Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Riskējot pat ar iespaidīgu pandēmijas uzliesmojumu Covid-19 jau tāpat pārņemtajā valstī

Trampam jāiet uz visu banku?

Koronavīruss ir kļuvis par to ārkārtējo faktoru, kas var mainīt iepriekš prognozētos ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus, Covid-19 postošā ietekme uz ekonomiku ir sašķobījusi ASV prezidenta Donalda Trampa popularitāti.

Jāatgādina, ka vēl gada sākumā valdīja pārliecība, ka Trampam nebūs problēmu ar atkārtotu iesoļošanu Baltajā namā. Par pamatu šai pārliecībai kalpoja kopējais ASV tautsaimniecības stāvoklis, kas vēlētāju acīs tradicionāli ir galvenais arguments par labu tam vai citam pretendentam. Un, kamēr ASV ekonomika attīstījās pa augšupejošu līkni, tendences bija Trampam izteikti labvēlīgas.

Vienlaikus gan daudzi komentāri par gaidāmo Trampa uzvaru tika papildināti ar piebildi – ja nenotiks kas ārkārtējs, ar to saprotot varbūtību, ka vēl pirms novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām valstī var sākties jauna ekonomiskā krīze. Vai arī iepriekšējās krīzes otrais vilnis, taču tās jau ir nianses, kas konkrētajā kontekstā ir mazsvarīgas. Tomēr pat pesimisti, kuru pamatnodarbošanās ir krīzes gaidīšana, bija spiesti atzīt, ka ASV prezidenta administrācijas rīcībā ir pietiekami daudz instrumentu, lai iespējamo krīzi apslāpētu vismaz uz laiku, pietiekamu atkārtotai Trampa ievēlēšanai. Attiecīgi arī šie riski netika uzskatīti par nopietnu apdraudējumu Trampa pozīcijām.

Par labu ASV prezidentam liecināja vēl virkne citu faktoru, arī spilgtu konkurentu neesamība demokrātu rindās, kā arī fakts, ka pēdējiem nav vienotas priekšvēlēšanu programmas, bet esošais piedāvājums ir haotisks un sastāv pat no savstarpēji izslēdzošām tēzēm. Šajā ziņā uzlabojumi arī nav vērojami, tomēr Covid-19 dēļ ir mainījusies situācija kopumā.

Cīņā ar vīrusa izplatību noteiktie ierobežojumi lielā mērā ir paralizējuši globālo ekonomiku un, protams, arī ASV tautsaimniecību. Papildus tam daudzas pazīmes liecina, ka ASV kļūs par valsti, kuras iedzīvotāji visvairāk cietuši no vīrusa, un ar to ir pietiekami, lai demokrāti atkal varētu iesaistīties reālā, nevis simboliskā cīņā par ASV prezidenta posteni.

Trampam tagad tiek pārmests, ka viņš, nevēloties pieļaut ekonomikas lejupslīdi, ir vilcinājies ar ārkārtas stāvokļa noteikšanu, savukārt jau vēlāk Trampa ieviestais ārkārtas stāvoklis (pat neraugoties uz faktu, ka vairākumu ierobežojumu nosaka nevis prezidents, bet ASV pavalstis) tiks vainots tautsaimniecības kopējās un katra amerikāņa atsevišķajās problēmās. Un, tā kā stāvoklis nesolās būt iepriecinošs, taktika var izrādīties rezultatīva.

Savukārt ASV prezidentam līdztekus ekonomikas pārpludināšanai ar triljoniem no nekurienes uzburtu dolāru ir tikai viena izeja – viņam ir jāpanāk ekonomikas atdzīvošanās vēl līdz prezidenta vēlēšanām. Šā iemesla dēļ jau aprīļa pirmajā pusē tiek solīts skatīt jautājumu par virknes ierobežojumu atcelšanu ASV. Ja šāds solis tiks sperts, tas nozīmēs, ka Tramps, tēlaini izsakoties, iet uz visu banku, riskējot pat ar iespaidīgu pandēmijas uzliesmojumu Covid-19 jau tāpat pārņemtajā valstī.

Top komentāri

ha, ha
h
Tramps vienmēr iet uz visu banku un, kā liecina pieredze, parasti uzvar.
ha, ha
h
Starp citu, Trampa darbības novērtējums ASV pašlaik ir augstākais kopš inaugurācijas dienas.
reptilis
r
Nu,un ko lai saka par Zviedriju?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē