Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SestDienas salons

Cenzūra eksistē visos laikos(6)

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska stāsta, kādas citur pasaulē neatrodamas vērtības Latvijas mākslā tapa 70. gados, pateicoties sociālisma īpatnībām, un kāpēc mākslas darbs var maksāt miljonus.

Piebalgs: Latvijas politika nav tik purvaina, kā par to runā(30)

Latvijas politika nav tik purvaina, kā par to runā, ir pārliecināts Andris Piebalgs. Vienotības līdera amatā viņam trūkst kritikas no partijas biedru puses un šķiet svarīgi definēt partijas identitāti, lai neveidotos pamiers, kas pēkšņi var uzsprāgt.

Attiecības ir vienkāršas © DIENA(93)

Kā izveidot un nepazaudēt savstarpēji smalko attiecību ķīmiju, lai arī pēc desmitiem gadu kopdzīves vienam ar otru būtu interesanti? Teologs Juris Rubenis sarakstījis grāmatu par mīlestību, attiecībām, seksu un aicina ne tikai pašiem nepārtraukti augt, bet arī globālos procesos saskatīt pieaugšanas sāpes, kas tomēr nenozīmē apokalipsi.

Nagi noslēpti dūrītēs © DIENA(6)

Pieķeršanās katram jaunam albumam Alisei Jostei (29) ir kā sevis laušana un spīdzināšana, kam vienmēr grūti saņemties. Ja rezultātu kāds novērtē, ir dubultgandarījums, tomēr pirmām kārtām šīs dziesmas esot vajadzīgas pašai.Bezgalīgi garas ielas ar piecām joslām katrā virzienā, pāri kurām neviens neiet, un jāmeklē pazemes pāreja jeb tunelis, kas reizēm ir sazin kur un nav nemaz tik viegli atrodams.

Divi vienā, kuras nav © DIENA(7)

Man teātrī svarīgākas ir emocijas, nevis žanra apzīmējums, saka Genadijs Ostrovskis, viens no pieprasītākajiem Maskavas scenāristiem, vaicāts, kādam žanram būtu pieskaitāma viņa luga Mīļākais, kura šomēnes piedzīvoja pirmizrādi Dailes teātrī. Tāpat kā Ostrovska pirms diviem gadiem Dailē iestudētā melodramatiskā komēdija Divi kapteiņi (tā bija viņa debija teātra režijā), arī izrāde Mīļākais tapusi pēc paša rakstīta scenārija – 2002.

Latvietis Grenlandē: Tava naba nav pasaules centrs © DIENA(10)

Par dabas skaistumu un nežēlību, dzīves jēgu un mākslu, integrāciju un patiesu brīvību. par tik dažādiem tematiem var runāt ar rakstnieku un fotogrāfu Ivaru Sīli. Ar ģimeni bēgļu gaitās savulaik devies prom no Latvijas, viņš jau daudzus gadus mīt Grenlandē, kur ir iemantojis vietējo cieņu, joprojām tekoši runā latviski un dalās vienlīdz pārdomātā viedoklī gan par bēgļiem, gan globālo sasilšanu un to, kā Latvija izskatās no ziemeļpuses.

Rēzija cilvēka mētelītī © DIENA(40)

Aktrise Rēzija Kalniņa spēlē nesatikšanās traģiku Dž. Dž. Džilindžera jaunākajā izrādē 8 mīlošas sievietes, ir gandarīta par ilūziju zudumu un vēlētos Latvijā ieviest obligātu alternatīvo dienestu.

Koru lielvalsts apliecinājums © DIENA(5)

Koru lielvalsts apliecinājums manas ambīcijas ir padarīt šo konkursu par Formulu 1. Tam jau tuvākajā nākotnē ir jākļūst par visaugstākā līmeņa koru sacensību. Tā, lai pat ar piedalīšanos vien kori lepotos savā CV, – apņēmies pirmā Starptautiskā baltijas jūras koru konkursa iniciators un mākslinieciskais vadītājs diriģents Jānis Ozols

Māksla ir ļoti primitīvs process © DIENA(26)

Man ir svarīgi lietas izjust, saka gleznotājs Raimonds Staprāns īsi pirms izstādes atklāšanas Rīgā. Savulaik bēgļu nometnē pret cigaretēm iemainījis krāsas un otas, tagad viņš stāsta arī par gleznotāja pieaugšanu, primitīvo mākslā un to, cik ilgi var skatīties uz gleznu. Raimonda Staprāna darbu izstāde Piecas gleznas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā 4.

Tikpat vienkārši, cik šokējoši © DIENA(12)

Viens no Jaunā Rīgas teātra spilgtākajiem aktieriem Vilis Daudziņš iespēlējas vidējā eiropieša ādā Alvja Hermaņa politiskajā teātrī – izrādē Pakļaušanās –, sapņo par darbu atjaunotā JRT ēkā un nevēlas vairākas sievas.

Kautiņš bez stāsta nav interesants © DIENA

Vīrietim ir jāmāk par sevi pastāvēt, ir pārliecināts Mairis Briedis. Viņš Latvijā licis uzbangot interesei par boksu, bet SestDienas sarunā ar māsām Kolātēm dalās pārdomās ne tikai par sportu, bet arī vīrieša dabu, darbu policijā un uzsver nepieciešamību pēc bargākiem likumiem.

Loginovs: Ir plāns tīties prom © DIENA(68)

Astoņpadsmit gadu Leonīds Loginovs ir Rīgas brīvostas pārvaldes priekšnieks, un sešpadsmit gadus ilgst seriāls Loginova gāšana no amata. 1998.gadā, kad Loginovs tika apstiprināts amatā, Rīgas ostā iebrauca tikai mazi kuģīši un tika pārkrauti astoņi miljoni tonnu kravas, tāpēc pārvaldnieka piemaksa pie algas – procenti no apgrozījuma – nešķita tik iekārojama, cik tā drīz vien kļuva, apgrozījumam augot.

Starp mums, skolotājiem, runājot © DIENA(25)

Neilgi pirms jaunā mācību gada SestDiena uz kopīgu sarunu gribēja aicināt gan nozares galveno pārraudzītāju, gan ierindas skolotājus. Tāpēc pie viena galda blakus Rīgas Juglas vidusskolas direktorei un latviešu valodas un literatūras skolotājai Aijai Mellei, Vēstures skolotāju biedrības priekšsēdētājam un Rīgas Teikas vidusskolas skolotājam Valdim Klišānam, Rīgas Valsts 1.

Birzulis: Svarīgi arī, pie kādiem vīriem volejbolistes tiks © DIENA(1)

Pludmales volejbolā Latvijā vēl būs daudz interesantu paziņojumu, sola treneris Aigars Birzulis. Savulaik trenējis arī olimpiskās bronzas ieguvējus, viņš vērtē, ka šogad olimpiādē mūsu puišiem pietrūka psiholoģiskā spēka. Bet, par kādām godalgām sapņot būtu pamats viņa pašreizējām audzēknēm, treneris ilgtermiņā prognozēt neuzņemas – tas atkarīgs arī no tā, pie kādiem vīriem meitenes tiks.

Latvijā skrienu pēc kefīra © DIENA(11)

Enerģiskais latviskums zemes pretējā pusē – tā varētu dēvēt Anitu Andersoni, kura gan dzimusi Austrālijā, bet visu dzīvi aktīvi iesaistījusies latviskuma kopšanā un tagad ar vērienu gatavojas Latvijas simtgades svinībām.

Trendus vairs negribas © DIENA(19)

Pavārs Mārtiņš Sirmais meklē ēšanas tradīcijas tālu pasaulē, saredz gastrotūrisma potences Latvijā un nevēlas skriet pakaļ strauji pārejošām modes tendencēm.Fragments no intervijas:Zīmēšanās posms jums ir garām?Jā, lai gan kādos brīžos tas ir jādara, tas ir nepieciešams nevis pašiem, bet restorānam.

Kas vēl jāsakārto? © DIENA(7)

Aldis Hofmanis (41) atskatās uz laiku ar Prāta vētru un Latvijas kartē ieliek jaunu – Skaņu un garšu festivāla – karodziņu Siguldā. Ar tālejošiem mērķiem.