Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

SestDienas salons

Igauņu teātra māksliniece, kura runā latviski un visu dara pati © DIENA

Galvenais, lai ir ko teikt, saka igauņu teātra māksliniece Renate Kērda, kuru ar Latviju saista ne tikai nule tapušās Laulības dzīves ainas Dailes teātrī, bet arī saknes, jo mamma ir latviete. Kērdai patīk traģikomisma līdzsvars un absurda piekodiens gan dzīvē, gan mākslā un, lai gan Dailes jauniestudējumā viņa veido horeogrāfiju, parasti pilnīgi visu teātrī dara pati.

Svarīgi redzēt klātienē. Grupa Jazzatomy muzejā Ebreji Latvijā © DIENA(1)

Savulaik, pati, strādājot šai muzejā, spēlējusi tur esošo flīģeli un klausījusies ģimeņu stāstus, Pieneņu vīna soliste Evilena Protektore Muzeju naktī, 21. maijā, ar savu jauno grupu Jazzatomy pieskandinās muzeju Ebreji Latvijā, lai apmeklētājiem vēstītu par daudzpusīgo ebreju kultūru, kurā svētkos nekas nenotiekot mierīgi.

Esam mazi, bet ļoti smukiņi © DIENA(9)

Latvijas Kultūras akadēmijas 25 gadu jubilejā tās rektore, kultūras teorētiķe Rūta Muktupāvela stāsta, par ko viņa brīnās rektora amatā, kliedē stereotipus par bezdarbnieku ražošanu un paredz latviešu atgriešanos senču mājās.Šodien, 20. maijā, kulturālākā un jautrākā vieta Latvijā būs Maskačkā, Ludzas ielā 24.

Inga Gaile: Puikas neraud, meitenes nebauda © DIENA(87)

Par kleitām, seksu, mīlestību, dusmām un varu. Savulaik stiprās sievietes lomu rakstniece Inga Gaile negribēja, tomēr tagad kļuvusi par galveno Latvijas feministi un uzsver – visi sūdi atkāpjas, ja ir mīlestība.

Laura groza operu © DIENA(23)

Teātra jomas speciālisti zina teikt, ka Latvijā ir divi spoži režisori, ar kuriem aktieriem ir bīstami strādāt, – Vladislavs Nastavševs un Laura Groza-Ķibere. Nastavševs mēģinājumos ārdoties, lamājoties un sagādājot aktieriem garīgas ciešanas. Groza-Ķibere neārdās un nelamājas, bet pēc viņas izrādēm aktieriem ir nācies meklēt fizioterapeita palīdzību, lai dziedētu izrādēs gūtās traumas.

Strads konservos un dzīvajā © DIENA(21)

Viens no Valmieras teātra labākajiem aktieriem Imants Strads gatavojas viesizrādēm rīgā un nezina, ar ko beigsies seriāls Saplēstā krūze, kurā viņš spēlē krodzinieku Kārli.

Brūces var sadziedēt © DIENA(16)

Rundāles pils saimnieks Imants Lancmanis par Lestenes baznīcas augšāmcelšanos, karu neizbēgamību un latviešu izredzēm.Nacionāls simbols, kurā ir viss kopā: Latvijas vēsture, māksla, pagātne skaistā, pagātne drūmā, pagātne briesmīgā, simbols, uz kura pamata redzams, ka brūces var sadziedēt, - tā Imants Lancmanis vērtē XVIII gadsimta sākumā uzcelto Lestenes baznīcu, Kurzemes baroka sakrālās celtniecības krāšņāko pieminekli.

Tumšais laiks - visam cilvēcīgajam © DIENA(1)

Neaizmirsti 19. martā laikā no plkst. 20:30 līdz 21:30 izslēgt gaismu, jo jau desmito reizi visā pasaulē notiks vides akcija Zemes stunda. Atbalstot akciju, šajā laikā ar koncertu MiiT Coffee Rīgā uzstāsies arī dziesminieks Kārlis Kazāks.

Negribu skatīties svešā guļamistabā © DIENA(12)

Jau piecpadsmito gadu Diena piešķir savu gada balvu kultūrā. 2001. gadā iedibinātās balvas – Zelta kartupeļa – autors ir viens no mūsu izcilākajiem tēlniekiem, vecākais no tēlnieku brāļiem Panteļejeviem – Gļebs Panteļejevs (1965). 2003. gadā tapušo piemiņas zīmi Melnais slieksnis pie čekas mājas Stabu ielā un 2006.

Krievijas politologs Oreškins: No Putina ir jāpiesargās, bet nav jābaidās © DIENA(53)

"Savas politiskās trajektorijas lejupejošajā posmā Putins kļūst īpaši bīstams, jo vairāk par visu baidās zaudēt varu, kas viņam ir drošības sinonīms. Par atslēgas vārdu kļūst neprognozējamība," – tā rakstījis Krievijas politologs, radiostacijā _Eho Moskvi _bieži dzirdamais Dmitrijs Oreškins, piebilzdams, ka nevajag arī pārvērtēt Putina iespējas.

Pastars: Labāk izvēlos pārstāvēt biznesu pret valsti, nevis valsti pret veciem ļaudīm © DIENA(60)

Steidzamības institūti likumdošanas procesā bija Balvos uzaugušā Latvjas Universitātes Juridiskās fakultātes studenta Edgara Pastara (34) pirmā pētniecisko rakstu tēma 2002. gadā. Līdz šodienai, kad Valsts prezidenta slimības sakarā minētā tēma aktualizējusies, Pastars ir paguvis kļūt par atzītu konstitucionālo tiesību ekspertu, vairāku grāmatu autoru, iepazīt Latvijas valsts funkcionēšanas sistēmu no iekšpuses, strādājot visās trijās varās (tostarp Saburovas lietā cīnoties pret pašu Andri Grūtupu, no kura vēlāk saņēmis atzinību darba piedāvājuma veidā), kā arī kļūt par vienu no tiem, kuru aiziešana no valsts pārvaldes uz pretējās puses ierakumiem (šobrīd Pastars ir vecākais jurists zvērinātu advokātu birojā Cobalt, vienā no lielākajiem šādiem birojiem Baltijā) aktualizējusi šādu pāriešanu tiesiska regulējuma nepilnības.

Abinieks dīķī blenž uz kalnu © DIENA(16)

Tas, ka mēs dzīvojam vienkāršotu "lielo virsrakstu" laikmetā, ietekmē arī zinātni. Publika no zinātnes gaida ne tikai Atklājumus, bet Pārsteidzošus Atklājumus. Turklāt tā servētus, lai mistiskais ierindas nodokļu maksātājs saprot, kāds viņam no tā visa labums. Latvijā grūtā, varētu pat teikt – riskantā, zinātnes skaidrotāja, popularizētāja loma tikusi kvantu fiziķim, LU asociētajam profesoram Vjačeslavam Kaščejevam.

Elīna Vaska: Būtu gribējies vairāk paraudāt © DIENA(29)

Visu filmu vēl neesmu redzējusi – janvāra beigās notikušajā intervijā pāris reižu atgādina Elīna Vaska. Filmu viņa redzēšot tikai 14. februārī, kad Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla ietvaros notiks tās – režisora Renāra Vimbas debijas spēlfilmas Es esmu šeit – pasaules pirmizrāde. Noskatoties filmu, ir acīmredzams, ka viens no tās veiksmes iemesliem ir galvenās varones tēlojums.

Valsts seja Pļavniekos © DIENA(54)

Politikā situācijas un ietekmes var mainīties dažu mēnešu, nedēļu vai pat stundu laikā. Vēl pērnajā rudenī bija plānots izteikt neuzticību Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei, ko viņa pati uztvēra kā mēģinājumu panākt Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK aiziešanu no valdības, tā izraisot tās krišanu.