Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Jūrmalas muzejā skatāmas trīs jaunas izstādes

Tekstilmāksliniece Lija Rage savos darbos pēta grafiti sociālo un māksliniecisko fenomenu, kas, izaudzis ielās, kļūst par publisku spoguli visam, kas notiek pasaulē. Interjeriste un gleznotāja Līvija Brigita Pavlovska izstādē Vēlreiz atskatās uz radošo ceļu gandrīz četrdesmit gadu garumā. Nīderlandes mākslinieka Pētera Jansena izstāde Gaismas klusumā atklāj mākslinieka radošā rokraksta un tehniku daudzveidību, iepazīstinot ar Nīderlandē un Latvijā tapušajiem darbiem.

Lija Rage par izstādi Grafiti: «Braucot ar vilcienu ceļā no Jūrmalas uz Rīgu var vērot apzīmētas garas sienas, kur laika gaitā zīmējumi mainās, tiek pārkrāsoti, papildināti. Uz sienas var lasīt laikam atbilstošu dzeju, izsaukumus. Šīs sienas ir kā savdabīgs atvērts žurnāls vai galerija, kurā mainīgās zīmējumu un tekstuālās izpausmes atspoguļo laika ritumu, kā arī sabiedrības domas un izjūtas.

Apvienoju šo ielu mākslu ar saviem zīmējumiem, pārveidoju digitāli, pievienoju savu vēstījumu un ilgstoši audu. Apvienoju salīdzinoši ātro ielu mākslu ar vislaikietilpīgāko mākslas veidu – klasisko gobelēnu, ieviešot kontrastu starp digitālo un tradicionālo mākslas izpausmi. Gobelēns ir pazīstams ar savu laikietilpīgumu un rūpību, kas kontrastē ar ātrumu un ielu mākslas neformālo raksturu. Izstāde iekļauj gadiem ilgu darbu, sākot no fotografēšanas, griešanas, līmēšanas, beidzot ar aušanu un darbu apšūšanu ar vizuāliem elementiem.»

Līvija Brigita Pavlovska (1939) savā jubilejas izstādē Vēlreiz atskatās uz gandrīz četrdesmit gadus ilgu radošā darba periodu. Gan paralēli aktīvam interjera dizaineres darbam, gan šobrīd jau mierīgākā dzīves periodā māksliniece vienmēr ir gleznojusi. Īpaši tuvas Līvijai Brigitai Pavlovskai ir ziedu klusās dabas un ainavas, viņa pārsvarā strādā akvareļa tehnikā. Ar šo gleznu kolekciju māksliniece skatītāju uzrunā vēlreiz, pirms darbi iegulst darbnīcas plauktos un muzeja krātuvēs uz ilgāku laiku.

Pētera Jansena izstāde Gaismas klusumā atklāj mākslinieka radošā rokraksta un tehniku daudzveidību, iepazīstinot ar Nīderlandē un Latvijā tapušajiem darbiem. Gaisma, klusums un daba ir izstādes vadmotīvi. Darbos manāma viņa interese par simbolismu un jūgendstilu, un Jansens stāsta, ka romantisma ainavās viņu interesē spēcīgā emocionalitāte - dabas attēlojuma subjektīvais faktors. Šo emocionalitāti viņš saskata arī seno ķīniešu un japāņu glezniecībā. «To redzu koku zaru, viļņu un mākoņu pārtapšanā par izteiksmīgām emocionāli uzlādētām formām, tām vienlaikus saglabājot meditatīvu mieru.»

Izstādes atklāšana vienlaikus būs arī Pētera Jansena mākslas grāmatas prezentācija. Grāmatā iekļauti izstādē Gaismas klusumā redzamie darbi un tā aptver visu Pētera Jansena radošās darbības periodu. Izstādes kuratore un grāmatas sastādītāja Laima Daberte.

Līvijas Brigitas Pavlovskas izstādes Vēlreiz atklāšana ceturtdien, 25. aprīlī plkst. 15.00
Lijas Rages izstādes Grafiti un Pētera Jansena izstādes Gaismas klusumā atklāšana piektdien, 26. aprīlī plkst. 17.00

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Jūrmalas muzejs, Tirgoņu iela 29, Majori

Kad?

24. aprīlis – 26. maijs

P.,O. Slēgts T.-Sv 10.00 –17.00 (no 15.05. darba laiks 10.00–18.00)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja