Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Sinfonietta Rīga atklāj jubilejas sezonu

Ar Ludviga van Bēthovena 4. simfoniju 15. jubilejas sezonu 25. septembra vakarā Lielajā ģildē aizsāka diriģenta Normunda Šnē vadītais kamerorķestris Sinfonietta Rīga. Koncerta viesis, godalgotais beļģu vijolnieks Marks Buškovs kopā ar orķestri atskaņoja Leonarda Bernsteina Serenādi, pēc Platona Dzīru motīviem. Orķestra sniegumā bija iespēja noklausīties arī koncertzālēs reti atskaņoto Bēthovena uvertīru dziesmuspēlei Karalis Stefans. Savukārt Lielās ģildes foajē sezonas atklāšanas programmas ietvaros bija skatāma Franča Beltes mākslas darbu izstāde.

Lielās ģildes skatuves dēļus kolektīvs mina pēc vairāk kā pus gadu ilgas prombūtnes, pirms tam sniedzot koncertus ārpus Rīgas, vai strādājot pie jauniem skaņu ierakstiem. 

"Savā ziņā neordinārs bija koncertprogrammas pasniegšanas veids, koncertu uzsākot nevis ar uvertīru, vai mazākas formas darbu, bet ar simfoniju. Kā atmošanās no dziļa miega un aizmirstības Bēthovena 4. simfonijas tumši krāsotās ievadtaktis spēji pārauga dzīvespriecīgā līksmē, dižā Vīnes klasiķa bangojošā temperamenta kulminācijas brīžos klausītājus tuvinot baudas katarsei," raksta orķestra pārstāvji.

Ar gavilēm publika sveica Karalienes Elizabetes un Pētera Čaikovska konkursu laureātu, beļģu vijolnieku Marku Buškovu. Mākslinieciski spilgti un virtuozi viņa sniegumā skanēja amerikāņu komponista Leonarda Bernsteina jaunības dienu opuss vijolei, stīgām un sitaminstrumentiem Serenāde, pēc Platona Dzīru” motīviem. Bernsteins antīkās pasaules filosofu ideju traktējumam piegājis konceptuāli, radot piecus atšķirīgus sarunu dalībnieku vēstījumus par mīlestību. Idejām muzikālu formu radušas Faidra, Aristofāna, Eriksamaha, Agatona un Sokrāta monologi.

Sekojot ilgstošiem aplausiem un vētrainām ovācijām, Buškovs klausītājiem dāvāja muzikālo piedevu - beļģu komponista Ežena Izaī 5. vijoļsonātes 2. daļu Danse Rustique, tā vēlreiz apliecinot savu muzikālo izcilību un talantu.

Kā veltījums Sinfonietta Rīga 15. koncertsezonai Lielās ģildes foajē bija skatāma jaunā mākslinieka, Roterdamas Villema Kūninga akadēmijas studenta Franča Beltes fotokolāžu izstāde. Darbi tapuši, sintezējot un transformējot fotoobjektīva tvertos motīvus kamerorķestra iepriekšējās koncertsezonas laikā.

Pēc koncerta Lielās ģildes Minsteres zālē norisinājās orķestra jubilejas sezonas atklāšanas slēgtā daļa, uz kuru tika aicināti orķestra mūziķi, sabiedrībā pazīstami kultūras darbinieki un mediju pārstāvji. Sanākušajiem uzrunu teica Kultūras ministrs Nauris Puntulis un orķestra mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē.

Koncertu tiešraidē varēja klausīties Latvijas Radio 3 Klasika.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja