Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Vairāku dažādu iemeslu dēļ Lukašenko ir ļoti grūti izvairīties no integrācijas ar Krieviju atbalstīšanas

Sākotnēji tikai ekonomika

Nedēļas sākumā Krievijas laikraksts Kommersant publiskoja informāciju par tā rīcībā nonākušo Krievijas un Baltkrievijas tālākās integrācijas plānu, kas ir daļa no virzības uz tā saucamo vienoto valsti. Kā norādīja laikraksts, dažās ekonomikas jomās paredzēta integrācija, plašāka nekā pašlaik pastāv Eiropas Savienībā (ES), sasniedzot konfederatīvas valsts līmeni.

Plāns paredz, ka, sākot ar 2021. gadu, abās valstīs tiks ieviesti vienoti nodokļu un civilie kodeksi, kā arī vienots ārējās tirdzniecības režīms. Tāpat iecerēts apvienot Krievijas un Baltkrievijas muitas, izveidot vienotu enerģētikas nozares regulatoru, kā arī īstenot kopīgu banku uzraudzību, gan saglabājot kā nacionālās valūtas, tā neatkarīgas centrālās bankas. Jāatgādina, ka vienošanās par pasākumiem, lai virzītu tālāk vēl pirms divdesmit gadiem noslēgto līgumu par vienoto valsti, tika panākta Krievijas un Baltkrievijas prezidentu Vladimira Putina un Aleksandra Lukašenko vairāku tikšanos gaitā. Vienoties par rīcības plāniem un to īstenošanas termiņiem ir paredzēts līdz šā gada novembrim, kad solīta ceļa karšu publiskošana.

Attiecīgi arī plāns, par kuru septembra sākumā vienojās abu valstu premjerministri, nav uzskatāms par galīgu, bet tikai par pamatu prezidentu tālākām sarunām. Tādas nešaubīgi sekos, tajā skaitā arī tāpēc, ka virkne pazīmju liecina – Lukašenko ir pilns apņēmības panākt no Krievijas piekāpšanos viņam svarīgos enerģētikas jautājumos.

Kas nav mazsvarīgi, plānā (ja precīzāk, tad tā projektā) nav neviena vārda par politisko institūciju apvienošanu vai par militāro jomu. Ieceres attiecas tikai uz ekonomiku, kas jau ir ļāvis abu pušu amatpersonām paziņot par nesatricināmu stāvēšanu valstiskās neatkarības pozīcijās.

Formāli, protams, tā arī ir, taču tajā pašā laikā ir skaidrs, ka tie spēlētāji, kas dominē visdažādāko alianšu ekonomikās, ļoti ātri sāk diktēt arī politisko dienaskārtību. Daudz mazākā Baltkrievijas tautsaimniecība tikmēr arī bez integrācijas ir lielā mērā atkarīga no Krievijas, un, ja visas ieceres tiks īstenotas, atkarība kļūs būtībā nesatricināma. Tas savukārt ar laiku var novest pie daudzu līdzšinējo lēmumu pārskatīšanas, piemēram, par baltkrievu kravu tranzītu caur Baltijas valstīm.

Vairāku dažādu iemeslu dēļ Lukašenko tikmēr ir ļoti grūti izvairīties no integrācijas ar Krieviju atbalstīšanas, un šā iemesla dēļ kaimiņiem, tajā skaitā arī Latvijai, atliek cerēt, ka Baltkrievijas prezidents nav zaudējis talantu manevrēt sarežģītās situācijās un procesa gaitā spēs kaut daļēji nosargāt iespējas pieņemt neatkarīgus lēmumus.

Top komentāri

Pipars
P
Nu par Baltkrieviju skaidrs, tā kā maidans Krievijā nav izdevies - Putins joprojām tur ir pie varas- šai sakarā (pat nepalīdzēja ultimatīvajā formā Putinam uzspiestā pensijas reforma) Lukašenko nav kur īsti dēties... cik tad ilgi sēdēsi uz diviem krēsliem... Visi tak redzam ka ASV sāk iet no visurienes prom, arī Ukrainā sāk mazināties ASV ietekme... Protams ASV pacentīsies tur visu atstāt maksimāli haotisku un ar maksimālu mazu cilvēku skaitu valstī... starp citu tā pati cilvēku skaita samazinājuma politika tiek stumta arī pie mums Latvijā - nu paskatieties kā ASV spēki Kariņa un Pūces izskatā strādā uz jauno pašvaldību reformu kura viennozīmīgi Latvijā radīs haosu un bezdarbu... Principā viss skaidrs - mums Letiņiem kuri lielā mērā bijām ASV instruments cīņai ar Krieviju šobrīd vairs īsti nav nozīmes... nekā personīga tikai bizness... Izskatās ka lielie dūži jau visu ir izplānojuši...
P
P
Baltkrieviem-krievi,igauņiem-somi, lietuviesiem-poli,mums-?
Gudrinieks
G
Šeit jau pieminētais Koļas tētis ir aizdomīgi sācis mīlēt ASV. Sola atjaunot diplomātiskās attiecības, ir paziņojis, ka bez ASV līdzdalības nevarot panākt mieru Donbasā, un vēl ko tur. Laikam krievi viņi tiešām stingri pie bumbām paņēmuši, ka ir sācies koķetēt pat ar ASV.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē