Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Filmas Šefpavārs uz riteņiem recenzija. Meksikāņu piesitiens

Vienmēr ir interesanti redzēt, kas lācītim vēderā, proti, kā top pavārmākslas šedevri

Jau gandrīz paspruka – Džona Favro mazā melnā vakarkleita… Taču šoreiz nav runa par modi (apģērbu), bet gan par citu tēmu, kas uzrunā un interesē visus. Jo pārsteidzošāk, ka šīs filmas režisors ir Džons Favro, kurš pieradis rīkoties ar simtos miljonu mērāmu budžetu. Viņa pazīstamākais meistarstiķis un kases grāvējs ir divas pirmās Dzelzs cilvēka/Iron Man sērijas, kuru budžets ir attiecīgi 140 un 200 miljonu ASV dolāru. Šefpavārs uz riteņiem uzņemts par kapeikām – tā budžets ir septiņi miljoni. Toties kritiķu sajūsmai nav robežu – retais licis mazāk par četrām "bumbiņām".

Kas tad ir tā brīnumtēma, kas piesaista visu zemju cilvēku uzmanību? Atbilde ir elementāra – ēdiens un ēšana. Atcerieties virtuozi animētā pelēna – Parīzes pavāra – delverības oskarotajā Gardēdī/Ratatouille (2007) vai Merilas Strīpas un Eimijas Adamsas virtuālo kulināro sacensību, stāstu par leģendāro Džūliju Čaildu, kuras 524 franču virtuves recepšu pavārgrāmata kļuva par bestselleru ASV, – filmu Džulī un Džūlija/Julie and Julia (2009).

Tie ir tikai nesenākie kulinārijas filmu piemēri. Kā lai izskaidro TV globālo reitingu topos allaž sastopamos kulinārijas šovus ar dažādiem šefpavāriem zvaigznēm? Elementāri, Votson, mēs apmierinām cilvēku dabiskāko vajadzību – vajadzību ēst. Jo smalkāk un interesantāk, jo kuplāk zeļ kases ieņēmumi. Jaunajā filmā Šefpavārs uz riteņiem darbojas lieliski aktieri – Bobijs Kanavale (Vudija Allena Jasmīnas stāstā izteiksmīgi tēloja mačo, Jasmīnas māsas vīru), Olivers Plats, Džons Legizamo un pirmā ešelona Holivudas slavenības Dastins Hofmans, Roberts Daunijs juniors, Skārleta Johansone un dārgākā seriālu zvaigzne pasaulē Sofija Vergara.

Šāda stratēģija ir arī scenārista, producenta un režisora Džona Favro azotē. Pats stāsts ir vienkāršs kā ķiploks; pieskaitīsim arī paša Favro seno aizraušanos ar kulināriju, kas vairo režisora īpašo kaislību gardi paēst un gardi nofilmēt. Rezultātā iegūstam filmu Šefpavārs/Chef (kā latviskojumā uzradies Šefpavārs uz riteņiem, nav zināms), kura ir skatītājam ļoti draudzīga.

Vispirms – vienmēr ir interesanti redzēt, kas lācītim vēderā, proti, kā top pavārmākslas šedevri. Protams, ēdiens ir meistarīgi nofilmēts, uzzināsit arī dažādus interesantus kulinārijas knifus, sevišķi otrā filmas pusē – par specifisko latīņamerikāņu virtuvi. Otrkārt, kādas attiecības valda šajā biznesā – konkurences un draudzības mikslis, un vēl šajā cīņā tiek iesaistīti sociālie tīkli, piemēram, tvitera konts @KarlCasper. Filmai tika radīts arī feisbuka konts, un tajā var atrast interesantas, oriģinālas sviestmaižu receptes ar latino piesitienu.

Kad meistarīgo šefpavāru Karlu Kasperu (lomā – pats omulīgais režisors) no stilīga Losandželosas restorāna padzen ambiciozais un valdonīgais restorāna īpašnieks (Dastins Hofmans), sākas viņa nedienas un problēmas ar bijušo sievu Inesi (Sofija Vergara), kaut gan viņu 11 gadu vecais dēls ir tēva pusē. Taču nedienas drīz vien pārvēršas veiksmīgā biznesa projektā – mazā ceļojošā autobusā, restorāniņā, kurā Karls ar draugiem sāk praktizēt senaizmirsto jaunības recepti – meksikāņu sviestmaizes ar dažādām piedevām, kas itin drīz kļūst par Maiami "augstās virtuves" jeb haute cuisine gardumu, kurā riktīgi pikantā kokteilī sajaukti meksikāņi, kubieši, spāņi un, protams, salsa un tako! Visi lomu tēlotāji filmā cenšas nozagt cits citam efektīgākās epizodes. Man visforšākie šķita Džons Legizamo un Olivers Plats. Skārletai Johansonei un Robertam Daunijam junioram ir pavisam mazas lomas.

Laikraksta The New York Times kritiķis Stīvens Holdens atzinīgi vērtē Šefpavāru uz riteņiem ar slavējumu par Maiami multikulturālās vides attēlošanu un vārdiem: "Šī filma ir lādzīga un bez neviena agresīva varoņa." Ar to jau pietiek, lai skatītāji Šefpavāru iemīlētu.

Šefpavārs uz riteņiem/Chef ***

Komēdija. ASV. 2014.
Režisors Džons Favro
Lomās: Džons Favro, Sofija Vergara, Skārleta Johansone, Džons Legizamo, Dastins Hofmans, Roberts Daunijs juniors u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja