Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas pedagogu dome: LIZDA panāktais kompromiss ir tikai pirmais solis izglītības sistēmas kvalitātes būtiskai paaugstināšana

Skolotāji turpina apspriest Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) kompromisa ar valdību rezultātus. To izdarījusi arī “Latvijas Pedagogu dome” (LPD) - nevalstiska organizācija, kas apvieno vairākas skolotāju profesionālās biedrības un asociācijas.

LPD ir sniegusi paziņojumu, ka “atbalsta LIZDA prasības un neatlaidīgo cīņu par cienīgas darba samaksas nodrošināšanu pedagogiem”. Tomēr paziņojumā paustas bažas, ka kompromiss nebūt neattaisno visas uz to liktās cerības. Organizācijas ieskatā  panāktais “ir tikai pirmais solis izglītības sistēmas kvalitātes būtiskai paaugstināšanai”. LPD norāda, ka “pedagogu darba samaksas pieauguma grafiks ir juridiski saistoša norma, kas bija jāīsteno jau iepriekšējo gadu laikā”.

Darba atalgojums skolotājiem nepieaugšot par 20%, bet visticamāk tikai par 10,4% - uztraucas pedagogi.

Turklāt tas būs tikai ar nākamo gadu - pēc vēlēšanām, ja jaunā valdība to pildīs. Vienīgais solījums, kas nodrošināts ar normatīvo aktu, apgalvo LPD, ir “lēmums no valsts budžeta programmas ''Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem'' piešķirt Izglītības un zinātnes ministrijai 3 733 009 eiro mācību līdzekļu iegādei pašvaldību un privātajām izglītības iestādēm 2022. gadā”.

LPD uzskata, ka “papildus līdzekļi interešu izglītības pedagogiem jāatrod, jo viņi bija vienīgie, kuriem darba samaksas palielināšana netika paredzēta. Pirmsskolas pedagogiem uzsāktās darba slodzes sabalansēšanai nepieciešams paredzēt papildus līdzekļus tā, lai pašvaldībām nebūtu tie jāatrauj no citu funkciju īstenošanai paredzētās naudas.” LPD cer arī uz precīzu skaidrojumu par profesionālo un profesionālās ievirzes izglītības iestāžu darbinieku algu.

LIZDA – atceļot streiku un ejot uz kompromisu – esot rīkojusies “pilsoniski atbildīgi, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un Saeimas vēlēšanu tuvumu”. LPD savā apziņojumā pārmet izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī finanšu ministrijas vadošajiem politiķiem par ilgstošu pedagogu prasību ignorēšanu un valsts normatīvo aktu nepildīšanu. Latvijas Pedagogu dome izsaka nožēlu par šādu politiķu rīcību – sākt rūpēties par Latvijas izglītības nākotni tikai streika draudu priekšā.

Pedagogi apzinās, ka darba algas paaugstināšana ir tikai viens no faktoriem izglītības kvalitātes izaugsmē. LPD ir priekšlikumi arī par izglītības politiku mācību satura un tā nodrošinājuma jomā. “Tomēr”, pausts paziņojumā, ”bez pedagogu darba adekvātas samaksas izglītības reformu īstenot nebūs iespējams. Tāpēc primārais šīs un nākamās valdības uzdevums ir mazināt izglītības darbinieku pārslodzi un apturēt skolotāju aizplūšanu no skolām – atjaunojot cerību un sniedzot viņiem skaidras garantijas par darba algas paaugstināšanu patlaban un tālākā perspektīvā”.

No paziņojuma var secināt, ka samilzušās problēmas izglītības jomā būs tuvāko gadu valsts politikas un sabiedrības uzmanības centrā.


 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē