Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

NASA atkal atliek jaunā teleskopa nogādāšanu kosmosā

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) atkal pārcēlusi tās jaunā teleskopa nogādāšanu kosmosā, kuru sākotnēji bija paredzēts nogādāt izplatījumā šā gada oktobrī. Raķetes, kura izplatījumā nogādātu Džeimsa Veba kosmosa teleskopu, starta datums jau tika pārcelts uz 2020. gada maiju, bet tagad par jauno starta datumu noteikts 2021. gada 30. marts, paziņoja NASA.

Neatkarīga kontroles komisija secinājusi, ka teleskopa nogādāšanas grafiku aizkavējušas tehniskas problēmas, tostarp cilvēku pieļautu kļūdu radītas.

Ņemot vērā teleskopa milzīgo zinātnisko potenciālu un tā lomu ASV vadošo pozīciju saglabāšanā astronomijā un astrofizikā, kontroles komisija ir vienisprātis, ka darbs pie tā ir jāturpina, paziņoja komisijas priekšsēdētājs Toms Jangs.

Jaunais teleskops aizstās Habla kosmosa teleskopu un būs aptuveni 100 reižu jutīgāks, ļaujot kosmosa pētniekiem gūt pilnvērtīgāku informāciju par pirmajām galaktikām, kas izveidojās agrīnajā Visumā.

Teleskops svērs 6100 kilogramus un tā spoguļa diametrs būs 6,5 metri - trīs reizes lielāks nekā Habla teleskopam. Uz tā atradīsies četri instrumenti, ieskaitot kameras un spektrometrus, kas var uztvert ārkārtīgi vājus signālus.

Projekts tiek īstenots kopīgi ar Eiropas un Kanādas kosmosa aģentūrām, taču tas pievērsis likumdevēju uzmanību ar pieaugošajām izmaksām. Sākotnēji tika rēķināts, ka tā budžets būs 3,5 miljardi dolāru, taču tagad NASA lēš, ka projekta izmaksas sasniegs 9,66 miljardus dolāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko