Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

SestDienas salons

Tētis Cirvis krāpj Mammu dabu © DIENA(9)

Mežu zinātājs un politiķis Uģis Rotbergs par to, kāpēc ezeri nav kvadrātveida, upes netek taisnos leņķos un no kurienes ir radusies vēlme izcirst piejūras priežu mežus.

Jātēmē, kur sāpēs © DIENA(102)

Reliģiskajam ekstrēmismam, vardarbīgiem apvērsumiem, lieliem protestiem un izvēlei atbalstīt populistus, kā novērojusi amerikāņu pētniece Sāra Čeiza, ir kas kopīgs visās pasaules malās – neapmierinātība ar korumpētu valsts pārvaldi, kas strādā šaura cilvēku loka labā.

Lūdzies un strādā © DIENA(20)

Katoļu priesteris un Kalna svētību kopienas vadītājs Andrejs Mediņš gatavojas sestajam labdarības lielkoncertam Uzcel savu baznīcu! un atceras savu piedāvājumu Tam, par kura eksistenci vēl nebija pārliecināts.

No peļķes līdz trīsstāvu lēcienam © DIENA

Nošpikojot ideju no kaimiņiem Igaunijā, Kasparam Lagzdiņam Baldonē izdevies attīstīt veselu kompleksu. Nu jau tas arī pāraudzis savus "idejiskos tēvus" un no atpūtas vietas sev un tuvākajiem draugiem izveidojies par kompleksu, kur pulcēties gan jauniešiem, gan ģimenēm ar bērniem.

Atbilde palīgā saucienam © DIENA(40)

Edijs Daiga reiz pats piedzīvojis nabadzības slogu un nu izveidojis biedrību, kas nelaimē nonākušajiem steidz piegādāt pārtiku, drēbes un cita veida palīdzību. Lai to būtu iespējams darīt, talkā nāk simtiem brīvprātīgo gan Latvijā, gan tālu aiz valsts robežām.

Nepalikt tumsā © DIENA(9)

"Mēs visas ļoti izbaudām balss spēku, rezonansi ķermenī – galvā, krūtīs, kājās, rokās. Tas ir ļoti liels spēks. Dziedot tu vari gan izlādēties, gan uzlādēties. Un it sevišķi, ja to dara kopā sešas meitenes ar spēcīgām balsīm, tad tas ir vienkārši kaifs." Tā Asnate Rancāne saka par postfolkloras ansambli Tautumeitas, kurā viņa pirms pāris gadiem sapulcēja sešas dziedošas un spēlējošas jaunietes. Īpaši tuva viņām ir tradicionālā daudzbalsība, kurā apvienojas gan senu melodiju motīvi, gan mūsdienīgs skanējums. Savu dziedāšanas stilu Tautumeitas izkopušas, mācoties no tautas teicējām un sadarbojoties ar vienaudžiem no elektroniskās un džeza mūzikas vides.

Kreicbergs pret Volstrītas vilkiem © DIENA(27)

Atteicies no iespējas nopelnīt miljonu Volstrītā, romāna Lopu ekspresis autors Toms Kreicbergs jeb Tom Crosshill atvadījies no nekritiskas jūsmas par kapitālismu, bet ne no finanšu sfēras.

No diriģenta par rakstnieku © DIENA(1)

Ilggadējais zēnu kora diriģents un skolotājs Jānis Erenštreits 75 gadu jubilejā debitē kā grāmatas autors, latviešu izglītības un koru kultūras celmlauža Jāņa Cimzes advokāts un atceras dučiem piedzīvojumu ar zēnu kori.

Neuzskata vairs par ķertu © DIENA(27)

Mākslīgais intelekts mācās no piemēriem, drīz uztvers arī metaforas un zemtekstus un spēs darīt radošu darbu, stāsta pētnieks Guntis Bārzdiņš. Viņaprāt, tehnoloģijas atvieglo ikdienu, bet no pārspīlētas pielīmēšanās ekrāniem gan jau ar laiku cilvēki atradināsies.

Arī tviteris piekritīs © DIENA(3)

Jau astoņus gadus Rīgas domes sienā nav nācies urbt caurumu naglas iedzīšanai, lai pakārtu bijušā mēra portretu. Visticamāk, pašreizējais domes vadītājs Nils Ušakovs (Saskaņa) ir pārliecināts, ka paliks arī uz nākamo termiņu, kaut daži signāli liecina, ka simtprocentīga šī pārliecība nav. Izvairīšanās no nevēlamiem jautājumiem un dažbrīd lieks asums retorikā atklāj plaisas visādi citādi gludajā mēra tēlā

Dopings – līdzjutēji © DIENA(2)

Lai tiem, kurus uzrunājis pavasara skriešanas drudzis, solis būtu raitāks, kā vislabākais dopings strādā līdzjutēju gaviles. Radio Pieci.lv dīdžejs Toms Grēviņš ir ne tikai viens no maratona pastāvīgajiem līdzjutējiem, Lattelecom Rīgas maratona laikā 14. maijā viņš skrējējus jau ierasti motivēs ar mūziku

Rakšanās zemē mani nesajūsmina © DIENA

Atrodoties draņķīgā ēkā, kas tapusi truli iztērētas naudas rezultātā, zūd noskaņojums dzīvot, strādāt un mīlēties, saka arhitekts Andis Sīlis. Šogad viņš ir viens no Latvijas Arhitektūras gada balvas nacionālās žūrijas locekļiem

Kaut kāda nesaprašanās ar laikmetu © DIENA(6)

Folkloras pētniece un vairāku grāmatu autore Sanita Reinsone priecājas par to, ka vadātājs nav pazudis no mūsu ikdienas, un nedaudz nožēlo, ka, runājot par latviešu folkloru, visiem pirmās nāk prātā tikai dainas.

Izturības pārbaužu čempions © DIENA

Skrējēju gēna latviešiem nav, tad jau drīzāk – basketbola, saka triatlona leģenda daugavpilietis Anatolijs Levša. Viņa paša daudzos titulus gan nemaz nav iespējams uzskaitīt, bet, vērtējot jaunos, pieredzējušais sportists atzīst – slinkāki neesam kļuvuši, gluži vienkārši ambīcijas zemākas.