Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Rundāles pils muzeja konference Ex Bibliotheca Ducis Curlandiae

Piektdien, 30. maijā, Rundālē, Rundāles pils muzejā norisināsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) un Rundāles pils muzeja organizēta starptautiska konference Ex Bibliotheca Ducis Curlandiae (No Kurzemes hercogu bibliotēkas), informēja LNB pārtāvis Augusts Zilberts.

Konference sniegs daudzveidīgu ieskatu Latvijas bibliofilijas tradīciju attīstībā no 16. līdz 20. gadsimtam. Tās laikā Latvijas, Somijas un Zviedrijas grāmatzinātnieki iepazīstinās ar dažādu Baltijai un Ziemeļeiropai nozīmīgu grāmatu  krājumu izcelsmi, to likteņiem Latvijā un ārpus tās. Pasākumā paredzēta arī viedokļu apmaiņa par bibliofilo kolekciju izpētes pieredzi un starptautiskas sadarbības iespējām retu un unikālu izdevumu prezentācijā.

Konferencē piedalīsies LNB direktors Andris Vilks, Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, Zviedrijas Nacionālās bibliotēkas vēsturisko krājumu eksperts Jānis Krēsliņš, grāmatzinātnieks, Latvijas Universitātes profesors, LNB Letonikas un Baltijas centra Pētniecības sektora vadītājs Viesturs Zanders, Somijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu nodaļas emeritētā nozaru bibliogrāfe Sirka Havu un bijušais Somijas Nacionālās bibliotēkas direktors Esko Hekli, kā arī LNB Letonikas un Baltijas centra Pētniecības sektora vadošā pētniece Jana Dreimane un Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas galvenā bibliogrāfe Lilija Limane.

Kurzemes hercogu bibliotēka ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas izcelsmes bibliofilajiem krājumiem, kas vairāku paaudžu garumā veidots no 16. gs. otrās puses līdz pat 17. gs. beigām. Ziemeļu kara laikā to pārveda no hercogistes galvaspilsētas Jelgavas uz Rīgu, savukārt 1714. gadā 2585 vienību lielo grāmatu fondu pārvietoja uz Pēterburgu – tur tas kļuva par vienu no jaundibinātās Krievijas Zinātņu akadēmijas bibliotēkas krājuma stūrakmeņiem. 1829. gadā daļa (gandrīz 900 izdevumu) šīs kolekcijas kā dāvinājums nonāca Somijā, Helsinku Universitātes bibliotēkā. Hercogu bibliotēkas krājums ir uzskatāma par vērtīgu ne tikai vēsturiskā dimensijā, bet arī raugoties no grāmatniecības un mākslas vēstures viedokļa.

2014. gada pavasarī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika vērtīgajam Kurzemes hercogu bibliotēkas krājumam veltīta izstāde, kas šobrīd skatāma Rundāles pils muzejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja