Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mākslas un dabas simbioze

Mākslinieces Hilarijas Vateras Feilas darbi pārsteidz ar trauslumu, savā ziņā naivumu un vienkāršību, kaut uzreiz jau ir skaidrs, ka to tapšanā ieguldīts liels darbs, zināšanas un pacietība. Hilarija veido izšuvumus uz augu lapām. Viņas darbi ir filigrāni un precīzi izstrādāti, tie dažādās izstādēs apceļojuši pasauli un atrodami vairāku modernās mākslas centru, uzņēmumu un privātajās kolekcijās. Radoši darbi ar dabas materiāliem nav tikai bērnu un botāniķu aizraušanās!

Ar rūpēm par apkārtējo vidi

Hilarijai daba un rokdarbi bija tuvi jau kopš bērnības, taču pagrieziena punkts notika 14 gadu vecumā, kad viņa piedalījās vasaras nometnē, kuras fokuss bija dabas izziņa, aizsardzība un ilgtspēja. Tomēr viņa atzīst, ka izšķiršanās studēt mākslu vai bioloģiju nebija vienkārša – Hilarija bija pieteikusies abās studiju programmās, bet liktenis savā ziņā izlēma viņas vietā, jo mākslas studiju programmā bija iespējams tikt pie labas stipendijas. Tomēr mīlestība pret dabu nebija zudusi, un Hilarija arī mākslas studiju procesā centās domāt, kā samazināt savu ekoloģisko pēdu, viņa izmantoja otrreizējās pārstrādes materiālus un studēja seno rokdarbu un tradicionālās tekstila apstrādes tehnikas. Kā brīvprātīgā viņa darbojās arī vides aizsardzības nometnē, kurā pusaudža gados bija piedalījusies pati un atceras – iedvesma savienot mākslu un dabu taustāmā veidā atnākusi tieši nometnes laikā, raugoties uz milzīga ozola skaistajām lapām.


Pētnieka gars un pacietība

Māksliniecei ir tuva izšūšanas tehnika, kas savieno kopā divus gabalus – kā vīļu sašūšana apģērbam, tikai padarot šīs šuves dekoratīvas. "Cilvēks mūsdienās ir ļoti attālinājies no dabas, un es ar saviem darbiem gribu uzsvērt, ka šo plaisu tomēr iespējams savienot. Tie ir kā simbols, ka daba un cilvēka roku pieskāriens var eksistēt līdzās un skaisti papildināt viens otru, nevis postīt. Lapām ir sava ģeometrija, teju dievišķs raksts, kas tajās ir dabas ielikts, un es to tikai papildinu un izmantoju kā bāzi savām idejām. Turklāt koku lapas kā izejmateriāls atstāj 0% ietekmi uz vidi, jo ir pašas dabas radīts un sastopams visapkārt," Hilarija raksta savā mājaslapā. 

Viņa izmanto tos dabas materiālus, kas aug konkrētajā reģionā, kur viņa strādā – Hilarija ir pasniedzēja Virdžīnijas Universitātē, kur pati savulaik studējusi, bet viņa ceļo, pasniedzot nodarbības un vadot meistarklases arī citviet pasaulē, piemēram, Itālijā, Turcijā, Beļģijā.

Lapām ir dažāda struktūra, biezums, elastība un citas īpašības, un pirms sāk ar to darboties, tā ir jāiepazīst un jāsagatavo, jāizvēlas piemērotākie instrumenti un materiāli un jābruņojas ar pacietību. Hilarijai vienmēr līdzi ir skiču grāmata, kurā viņa fiksē idejas, vērojumus dabā un uzmetumus jauniem projektiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits