Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla noslēgumā skanēs divi Latvijas pirmatskaņojumi

Ar diviem vērienīgiem koncertuzvedumiem Māris Sirmais un Valsts Akadēmiskais koris Latvija sestdien, 27. augustā un svētdien, 28. augustā Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā noslēgs 14. Starptautisko garīgās mūzikas koncertu.Šoreiz klausītājiem tiks piedāvāti divi Latvijā vēl neskanējuši opusi - franču komponista Artūra Onegēra Nāves dejas un argentīniešu izcelsmes itāļu komponista Luisa Bakalova Tango mesa, portālam Diena.

lv pavēstīja Valsts Akadēmiskā kora Latvija producente Ieva Vītiņa.A. Onegērs komponējis _Nāves dejas _1938. gadā, iedvesmojoties no Ziemeļu renesanses mākslinieka Hansa Holbeina gravīrām. 16. gadsimta 20. gados H. Holbeins radījis gravīru ciklu, kuros atspoguļo šo tradicionālo viduslaiku alegorisko rituālu - nāves dejas. Šī rituāla mērķis bija atgādināt mirstīgajiem, ka nāve vieno visus un ka cilvēks ir tikai puteklis zemes virsū.Koncerta otrajā daļā izskanēs L. Bakalova Tango mesa. Pasaulē L. Bakalovu pazīst kā filmu mūzikas komponistu. Viņš radījis mūziku Pjēra Paolo Pazolini filmai Sv. Mateja Evanģēlijs (1964) par Kristus dzīvi. Filma nominēta trīs Amerikas Kinoakadēmijas balvām Oskars, tajā skaitā par labāko mūziku. Par mūziku Maikla Redforda filmai Pastnieks, kas pazīstama arī Latvijas kino mīļiem, 1994. gadā saņēmis Oskaru par labāko mūziku. Filmas pamatā ir izdomāts stāsts par kādu Pablo Nerudas dzīves epizodi. Daži L. Bakalova skaņdarbi izmantoti arī Kventina Tarantino kulta filmā Kill Bill.Tango mesa komponēta 1997. gadā, un šo darbu L. Bakalovs iecerējis kā veltījumu visiem Ābrama reliģiju pārstāvjiem - kristiešiem, musulmaņiem, ebrejiem. Visas atsauces uz Jēzu Kristu no teksta ir izņemtas. Vienīgais izņēmums - atstāta daļa Agnus Dei. Liela nozīme darbā ir tradicionālajam argentīniešu tango instrumentam bandoneonam. Koncertā piedalīsies Valsts Akadēmiskais koris Latvija, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, solisti Inga Šļubovska, Ilona Bagele, Jānis Apeinis, Hektors Ulisess Pasarella (bandoneons, Argentīna/ Itālija), Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa un Olgas Žitluhinas Dejas kompānija.Koncerta rīkošanā iesaistīta plaša radošā komanda - horeogrāfe Olga Žitluhina, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, gaismu mākslinieks Igors Kapustins. Koncerta režisore ir Margita Zālīte, kura šobrīd Berlīnē studē operas režiju. Diriģents Māris Sirmais. Koncertu sākums plkst. 19. Biļetes pieejamas Biļešu Paradīzes kasēs visā Latvijā un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja