Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Ziedu Dievmāte un iekšēji cildenais. Festivāla Laiks dejot 2024 fokusā šogad – Portugāle

Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot 2024, kas notiks no 9. līdz 15. jūnijam Rīgā un Stāmerienā, šogad fokusēsies uz Portugāles laikmetīgo deju, turpinot pirms sešiem gadiem aizsākto pieeju savā programmā ik gadu koncentrēties uz reģionu ar interesantu un savdabīgu laikmetīgo deju, kas Latvijā šai ziņā ir mazāk iepazīts.

Tomēr festivāls ierasti piedāvās arī Latvijas dejas mākslinieku izrādes un filmas, tāpat gaidāma Kanādas un Kamerūnas pārstāvju viesošanās.

Festivāls sāksies 9. jūnijā LKA Zirgu pastā Rīgā ar portugāļu horeogrāfa Fransišku Kamašu 1993. gada izrādi Ziedu Dievmāte, kas tiek uzskatīta par absolūtu Portugāles laikmetīgās dejas klasiku.

10. jūnijā Zirgu pastā notiks horeogrāfu Žuanas fon Majeres-Trindades un Ugu Kalhima Krištovāu (Portugāle) dziļi filozofiskā izrāde Medus un nāves sviedriem nebūs valdīšanas. Vakara turpinājumā Digital Art House telpās varēs vērot multimediālo Kanādas mākslinieku Semija Dzjaņa un Kerolainas Makkolas izrādi Iekšēji cildenais. Tā pēta cilvēku savstarpējās saiknes potenciālu, apvienojot interaktīvās tehnoloģijas ar Austrumu un Rietumu kultūras zināšanām, garīgajām praksēm un kustībām.

11. jūnijā Zirgu pastā redzēsim dziļi personisko dejas mākslinieces Juko Kominami (Portugāle, Luksemburga) tēva aiziešanai veltīto izrādi Iwa-kagami, kam jēgpilnā saistībā sekos indiešu režisores Gitanjali Rao festivālos godalgotā animācijas īsfilma Nodrukātā varavīksne. Pēc tam notiks saruna ar skatītājiem un portugāļu dejas mākslinieku sagatavota prezentācija.

12. jūnijā mākslas centrā Noass gaidāma brīvā skatuve, Kamerūnas dejas mākslinieka Tčinas Ndžidas izrāde Krusts un vairākas Latvijas horeogrāfu īsmetrāžas izrādes. Vakaru noslēgs jau tradicionālais mūzikas un dejas AD-LIB kopā ar Staņislavu Judinu un citiem mūziķiem no apvienības Bm/C.

13. jūnijā Ģertrūdes ielas teātrī būs skatāma horeogrāfes Rūtas Pūces izrāde Iekšas, kas izgaismo sadursmi starp individuālo un kolektīvo, iekšējo un ārējo, apslēptām alkām un esošo realitāti, kā metaforu izmantojot Latvijas laikmetīgās dejas nozari. Paralēli šajā dienā Laiks dejot pārcelsies uz Stāmerienu, kur pievakarē pils parkā notiks laikmetīgās dejas mākslinieku meistarklases.

Meistarklases pilī un tās parkā varēs pieredzēt arī 14. un. 15. jūnijā, te varēs vērot arī dejas norišu kompilāciju, kurā piedalīsies festivāla ārzemju viesmākslinieki, pašmāju horeogrāfi un dejotāji Arina Buboviča, Ksenija Simanova, Gints Dancītis, Olga Žitluhina, LDM7 jeb Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas programmas šīgada absolventi, kontrabasists Staņislavs Judins u. c.

Biļetes – Biļešu paradīzē, sīkāka informācija – festivāla tīmekļvietnē un Facebook lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja