Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Šie spēki vai projekti uzsvērti distancējas no nesistēmiskās opozīcijas

Neapmierināto akumulēšana

Krievijā iepriekšējās nedēļas nogalē notika tā dēvētā Vienotā balsošanas diena, kuras ietvaros ik gadu tiek apvienoti visu līmeņu balsojumi un referendumi. Šoreiz tika dalīti vairāk par 78 tūkstošiem deputātu mandātu, tajā skaitā 18 Krievijas reģionos notika tiešas gubernatoru vēlēšanas, 11 reģionos tika vēlēti reģionālie parlamenti, tāpat notika četru Krievijas Valsts domes deputātu vēlēšanas.

Šā gada Vienotā balsošanas diena (kura reāli gan ilga trīs dienas) arī piesaistīja plašāku uzmanību nekā citkārt, jo tas bija pēdējais balsojums pirms nākamgad gaidāmajām Krievijas Valsts domes vēlēšanām, tāpat ar šo balsošanu lielas cerības saistīja nesistēmiskā opozīcija, kura cenšas izmantot tā dēvēto gudro balsojumu, aicinot visus ar varu neapmierinātos atbalstīt konkrētus opozīcijas kandidātus.

Papildus tam šā gada balsojumi bija pirmie, kuri notika pēc izmaiņām Krievijas konstitūcijā, kuras paredz Valsts domes pilnvaru paplašināšanu. Lielā mērā šo izmaiņu dēļ šā gada vēlēšanas kļuva par uzreiz vairāku jaunu politisko partiju debiju pirms Valsts domes vēlēšanām.

Kopumā Vienotā balsošanas diena nekādus pārsteigumus nesagādāja, noslēdzoties ar varas partijas Vienotā Krievija pārliecinošu kopējo uzvaru. Atklāts, protams, paliek jautājums, cik godīgi bija iepriekšējie un izbraukuma balsojumi, tomēr tā šajā gadījumā ir tikai retoriska piebilde.

Līdzīgi kā iepriekšējās reizēs, necik efektīvs neizrādījās arī gudrais balsojums. Pat ļoti optimistisks vērtējums liecina, ka šā balsojuma ietvaros municipālajā līmenī ievēlēti vien pāris desmiti opozicionāru, pie kam vairākumā gadījumu kreisas vai nacionālistiskas ievirzes. Galvenais nesistēmiskais liberālās opozīcijas panākums ir atsevišķu deputātu iekļūšana Tomskas un Novosibirskas pilsētu domēs.

Par cēloni šādai situācijai tikmēr ir kļuvis trešais faktors – neapmierināti vēlētāji balsis atdeva galvenokārt par jaunajām partijām, no kurām trīs, pateicoties iekļūšanai reģionālajos parlamentos, nodrošināja tiesības piedalīties Valsts domes vēlēšanās, iztiekot bez virknes birokrātisku procedūru. Šīs trīs ir liberālā uzņēmēju veidotā partija Jaunie ļaudis, Zaļā alternatīva, kur visu izsaka nosaukums, kā arī kreisi impēriskās ievirzes spēks Par taisnību. Tikai nedaudz iekļūšanai kaut vienā reģionālajā parlamentā pietrūka Pensionāru partijai.

Pēc visa spriežot, šie spēki vai projekti, kuri uzsvērti distancējas no nesistēmiskās opozīcijas, arī nākamgad darbosies kā neapmierināto Krievijas vēlētāju akumulētāji, ievirzot viņu domas no revolucionārām Kremlim gluži pieņemamā virzienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē