Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Divi vīrusi. Kas kopīgs un atšķirīgs?

Gan gripa, gan Covid-19 izplatās līdzīgi. Šie vīrusi var skart jebkuru, esot ciešā kontaktā – tuvāk par diviem metriem – ar jau saslimušo. Vīrusi tiek izplatīti ar pilieniem, kas rodas šķaudot, runājot vai klepojot, tāpat inficēties var, pieskaroties virsmai, uz kuras ir vīruss, un pēc tam pieskaroties sejai, mutei, degunam, acīm.

Abu slimību simptomi var būt drudzis (virs 38 °C), paaugstināta temperatūra, klepus, nogurums, sāpošs kakls, galvassāpes, elpas trūkums vai apgrūtināta elpošana, sāpes muskuļos, iesnas vai aizlikts deguns, kas gan biežāk ir gripas gadījumā, slikta dūša un vemšana, kas biežāk skar bērnus. Slimības pazīmes var variēt no neesamības līdz viegliem vai smagiem simptomiem. Vieglu simptomu gadījumā veseļoties var mājās, taču smagākos gadījumos var būt nepieciešama ārstu uzraudzība slimnīcā. Nav izslēgts, ka cilvēku var piemeklēt gan Covid-19, gan gripa vienlaikus, atgādina Inga Orleāne, interniste, funkcionālās diagnostikas speciāliste, VCA Aura dienas stacionāra vadītāja.

Abi vīrusi var izraisīt arī vienādas komplikācijas – pneimoniju, akūtu elpošanas traucējumu sindromu, orgānu mazspēju, sirds vai smadzeņu iekaisumu, sirdslēkmi, insultu, var iestāties nāve.

Covid-19 izraisītājs ir jauns un maz izpētīts koronavīruss SARS-CoV-2, savukārt gripu izraisa A un B grupas gripas vīrusi, ko pazīstam jau sen un pret ko iespējams vakcinēties. Lai gan simptomi var būt līdzīgi, var atšķirties abu slimību sākšanās laiks un norise. Covid-19 gadījumā var rasties garšas un/vai smaržas zudums un simptomi var sākties 2–14 dienas pēc inficēšanās, savukārt gripai – 1–4 dienas pēc saslimšanas. Covid-19 ir lipīgāka kaite un izplatās straujāk, smagākas un biežākas ir komplikācijas, arī mirstība ir daudz augstāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits