Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Karš liek atcerēties par principiem

Putina iebrukums Ukrainā latviešiem ir personisks gan cilvēciski ētisku, gan eksistenciālu iemeslu dēļ. Ukraiņi šobrīd karo par to, lai mēs nebūtu nākamie. Un mēs nedrīkstam atļauties būt relatīvi savā attieksmē ne politiķu, ne pilsoņu līmenī. Mums ir jāizdara mājasdarbs, lai mēs nebūtu nākamie, un finansējuma palielinājums aizsardzībai ir tikai obligātais minimums. Mums jāaug gan kolektīvi, gan katram kā indivīdam.

Šokējoši, ka to nākas rakstīt tās tautas valodā, kura pati ir piedzīvojusi Krievijas agresiju un teroru, bet arī Latvijā dažādos sociālajos tīklos un cilvēku saziņā tiek izplatīts Kremļa režīmam izdevīgais naratīvs, ka cietēji ir gan Krievijas, gan Ukrainas tauta, kas kļuvušas par ķīlniekiem lielvaru spēlēs, ka galvenais ir miers, ko taču visi vēlas. Naratīvs, kā iemeslus būtu svarīgi izprast, vai tā būtu Krievijas informatīvās telpas ietekme vai izglītības kvalitāte. Jā, miers ir svarīgs, bet vispirms agresoram ir jāpārtrauc karš. Kad ukraiņi izglābs savas ģimenes, atkaros savu zemi, apglabās savus nevainīgos upurus, izdzīvos sēras un nosvinēs uzvaru, tikai tad var sākties klusas klusītiņas sarunas par krievu sabiedrības psihoanalīzi. Jo nedrīkst ignorēt, ka lielkrievu šovinisms, ar ko bija piesūcināta Putina "kara runa", ir ļoti izplatīts pat krievu inteliģencē un Kremļa oponentu vidū. Un tā ir arī Latvijas valsts drošībai bīstama ideoloģija. 

Divu Putinam pietuvinātu krievu oligarhu Mihaila Fridmana un Oļega Deripaskas vēstījumi, ka "karš ir traģēdija abām tautām" un "miers ir ļoti svarīgs", atbilst vidējā Krievijas iedzīvotāja "ne balts, ne melns, ne jā, ne nē" reakcijai uz notiekošo. Protams, abu maku biezums un ietekme gan uz Krievijas ekonomiku un finanšu sistēmu, gan uz Kremli ir tik liela, ka šķaudiens šoreiz liek ieplaisāt stikla rūtīm. Optimistiskākajā variantā var uzskatīt, ka sācies žurku skrējiens no grimstoša kuģa pēc Putina kara mašīnas acīmredzamās iestrēgšanas varonīgi aizstāvētajā Ukrainā. Kremļa oligarhi mēģina saglabāt savu seju, ko, piemēram, Fridmana gadījumā Latvijā pasniegt kā mecenāta seju.

Latvijas politiskā elite vairs nedrīkst ļauties relatīvismam. Nevarēja arī līdz šim, bet – atļāvās. Karš Eiropā, faktiski Latvijas durvju priekšā, ir izdzēsis jebkādu relatīvismu, atņēmis balsošanas podziņu "atturos". Fridmana biznesa partneris un draugs Pjotrs Avens vēl ceturtdien kluss un godbijīgs sēdēja Kremlī, bez iebildēm leģitimizējot Putina iebrukumu Ukrainā. Krievu oligarhi šādu relatīvismu var atļauties. Latviešu politiķi, kuri viņiem izkārto Latvijas pilsonību, – nevar, jo tas ir Latvijas nacionālās drošības jautājums. Šādus politikāņus ir jānomēž ne tikai no politiskās skatuves, bet arī no tās aizkulisēm. Relatīvismu vairs nedrīkst atļauties arī Latvijas vēlētāji. Šobrīd krievu pārvēlētā Putina režīms ar milzīgu krievu sabiedrības atbalstu īsteno karu pret ukraiņu nāciju. Neatkarīgu Eiropas valsti Ukrainu. Ja būsim iecietīgi un spēlēsim lielkrievu šovinistu psihoanalītiķus, Putinu klusējoši atbalstošais vairākums turpinās justies komfortabli un mēs riskējam būt nākamie Kremļa ēdienkartē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē