Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ravēšana jāieplāno, vadoties arī pēc laikapstākļiem

Kaut nu dārzeņi, augļi un košumaugi augtu tik spēcīgi un neapturami kā nezāles! – Tā ienāk prātā vismaz reizi nedēļā, it sevišķi pēc siltāka un mitrāka perioda, aplūkojot dobītes dārzā. Agronoms Māris Narvils uzsver – bioloģiskajā dārzeņu audzēšanā nezāles ir viens no galvenajiem ražu limitējošiem faktoriem, tāpēc ar tām jācīnās rūpīgi. Viena no metodēm ir augsnes mulčēšana, taču ne vienmēr tā ir veikta un ne vienmēr iespējama.

Kā redzam nezāles, tā raujam ārā! Taču, lai nebūtu tas vien jādara kā jāravē, ir dažas gudrības, kas jāņem vērā, lai cīņa ar nezālēm būtu efektīva. Nezāļu attīstība sākas ļoti ātri, parasti 5–7 dienu laikā pēc pēdējās augsnes apstrādes jau ir jāsāk rīkoties. Šajā laika posmā nezāļu sēklas paspējušas sadīgt, izveidojušās dīgļsaknes un virs augsnes parādījušās dīgļlapiņas.

Neapšaubāmi rezultātu var ietekmēt meteoroloģiskie apstākļi. Ideāli, ja ieplānotajiem ravēšanas darbiem sakrīt šādi faktori: ir dilstošs mēness, spīd saule, ir neliels vējš un daļēji mākoņains laiks. Tādos apstākļos rušinot dobes un ravējot, ar asu kapli nošķeļot nezāļu mazās, baltās saknītes, tās momentā zaudē daudz ūdens un pilnībā izžūst. Pieļaujami apstākļi ir tad, ja ir apmākusies diena un pūš vējš, kas palīdzēs izžāvēt nezāles.

Šo darbu nevajadzētu veikt, ja augsne ir smilts vai ļoti viegla mālsmilts un pūš spēcīgs vējš. Tad jebkura augsnes izkustināšana var būt par iemeslu vēja erozijai. Ja nezālēm atvērušās dīgļlapas, darbu var darīt spēcīgākā vējā, jo sakņu sistēma tām jau ir tik spēcīga, ka spēs noturēt augsnes virskārtu un to neaizpūtīs pa gaisu.

Ravēt nevajadzētu arī, ja laika prognoze tajā pašā dienā vai naktī ar augstu varbūtību sola nokrišņus. Tas palielina iespēju, ka kādas nezāles vairāk spēs izdzīvot, jo tiks aplaistītas.

Pēc lietus jāskatās, kādā stāvoklī ir augsnes virskārta, jo augsne nedrīkst lipt pie kapļa, nevajadzētu arī stumt augsnes virskārtu, tā apberot augu rindas. Sevišķi raksturīgi tāda situācija veidosies, ja laukā būs daudz vārpatas. Ja augsne par slapju, nāksies nogaidīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits