Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Philip Morris izpilddirektors: Cigarešu vieta ir muzejos

Valdībām ir pienācis laiks paātrināt atteikšanos no tradicionālajām cigaretēm un dot vietu zinātnē balstītām alternatīvām, tā, uzstājoties Londonas UnHerd klubā, paziņoja Philip Morris International (PMI) galvenais izpilddirektors Jaceks Olčaks.

Ir skaidrs, ka līdzšinējie tabakas kontroles pasākumi nav pietiekami, jo kopējais smēķētāju skaits pasaulē būtiski nemazinās. Tāpēc valstīm, kuras atpaliek smēķēšanas mazināšanas jomā, būtu lietderīgi skatīties to valstu virzienā, kurās ir novērojama strauja smēķētāju skaita samazināšanās.

Kā labākos piemērus J. Olčaks minēja Zviedriju, Japānu un Lielbritāniju, kur salīdzinoši īsā laikā ir izdevies būtiski samazināt smēķētāju skaitu.

Tieši šajās valstīs dzīvē tiek īstenotas inovatīvākās un zinātniski pamatotākās pieejas cīņā ar smēķēšanas nodarītā kaitējuma mazināšanu. “Cigaretes pieder muzejiem”, tomēr, neņemot vērā pierādījumos balstītās zinātniskās atziņas un piekopjot inovāciju ierobežošanas politiku, valstis tikai paildzina cigarešu smēķēšanu un palielina nodarīto kaitējumu.

Pamatojoties uz Pasaules Veselības organizācijas datiem, aprēķiniem un metodēm, PMI ir izstrādājis hipotētisku modeli, kas parāda iespējamo pozitīvo ietekmi uz sabiedrības veselību, ja smēķētāji visā pasaulē pārietu no cigaretēm uz mazāk kaitīgiem bezdūmu produktiem. Šie aprēķini apliecina, ja pieņemam, ka bezdūmu produkti ir tikai par 80% mazāk riskanti nekā tradicionālās cigaretes un smēķētāji pilnībā pārietu uz šīm jaunajām alternatīvām, tad jau šo cilvēku dzīves laikā būtu potenciāls desmitkārtīgi samazināt smēķēšanas izraisīto nāves gadījumu skaitu. Tas viennozīmīgi būtu daudz efektīvāks smēķēšanas mazināšanas veids salīdzinājumā ar līdzšinējiem tabakas kontroles pasākumiem.

Tomēr joprojām ir valstis, kas, neskatoties uz to, ka cigaretes ir daudzkārt kaitīgākas cilvēkiem, turpina ierobežot un aizliegt nevis cigaretes, bet gan bezdūmu produktus. Šāda pieeja tikai paildzina cigarešu smēķēšanu, kavē smēķētāju skaita samazināšanos, kā arī palielina veselības aprūpes izdevumus.

Tāpēc J. Olčaks aicina valdības visā pasaulē sekot tādu valstu piemēram kā Zviedrija, Japāna un Lielbritānija. Šo valstu politika ir vērsta uz to, lai pieaugušajiem smēķētājiem, kuri turpina smēķēt, būtu pieejamas dažādas mazāk kaitīgas alternatīvas. Ja cilvēkiem ir iespēja izdarīt labāku izvēli, cigarešu lietošana ātrāk kļūs par “vēstures artefaktu”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē