trešo nozīmīgāko dalībvalsti. Attiecīgi arī Meloni valdība sola Briselei labākajā gadījumā pamatīgas galvassāpes, bet sliktākajā – savienības pamatu pamatīgu satricināšanu. Ticamāks, protams, ir pirmais variants, tomēr nav iespējams izslēgt arī jebkādus notikumu pavērsienus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē