Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs pabeidzis pārcelšanos no telpām Rīgas pilī

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) pilnībā atbrīvojis Rīgas pils telpas no mākslas darbiem, informēja LNMM pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Rīgas pils ir bijusi mākslas muzeja mājvieta gandrīz simts gadus. 1920. gadā tur dibināts Valsts mākslas muzejs, kurš pēc Otrā pasaules kara tika pārveidots par Vakareiropas mākslas muzeju, vēlāk – Ārzemju mākslas muzeju (līdz 1992. gadam – Aizrobežu). Šādā statusā tas bija apmeklētājiem pieejams līdz pat 2010. gada rudenim. Tad muzeja ekspozīcijas tika izvietotas restaurētajā un muzeja vajadzībām pielāgotajā Rīgas biržas ēkā – jaunajā Mākslas muzejā Rīgas Birža (atklāts 2011. gada vasarā), bet krājuma neeksponētā daļa palika Rīgas pilī.

Pēc 2013. gada jūnija traģiskā ugunsgrēka LNMM Ārzemju mākslas departamenta krājuma palikšana Rīgas pilī vairs nebija iespējama, un mākslas darbu glabāšanai tika meklētas citas telpas.

Šobrīd ir pabeigta mākslas darbu pārvietošana uz pagaidu glabātuvēm. Turp tika pārvestas glezniecības, porcelāna un keramikas, dekoratīvi lietišķās mākslas, mēbeļu un tēlniecības kolekcijas. Vissarežģītāk bija pārvietot tēlniecības darbus, kuri ir ne vien smagi, bet arī trausli. Pateicoties muzeja darbinieku rūpībai un sadarbības partneru profesionalitātei, visi muzeja eksponāti ir pārceļojuši veiksmīgi.

Latvijas Nacionālais mākslas muzeja pārstāvji izsaka cerību, ka pagaidu novietnē mākslas darbi nebūs jāglabā ilgstoši, ka krājuma vajadzībām tomēr tiks uzbūvētas jau sen iecerētās mūsdienīgās krātuves Pulka ielā, kur eksponāti varēs atrasties tiem piemērotos apstākļos un arī būt vairāk pieejami sabiedrībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja