Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Redzēts, ka arī tie, kas tikko izkāvušies, steidz mesties viens otra apkampienos

Uz vēlēšanām – ne ar nolemtības sajūtu

Politikas profesionāļi aizvien biežāk izsakās par ārkārtas vēlēšanu iespējamību jau visai drīz pēc nedēļas nogalē gaidāmajām kārtējām vēlēšanām. Jo ir bažas, vai Saeimā ievēlētie spēs saprasties, izveidot valdību. Un pamats tam šķietami ir, ja ņem vērā gan daudzo socioloģisko aptauju datus, kas rāda, ka Saeimā varētu iekļūt daudzas partijas ar mazu pārstāvniecību, gan arī to, cik centīgi dažādi politiskie spēki visu priekšvēlēšanu periodu pūlējušies cits citu apkarot. Protams, visādi brīnumi redzēti, arī tas, ka tie, kuri tikko izkāvušies, steidz mesties viens otra apkampienos, taču gadījumos, kad to kaušļu daudz, šādu brīnumaino pārvērtību iespējamība ir attiecīgi minimāla.

Te gan noteikti vietā būtu atruna, ka neviens sociologs nevar precīzi paredzēt, kā sadalīsies pagaidām vēl neizlēmušo, bet uz vēlēšanām ejošo balsis (kādu šoreiz varētu būt daudz), tāpat – vai un cik daudzi savu izvēli mainīs pēdējā brīdī, vai balsot aizies jaunieši, cik daudzi no balsotājiem beigu beigās ļausies eksperimentiem ar jauno nezināmo un cik daudzi nosvērsies par labu daudzmaz pieņemamai prognozējamībai. Līdz ar to arī runas par ārkārtas vēlēšanām var būt vien "kā būs, ja būs" līmenī. Tiesa, tik un tā ārkārtas vēlēšanu iespējamība kā tāda jāpatur prātā, taču diez vai uz šīm vēlēšanām būtu jau jānoskaņojas iet ar tādu kā nolemtības sajūtu.

Ko tādā situācijā darīt vēlētājiem? Vispirms – noteikti iet un piedalīties vēlēšanās. Kvalitatīvas partiju sistēmas veidošanās ir tieši atkarīga no vēlētāju novērtējuma politiķu veikumam un piedāvājumam.

Un pat ja uzkāpsim uz kārtējā grābekļa, arī tas ilgtermiņā būs noderīgi – nākamreiz (cerams) būsim vērīgāki, piesardzīgāki.

Bet, lai izsargātos no nepieciešamības pēc šīm vēlēšanām rīkot vēl vienas, jo savēlētie nespēj savā starpā saprasties, katram tomēr jāpadomā, vai un cik daudz ir to partiju, ar kurām paša par vislabāko atzītā varētu rast kopīgu valodu. Visi taču gribam, lai partija, par ko nobalsojam, spēj pildīt savus vēlētājiem dotos solījumus – to var panākt tikai, esot pie varas. Un šajā kontekstā – lai arī daži politiķi saka, ka nākamajā Saeimā nebūšot ne dalījuma pozīcijā un opozīcijā, ne arī koalīcijas padomes vai cita viedokļu saskaņošanas formāta, pret to vajadzētu izturēties īpaši skeptiski. Kāpēc? Vai varat iedomāties valdību, ko vienlīdz atbalsta visas partijas, Saskaņu un Nacionālo apvienību ieskaitot? Domāju, ka vairumam tas šķiet nonsenss. Tātad varam paredzēt, ka viena vai otra no šīm partijām no valdības galda būs atstumta. Un gan jau vēl kāda, jo ministru, Saeimas prezidija un komisiju vadītāju krēslu nav tik daudz, lai visiem tiktu tik, cik vēlas. Priekšvēlēšanu poēzija būs beigusies, sāksies pēcvēlēšanu proza.

Kas vēl jāņem vērā? Ja Saskaņa viena pati vai kopā ar kādu partneri nebūs guvusi tik pārliecinošu pārsvaru, lai veidotu valdību, līdzšinējās varas partijas, lai nezaudētu savus vēlētājus, visdrīzāk tieksies veidot valdību bez tās. Cita situācija var izveidoties, ja tiešām visi mēģinājumi veidot valdību izgāzīsies un nāksies rīkot ārkārtas vēlēšanas – pēc tām gan visas sarkanās līnijas varētu tikt dzēstas, atrunājoties ar bezizeju. Tad nu katram pašam lemt, cik labs risinājums tādā gadījumā būtu ārkārtas vēlēšanas.

Top komentāri

Es
E
Raksta autors jauc mušas ar kotletēm.Ja cilvēks redz,ka neviena partija neatbalsta tās vērtības,kas viņam ir svarīgas,nu nav jāiet uz vēlēšanām balsot"par mazāko ļaunumu".LV vēlēšanu sistēma ir galīgi greiza.Ja jābalso par partiju,nevis var balsot par vai pret katru kandidātu atsevišķi,tādām vēlēšanām nav nekādas jēgas,jo vari izsvītrot kaut visus kadas partijas kandidātus,tāpat būsi nobalsojis par šo partiju kopumā.
Smējējs
S
Saskaņa Latvijas politikā pilda ļoti svarīgu vienojošu lomu un patiešām rada saskaņu neprognozējami agresīvu sīkpartiju vidū. VISI - PRET Saskaņu! Tā ir VIENĪGĀ doma, kura uz brīdi vieno sīkpartijas. Šo domu mediji ietirgo vēlētājam. Kas notiks pēc tam, kad vēlēšanās būsim nopirkuši "PRET-SASKAŅAS" sīkpartijas? Iestāsies NE-saskaņa starp sīkpartijām, kuru VIENĪGAIS mērķis politikā - risināt kādu 1 vai 2-3 jautājumus un paralēli izmantot varu savu tuvāko čomu interesēs. Latvija kā valsts sīkpartijām ir pārāk sarežģīta tēma. Sīkpartijas domā konkrēti un īstermiņā: "mums un savējiem, to, šito un tur to arī, tūlīt, rīt vai parīt!" Latvijas vieta starptautiskajā vidē - kas tā tāda? Latvijas prognozējamība ilgtermiņā - kas tās par pārgudrām muļķībām? Skaļākie bļāvēji šķiet tuvāki, jo ir tādi paši vienkārši ļaudis, kā tie skaļie vīri, kuri katram dzīvo tepat kaimiņos. Padomāsim - kas būs, kad sīkpartijām uzdosim risināt sarežģītas lietas? Vai neradīsim līdzību ar filmu "Pie bagātās kundzes"?
Pareizaisvirsraksts
P
Neievēlēt vēlreiz psihiski slimo aktieri
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē