Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Trūkst nākotnes scenāriju

Nākotnē var būt dažādi attīstības scenāriji. Šobrīd mums ir tikai iebaidīšanas scenārijs. Mēs gribētu redzēt konkrētu risinājumu gan pozitīvam attīstības scenārijam, gan negatīvai attīstībai.

Tagad tas viss notiek no nedēļas uz nedēļu. Mēs taču visai loģiski jau šodien varam pieņemt, ka pienāks septembris, paliks vēsāks, bērni sāks iet uz skolu, apmainīsies ar vīrusiem… Ko mēs tālāk darīsim? – aģentūrai LETA nupat sacīja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Inga Kavaca.

Līdz ar viņu bažas un sašutumu dala daudzu citu Latvijas uzņēmumu vadītāji un darbinieki, kuri nepieder pie apstrādes rūpniecības vai IT jomas, kas Covid-19 laikā drīzāk uzplaukušas, nevis cietušas zaudējumus (tās maz skar ierobežojumi, bet pieprasījums pasaulē ir augsts). Vai man kafejnīcu vērt ciet un pārkvalificēties, vai turpināt, cerot uz veiksmīgu darbu rudenī un ziemā, var vaicāt kāds kafejnīcas īpašnieks? Vai man palikt darbā šeit vai nekavējoties sākt pētīt darba sludinājumus kādā citā jomā, kurā reiz esmu strādājis un no kuras kaut ko saprotu – prāto kāds viņa darbinieks? Vai klātienes izrādes rudens un ziemas sezonā būs, vai arī beidzot jāatmet sapnis savu dzīvi veltīt skatuvei, iespējams, sevi tirda kāds profesionāls aktieris? Nemaz nerunāsim par daudzajiem bērnu vecākiem un skolotājiem, kuri vēlas skaidrību – kā rudenī notiks mācības?

Diemžēl no valdības nekādas atbildes nav vai arī dažādu amatpersonu vēstījumi ir krasi pretrunīgi. Epidemiologi biedē ar ļoti lipīgo Covid-19 delta variantu, kas pārņemšot Latviju jau augustā, un pamatoti norāda uz vakcinācijas procesa kavēšanos. Skaidrs arī, ka, neskatoties uz drudžaino Veselības ministrijas sarosīšanos, pēc neskaitāmām informatīvajām kampaņām solot jaunu "informatīvo kampaņu" plus loteriju Laimīgā šprice, panākt 70% pilnībā vakcinēto ļaužu īpatsvaru līdz rudenim nav iespējams. Finanšu ministrija, par spīti šai skarbajai realitātei, pirms Jāņiem nāca klajā ar ļoti optimistisku IKP pieauguma prognozi šim gadam, to paaugstinot no 3% uz 3,7%, vienlaikus atzīstot, ka tā "balstās uz pieņēmumu, ka līdz rudenim tiks sasniegts pietiekams vakcinācijas līmenis, lai izvairītos no Covid-19 trešā viļņa un netiktu atjaunoti ierobežojumi". Šo haosu varētu kaut nedaudz labot, teiksim, trīs scenāriju ar dažādiem mainīgajiem lielumiem izstrādāšana. Ja būs savakcinēti tik un tik ļaužu, tad potenciālais saslimstības līmenis būs tāds un tāds, pie kura nāksies noteikt tādus un tādus ierobežojumus, kas izraisīs tik un tik lielu ietekmi uz tādām un tādām nozarēm un IKP kopumā. Diemžēl šķiet, ka no Krišjāņa Kariņa valdības gaidīt šādu analīzes ekvilibristiku ir bezcerīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē