Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ar Latvijas klātbūtni konkursā

Klaudija Kardināle un Andris Keišs piešauj pa pagalītei Kannu kinofestivāla ugunskurā.

Šodien, 17. maijā, sākas 70. Kannu starptautiskais kinofestivāls, kura plakātu rotā itāļu dīvas Klaudijas Kardināles fotogrāfija, kas tikusi "pielabota", lai viņa izskatītos tievāka, raisot diskusijas un piešaujot pagalīti intereses ugunskurā par šo notikumu, kuram nākamajās desmit dienās tiks pievērsta visa kino un modes pasaules uzmanība.

Šis ir Nikolas Kidmenas gads! – pēc Kannu kinofestivāla dalībnieku izziņošanas vēstīja pasaules mediji. Austrāliešu aktrise ir iesaistīta četros projektos, no kuriem divi ir iekļauti konkursa programmā, – viņa piedalās amerikāņu režisores Sofijas Kopolas filmā The Beguiled par Amerikas pilsoņu karu kopā ar Kolinu Farelu un Kirstenu Danstu.

Nikola Kidmena būs redzama arī grieķu režisora Jorga Lantima darbā The Killing of a Sacred Deer, kurā viņa vēlreiz satiksies ar īru aktieri viņa spēlētā ķirurga sievas lomā. Par jubilejas festivāla galveno balvu Zelta palmas zaru kopumā sacentīsies deviņpadsmit filmas, kuras vērtēs spāņu kinorežijas meistara Pedro Almodovara vadītā žūrija.

Vēl divas no Kannu kinofestivāla konkursā iekļautajām filmām ir saistītas ar Latvijas vārdu. Viens no tiem ir krievu režisora Andreja Zvjaginceva kinodarbs Loveless par precētu pāri, kura iedvesmas avots ir Ingmara Bergmana kinolente Laulības dzīves ainas (1973). Šajā filmā piedalās Jaunā Rīgas teātra aktieris, divkārtējais Lielā Kristapa balvas ieguvējs Andris Keišs.

Otrs kinodarbs ir baltkrievu izcelsmes režisora Sergeja Lozņicas filma A Gentle Creature pēc Fjodora Dostojevska stāsta motīviem. Šis ir jau trešais režisora pieteikums uz uzvaru Kannu kinofestivāla konkursa programmā. Iepriekšējās divas filmas bija Mans prieks/My Joy (2010) un Miglā/In the Fog (2012), kura tāpat kā šī gada dalībniece ir tikusi uzņemta Latvijā.

Savukārt Kannu kinofestivāla programmā Un Certain Regard/Īpašais skatiens ir iekļuvusi slovāku režisora Georga Kristofa pilnmetrāžas debija Out par pusmūža vīrieti, kurš dodas uz Latviju strādāt un tiek ierauts dažādu absurdu notikumu virknē. Abas šīs filmas ir tapušas ar studijas Film Angels Productions komandas un mūsu valsts līdzfinansējuma atbalstu.

Kannu kinofestivālā norisināsies arī vairāki citi notikumi, kuros piedalīsies Latvijas pārstāvji. Studijas Mistrus Media producents Gints Grūbe ir iekļauts Eiropas kinoprofesionāļu divdesmitniekā Producers on the Move, kas dod iespēju popularizēt savus nākamos projektus. Viņš prezentēs režisora Dāvja Sīmaņa topošo filmu par Žani Lipki.

Īpašā skatē kinoindustrijas profesionāļiem tiks izrādīts režisora Aika Karapetjana psiholoģiskais trilleris Pirmdzimtais/ Firstborn, kurā advokāta un viņa sievas attiecības sašķoba kāda motociklista uzbrukums. Galvenās lomas atveido Kaspars Znotiņš, Maija Doveika un Kaspars Zāle. Latvijas pirmizrāde – šī gada septembrī.

Vairāk informācijas par Kannu kinofestivālu un Latvijas aktivitātēm: www.festival-cannes.com un www.nkc.gov.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja