Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ledusskapī vai pagrabā?

Izvēloties rudens sezonas aktuālākos dārzeņus un augļus, iespējams ne tikai garšīgi paēst, bet arī stiprināt savu imunitāti. Vērtīgie produkti ir vitamīniem un minerālvielām bagāti. Taču, lai tie nezaudētu savu kvalitāti, garšu un uzturvērtību, nepieciešams tos pareizi uzglabāt. Augļu un dārzeņu vitamīnu daudzumu samazina uzglabāšana nepiemērotos apstākļos – tiešos saules staros, neatbilstošā temperatūrā un iepakojumā.

Ko likt un ko nelikt ledusskapī

Ledusskapī mēnesi vai pat vairāk var uzglabāt Briseles kāpostus, brokoļus, seleriju, burkānus, bietes. Savukārt rukolu un citus salātus – vidēji 10 dienas, iesaka Elizabete Kupča – veselīga dzīvesveida entuziaste, Instagram konta Healthylivinglv autore. Ķirbju, sīpolu, kartupeļu un saldo kartupeļu uzglabāšanai piemērotākā būs sausa un vēsa telpa. Sagrieztā veidā ķirbi ledusskapī ieteicams uzglabāt divas trīs dienas, bet ceptā veidā saldētavā – vairākus mēnešus. 

Tāpat ledusskapī nav vieta tādiem produktiem kā tomāti, gurķi, avokado, maize, olīveļļa, citrusaugļi un medus. Aktuālos sezonas augļus dzērvenes un ābolus ledusskapī iespējams uzglabāt ilgstoši (līdz pat astoņām nedēļām). 

Produktu uzglabāšanas ilgumu maksimāli pielāgo un paildzina jaunākās paaudzes ledusskapji, kuros ir iestrādāti dažādi tehnoloģiskie risinājumi. Piemēram, Optimal Fresh+ nodalījumā, kas pieejams Samsung jaunajos ledusskapjos, sākotnējo produktu svaigumu iespējams saglabāt līdz pat divām reizēm ilgāk. Produktu oriģinālo tekstūru, aromātu un garšu iespējams saglabāt, uzglabājot tos Humidity Fresh+ nodalījumā. Svarīgi ir ievērot ražotāja ieteikumus par nodalījumiem, kuros produktus likt, un noregulēt piemērotāko temperatūru. Galvenais ir nesamest visu juku jukām.


Mazas porcijas un zema temperatūra

Ja produktus saldējat, sadaliet tos pa porcijām, kādās parasti mēdzat tos izlietot, un uz trauciņiem uzrakstiet datumus, kuros ēdamlietas ievietotas saldētavā. Ja sasaldētās veltes tikušas atkausētas, nevajag tās saldēt no jauna, jo būtiski zudīs kvalitāte! Ideāli, ja produktus iespējams sasaldēt -18 grādu temperatūrā; pēc tam tos var uzglabāt arī zemākā temperatūrā, pat -24 grādos. Šādi saldēti produkti ir uzglabājami visu ziemu.

Arī konservēti dārzeņi labāk jūtas tumšā un vēsā vietā ar nemainīgu temperatūru. Uzglabājiet šādi sagatavotus dārzeņus, kā arī kompotus un ievārījumus pagrabā vai nelielā, atsevišķā ledusskapī.


Noteikumi pagrabā un pieliekamajā

Pareizas uzglabāšanas principi ir jāievēro tad, ja dārza veltes tiek turētas pieliekamajā vai pagrabā. Piemēram, burkānus ieteicams uzglabāt temperatūrā, kas nav augstāka par +1, +3 grādiem. Lieliski, ja tos iespējams nedaudz apbērt ar zemi vai smiltīm. Līdzīgi jāuzglabā arī bietes, kāļi, rutki. Kartupeļi ir tie, kurus lielā daudzumā nepieciešams uzglabāt visai vēsā telpā, lai tos varētu ēst visu ziemu. Vislabāk tos glabāt kādā koka kastē vai auduma maisā, tikai nedrīkst pieļaut, lai tie apsalst vai tiem tiek klāt gaisma. Ja kartupeļu miza ir kļuvusi zaļa, tie nav piemēroti lietošanai uzturā. Savukārt siltumā kartupeļi vīst un sāk dzīt asnus, bet mitrā vidē pūst. 

Kabačiem un patisoniem jau vajadzētu būt apēstiem vai konservētiem, saldētiem, jo tie nav piemēroti ilgstošai glabāšanai. Pāris mēnešus tie var stāvēt vēsā, tumšā, sausā telpā, bet tad gan jāapēd. 

Arī kāpostus var ilgi uzglabāt vēsumā, Briseles kāpostus, puķkāpostus un brokoļus gan labāk sasaldēt, bet lapu kāposti dārzā var pārlaist pat visu ziemu. 

Vēsumā jāuzglabā arī bumbieri un āboli, tikai jāraugās, lai tie nav kaimiņos sakņu dārzeņiem, jo citādi tie garšos pēc zemes.

Svarīgi, lai telpā, kur glabājas āboli, būtu augsts mitruma līmenis – āboliem, atšķirībā no kartupeļiem, šādi apstākļi būs piemērotāki. Starp āboliem kastēs var sabērt arī koka skaidas vai salmus. Tie jāliek pa kārtām, piemēram, viena kārta ābolu, otra skaidu vai salmu un tad atkal ābolu. Tikai nevajadzētu likt vairāk par trim kārtām, lai augļi nesaspiežas.

Istabas temperatūrā, ja tā nepārsniedz +20 grādu, droši var turēt ķirbjus, tikai vēlams, lai tiem nespīd virsū saule, tie netiek grūstīti un savā starpā nesaskaras. Tomēr ar ēšanu vilkt garumā nevajadzētu – ja gribat ar šī gada ķirbjiem mieloties līdz nākamajai ražai, turiet tos tomēr vēsumā! Turklāt uzglabāšanas ilgums atkarīgs no ķirbju šķirnes. 

Sausā un ne pārāk siltā telpā pavasari mierīgi var sagaidīt arī ķiploki un sīpoli. Jebkuru augļu un dārzeņu uzglabāšanu svarīgi uzraudzīt, regulāri pārlūkojot krājumus. Ja pamanāt, ka kāds produkts ir iebojājies, tas jāizņem ārā, citādi ātrāk sabojāsies arī pārējie. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits