Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Cilvēks un identitāte Jurikas Bakānes un Kristapa Viša izstādē

No 27. jūnija līdz 29. jūlijam Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē skatāma gleznu izstāde, kurā divi jauni mākslinieki no Rēzeknes atklāj savas personības meklējumus un atspulgus - Jurikas Bakānes un Kristapa Viša izstgāde Identitāte.Kā pastāstīja Latgales Kultūrvēstures muzeja pārstāve Maija Upeniece, izstādē ir skatāmas 14 gleznas, kurās domas, jautājumi un minējumi izbiruši gluži kā arbūza sēkliņas starp notikumu un emociju virtenēm.

Bērnības un šodienas paralēles vai krustpunkti? Rītdienas laimes gaidas vai šī brīža piepildījuma gandarījums? Varbūt atspulgi spoguļos, ezeros un lietus lāsēs jeb lūkošanās uz sevi no attāluma, kad ikdienas maskas ir noskalotas nost.Jurika Bakāne (1983) par izstādi stāsta: "Runa ir par cilvēku. Par ilūzijām, maskām un slēpšanos. Par to, kādi esam. Par to, ka mēdzam dzīvot ārēji un baidāmies paši no sevis, no savas dzīves. Runa ir par mani pašu. Runa ir par to, ka mācos vērot, analizēt un spriest. Runa ir par mani un par to, ka apzinos savu kailumu un arī spēku."Kristaps Višs (1989) uzsver: "Gleznas ir mans izteiksmes veids un iekšējās izziņas palīglīdzeklis, kurš palīdz pietuvoties apziņai par cilvēku - viņa identitātei. Figurālās kompozīcijas ir kā atgriezeniskā saite starp skatītāju, gleznu un autoru. Tādā veidā notiek mijiedarbība starp visiem tēliem un izkristalizējas identitātes pamatideja - cik dažādi un tikpat līdzīgi mēs visi esam. Šis pētnieciskais darbs  nomet jebkādas maskas un plīvurus un viss kļūst redzams.  Caur dažādiem sižetiem vēlos uzrunāt skatītāju un pati glezna šajā gadījumā var būt gan kā informācijas nesējs, nacionālās identitātes atspoguļojums, varbūt logs uz citu dimensiju, vai tieši otrādi - dvēseles spogulis?!"Jurikas Bakānes un Kristapa Viša izstāde Identitāte skatāma no 27. jūnija līdz 29. jūlijam Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā 102.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja