Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sauss, mitrs vai jau pārāk ieildzis. Klepu ignorēt nevajadzētu – neatkarīgi no tā veida

Klepus uzdevums ir attīrīt bronhus no kairinātājiem – gan tiem, kas tajos iekļuvuši no ārpuses (putekļi, ziedputekšņi, pārtikas daļiņas), gan tiem, kas radušies organismā. Lai arī klepus bieži novērojams, atrast tā cēloni ne vienmēr ir viegli. Katrā ziņā klepu ignorēt nevajadzētu – neatkarīgi no tā veida.

Kā stāsta Euroaptieka farmaceite Zane Melberga, sausu un kairinošu klepu, bez krēpām visbiežāk novēro saaukstēšanās sākuma stadijā. Tas rada palielinātu slodzi balss saitēm un kaklam, kas parasti ir arī iekaisis, tāpat tam pievienojas galvassāpes un pat paaugstināts asinsspiediens. Sauss klepus ārstēšanas gaitā var kļūt par mitru klepu vai arī pasliktināt esošo situāciju un radīt balss aizsmakumu vai pat pāriet balss zudumā. ''Svarīgi pievērst uzmanību arī tam, vai sausu klepu nerada kāda alerģiska reakcija. Piemēram, pret ziedputekšņiem vai mājdzīvniekiem dienas laikā vai naktīs – pret mājas putekļu ērcītēm,'' norāda farmaceite.

Viņa iesaka – sausa klepus gadījumā svarīgi lietot daudz šķidruma, kā arī ārstniecības augus vai ēterisko eļļu preparātus, kas veicina atkrēpošanu (deviņvīruspēks, liepziedi, piparmētras, priežu pumpuri, lakricas sakne u. c.).

Sausa klepus gadījumā ieteicamas arī inhalācijas, taču tās nedrīkst veikt pie augstas temperatūras un maziem bērniem.

Pēc sausa klepus parasti seko mīksts, mitrs klepus, kad ārstēšanās vai organisma imūnās sistēmas darbības rezultātā sāk parādīties gļotas jeb krēpas. Sasniedzot šo posmu, būtiski ir attīrīt elpceļus, tādēļ klepu nevajag nomākt. Jālieto daudz šķidruma, kā arī ārstniecības tējas, kas palīdzēs krēpas šķidrināt un veicinās to izdalīšanos, kā arī paplašinās bronhus.

Ja krēpas ir biezas, palīdz krēpas šķidrinošie medikamenti (sīrupi, tabletes), ļaujot vieglāk atklepot.

Bet, ja klepus ilgst vairāk nekā trīs dienas, uzlabojuma nav un, pat lietojot preparātus, kļūst tikai sliktāk, jādod ziņa ārstam, uzsver Melberga. 

Ja klepus ilgst līdz pat četrām nedēļām, tas ir akūts, bet, ja, turpinot ārstēšanu ārsta uzraudzībā, klepus nemitējas astoņu nedēļu laikā, tad to jau uzskata par hronisku un ir jāmeklē dziļāki cēloņi, kas var būt visdažādākie. Pirmsskolas vecuma bērniem biežākie hroniska klepus ierosinātāji ir bakteriāls bronhīts, astma vai aizdegunes tecēšana. Par hronisku klepu uzskata arī t. s. smēķētāja klepu. Tāpat hronisks klepus var būt ļoti bīstamu saslimšanu, piemēram, plaušu tuberkulozes un plaušu vēža, simptoms, tāpēc farmaceite norāda, ka ir ļoti būtiski ilgstoša klepus gadījumā vērsties pie ārsta. Arī pašreizējā pandēmijas situācijā, ja klepus nerimstas vairākas dienas, kā arī ir paaugstināta temperatūra un, iespējams, citi saaukstēšanās simptomi, nepieciešams konsultēties ar ārstu par tālāko ārstēšanu un Covid-19 testa veikšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits