Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Grupa Astro'n'out devusies koncertturnejā pa visu Latviju

Mūsu grupas dekrēta atvaļinājums ir noslēdzies - pirms kāda laika paziņoja Astro'n'out soliste Māra Upmane-Holšteine, piecus mēnešus vecās meitenītes Ronjas mamma.

Grupa ir atgriezusies ar jaunu dziesmu Zilonis un koncertturneju Astro' Electro Acoustic, kas sestdien tika atklāta Siguldā. Koncertos viņi izpilda dziesmas no albuma Lauvas un vecākus hitus, kuri ir ieguvuši svaigu - elektroniskāku - skanējumu. "DJ Rudd pieskāriens ir atstājis ausīmdzirdamas pēdas, pa kurām mēs jau iepriekš bijām gatavi iet," par sadarbību ar mūzikas producentu Rūdolfu Budzi stāsta dziedātāja. Viņi jau sen esot gribējuši šīs kompozīcijas pārveidot citādi, taču nekad nav sanācis laika. "Šoreiz tā bija mūsu prioritāte," uzsver Māra.

Skābais tembrs

Pagājušā gada novembrī grupa Astro'n'out atzīmēja savu desmit gadu jubileju, kuru viņi bija iecerējuši nosvinēt ar koncertturneju pavasarī, taču dzīve viņu plānos ienesa korekcijas - nācās atlikt līdz rudenim. Grupas uzstāšanās sākas akustiskā noskaņā, kura mainās, kad viņiem pievienojas DJ Rudd - viņš nemanāmi kļūst par sesto grupas dalībnieku un uzliek uzsvaru uz otro vārdu koncerta nosaukumā Astro' Electro Acoustic. "Mums ir seši sintezatori - klasiskā poproka grupai tas ir diezgan daudz," smejoties teic Māra. Pat ģitārists un basists ir tikuši pie šiem instrumentiem, lai iegūtu nepieciešamo skanējumu, piemēram, basa tembrs uz sintezatora skan dobjāk. "Skābāk - kā mēs sakām," viņa piebilst.

Dziedātāja godīgi atzīst, ka pieķerties pie klausītājiem labi zināmiem hitiem vienmēr ir nedaudz bailīgi, taču uz šo soli grupu iedrošinājis vairāku nosacījumu kopums. Viens no tiem ir bijis vasarā digitāli klajā laistais remiksu albums Lion's Share Remixes, kas devis papildu ticību uz labu iznākumu. "Ai, cik žēl, ka to nevar klausīties mašīnā," šis arguments viņus pārliecinājis to ierakstīt arī diskos, kas tik tikko atceļojuši no Lietuvas - ielikti vienkāršās kartona kabatiņās. Albumā ir iekļautas gan grupas dalībnieku uzrunātu mākslinieku, gan arī viņu izsludinātā konkursa uzvarētāju radītas versijas. "Mēs tagad visi fanojam par grupu Kasetes," par jaunatklājumu saka Māra.

Trauslā robeža

Par īstu hitu kļuva Tommy U & Tob Luii remikss Dive, kuram pat ir tapis videoklips. "Draugi, ceļš un daba," par Horvātijā uzņemto darbu stāsta Tommy U. Šis singls atgādināja par Astro'n'out eksistenci tā klusuma periodā un, iespējams, jauniem klausītājiem atvēra durvis uz grupas daiļradi. Arī Mārai pašai savus mīļākos māksliniekus patīk klausīties svaigās versijās - grupu Florence and the Machine, dziedātāju Lanu del Reju un citus, lai arī grupas Massive Attack kompozīcijas Teardrop jaunais skanējums viņai ir sagādājis vilšanos. "Leģendārā megadziesma ir zaudējusi pusi no sava spēka," domā dziedātāja, vēlreiz akcentējot trauslo robežu starp izdošanos un neveiksmi.

Dziesmu jauno aranžiju radīšanas brīdī grupa Astro'n'out ir atgriezusi sev brīvību un atļāvusies paspēlēties. "Papriecāties pašiem par savu radošumu, par iespēju padauzīties, jo ikdienā mēs par daudz spēlējam pēc noteikumiem - mēs bijām kļuvuši paši par savu dziesmu ķīlniekiem," uzskata Māra.

Šajā procesā viņi sapratuši, ka nav striktu rāmju, kā tām vajadzētu izklausīties, jāsaglabā vien skaņdarba mugurkauls - melodija un dziedātājas tembrs. "Tu dīrā dziesmu kārtu pa kārtai un domā, kas ir tas, ko nedrīkst tai atņemt, - izrādās, ka arī bez slavenā ģitāras soliņa mierīgi var iztikt," akcentē Māra, kurai vislabāk iet pie sirds dziesmas Spoguļoties jaunā versija, jo tā ir kļuvusi superjaudīga.

Atmiņas treniņš

Dziedātāja atklāj, ka dažreiz cits cita idejas izspēlējuši sakostiem zobiem, bet rezultāts ir bijis tāds, ka nācies atzīt - skan labi! Taču atradināties no vecajām formām Mārai ne vienmēr bijis viegli - dziesmā Tanki tagad divreiz ir jāatkārto piedziedājums. "Es uzreiz sāku pantu. Vai tad tu nevari atcerēties? - čaļi man atsūtīja grāmatu par atmiņas trenēšanu," stāsta Māra, kura uz rokas uzrakstījusi sev mazu špikerīti. Grupa uz vēlāku laiku ir atlikusi ideju par jauna materiāla radīšanu, kā arī citu valstu iekarošanu. "Šis ir laiks, kad ir ļoti grūti runāt par tālāku nākotni un kad ir prieks, ja izdodas tuvākie plāni," teic Māra, jo gada laikā grupā ir piedzimuši četri mazuļi, kas no vecākiem prasa lielu uzmanību.

Ceturtdien, 2. oktobrī, mūzikas namā Daile savu pēdējo turnejas Mosties koncertu aizvadīs dziesminieks Goran Gora jeb viņas vīrs Jānis Holšteins-Upmanis. "Mēs pārņemsim stafetes kociņu un ņemsim cienājamo mākslinieku Goran Goru līdzi uz saviem koncertiem kā aukli," nākotnes plānos dalās Māra. Grupa Astro'n'out koncertēs Ventspilī, Liepājā, Gulbenē un Cēsīs. Koncertturneja noslēgsies 7. novembrī Rīgā - Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē. "Ģimenes ekskursija pa visu Latviju," piebilst dziedātāja. Vairāk par grupas jaunumiem var lasīt interneta vietnē www.astronout.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja