Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pārpublicē sociālo tīklu ierakstus

Projekta Melu tvertne laikā uzskatāmi novērots, ka viltus ziņu un klikšķu mednieku interneta vietnes bieži pat necenšas radīt priekšstatu par kvalitatīvu žurnālistiku, un, pamanot dažas iezīmes, pat nevērīgam lasītājam ātri vien vajadzētu rasties aizdomām.

Viena no pazīmēm, ka lasītājs ir nokļuvis neuzticamā interneta vietnē, ir – vietnē strādājošie nemaz nepūlas izlikties par žurnālistiem un, veidojot rakstus, neveic temata izpēti. Visbiežāk šādās "klikšķu mednieku" vietnēs materiālus veido saturs, kas nāk no publiski pieejamām ziņām. Pirmā grupa, ko iecienījuši šie portāli, ir sociālo tīklu ieraksti par negadījumiem, traģēdijām vai sadzīviskām problēmām. Tos portāli "aizņemas" gan no sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, gan no "parastiem" sociālo tīklu lietotājiem. Parasti teksts tiek pārkopēts un publicēts ar "šokējošu" vai skandalozu virsrakstu. Interneta vietņu darboņi necenšas uzzināt, vai ieraksts ir patiesība, netiek veikta izpēte un papildu informācijas ievākšana. Melu tvertnē konstatēti šādi materiāli, sākot no sadzīves ķīviņu aprakstiem līdz stāstiem par to, ka skolotājiem liek iziet šaušanas apmācības.

Bieži tiek pārpublicēta informācija no medijiem. Saturs pārsvarā netiek labots, bet, kā jau ierasts, virsrakstā tiek sabiezinātas krāsas, netiek ievērotas arī autortiesības un norādīti oriģinālavoti. Tiek tulkotas arī ārzemju, pārsvarā krievu valodā rakstītas, publikācijas. Iecienīti ir operatīvo dienestu, piemēram, Valsts policijas vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, paziņojumi. Operatīvo dienestu ziņojumi pārsvarā saistīti ar traģiskiem notikumiem, kas ir kā medusmaize šiem portāliem.

Otra pazīme ir autoru trūkums, lai gan daudzi interneta ziņu portāli lielu skaitu materiālu publicē, parakstoties ar redakcijas nosaukumu, piemēram, Diena.lv, tomēr uzticamos medijos parādās arī konkrētu autoru vārdi, tāpat ir atrodami veidi, kā viegli sazināties ar medija redakciju. Projekta Melu tvertne uzdevumā apmeklējot lielu skaitu viltus mediju, šī atšķirība iezīmējas ļoti skaidri. Reti kad šajās vietnēs ir iespēja sazināties ar redakcijas autoriem.

Trešā pazīme ir pavirši teksti. Protams, arī "labajos", precīzāk, profesionālajos, medijos laiku pa laikam gadās drukas kļūdas, taču viltus ziņu vietnes un klikšķu mednieku lapu tekstos ir redzamas neskaitāmas gramatikas un interpunkcijas problēmas. Bieži vien, salīdzinot tulkotos tekstus ar oriģinālavotu (tāda paša satura vietnēm krievu vai angļu valodā), jāsecina, ka ziņa tulkota ar kādu automatizētu rīku. 

Šīs pazīmes ir būtiski paturēt prātā, jo katram var gadīties sociālajos tīklos pamanīt interesantu virsrakstu, atvērt saiti un attapties neuzticamā vietnē. Taču, iegaumējot iepriekšminētās pazīmes, lasītājs var ātri secināt, ka pret šajā vietnē lasāmo saturu jāizturas piesardzīgi un vēlams to pārbaudīt kādā uzticamākā vietnē. 


Ziņo žurnālistiem par viltus ziņām un lasi jau atklātos melus: Diena.lv/Melu-tvertne

Top komentāri

Latvietis
L
Mana recepte. Es vienkārši sociālos tīklus uztveru kā instrumentu, ne kā dzīves nosišanas degradēšanās vidi. Izmantoju tikai vienu no tiem - lielāko. YouTube neskaitās. Esmu atrakstījies pilnīgi no visiem mēsliem. Ja kāds daunis padalās ar kaut kādu sūdu, tad uzreiz reportēju, kā Spams vai Scam utt. Tādā veidā mana sien ir diezgan tīra un pildās tikai ar tām specifiskām lietām, kuras studēju un apzināti esmu parakstījies. Cilvēki vnk vēl nesaprot, ka personīgais informācijas lauks ir jākopj tieši tāpat kā jāuzkopj ir māja un paduses. Jūs taču neļaujat mājā krāties mēsliem un putekļiem. Tad neļaujiet tiem krāties Jūsu personīgajā informācijas laukā. Savādāk kļūsiet par totālajiem dauņiem. Reizi mēnesī vnk iztīriet (unsubscribe/unfollow/block) visu, kas absolūti neattiecas uz jūsu vīziju par jūsu nākotni. Ja jums ir soc-draugi, kas posto/šārē kaut kādus mēslus - vnk bloķējiet viņus. Tas arī viss. Sociālie tīkli ir lielisks veids, kā sevi pilnveidot.
Latvietis
L
Gribi kļūt par ... - galdnieku? Paraksties uz specifiskām ar galdniecību saistītām grupām, kanāliem.. whatewer. Piepildi savu informācijas lauku ar šo kontentu un tev būs daudz lielākas iespējas kļūt par galdnieku. Nelasi Latvijas ziņu portālus. Vnk... pietiek izlasīt headline, lai skaidrs būtu ka jau 20 gadus maļamies uz vietas. Cikliski vieni un tie paši headline. Līdz ar to nevajag tērēt savu dzīvi uz lietām, kuras reāli uz tevi neattiecas. Dzīvo savu dzīvi, nevis svešu. Un kad iemācīsies nelasīt visus tos murgojumus, par fake-ziņām uztraukties nevajadzēs, jo tu būsu iegrimis topikā par koka karošu izgatavošanu, kam reāli ir tieša ietekme uz tavu personīgo dzīvi.
sašutis
s
Kāda vērtība ir šim rakstam? Ja autors būtu uzrakstījis, ka tiek izplatītas šādas, šādas un vēl šādas melīgas ziņas un tas rada šādu un vēl šādu kaitējumu, tad vismaz kaut kāda jēga būtu. Bet te, lūk - raksts bez paraksta (bet vai tur vispār kaut kas ir samelots? vai vispār ir kāda problēma?), vai raksts pārpublicēts no "nopietnā" medija, bet virsraksts ir sabiezināts (nu tad te ir jautājums par autortiesībām, te vispār nav nekāda sakara ar meliem, ja vien tas "nopietnais" medijs nemelo).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē