Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mīlestība rosina saprast citam citu

Iestudējums Armastus kā dzīvesstāsta mēģinājums

Armastus? Kaut kur dzirdēts! Izklausās kā vīrieša vārds... Bet igauniski tas nozīmē "mīlestība".

Režisore Inga Tropa par šīm savas jaunās izrādes nosaukuma raisītajām asociācijām pasmaida – intriga esot izdevusies. Dramaturģes Lindas Rudenes diplomdarba lugas Armastus centrā ir stāsts par mīlestību. Mīlestība pārvar dažādas robežas, arī valstu, vecuma, stereotipu. Linda Rudene ir uzrakstījusi lugu, ievijot tajā savas omītes dzīves notikumus. Viņa dzīvojusi Igaunijā, bet, pirmās mīlestības aicināta, atbraukusi uz Latviju. Savukārt tagad, seniores gados, dzīve viņai sagādājusi pārsteigumu, un viņa iemīlējusies kādā kungā, kurš dzīvo Igaunijā. Viņiem ir 14 gadu vecuma starpība, kungs ir jaunāks. Ome iepazīstina mazmeitu ar savu draugu. Kā viņa reaģēs? Vai pieņems situāciju? Drauga parādīšanās omes dzīvē liek mazmeitai palūkoties uz omi vēl neredzētā gaismā un pārvērtēt, vai abām ierastais savstarpējo attiecību modelis nav traucējis vienai otru pa īstam saprast.

Par izdevību šo darbu iestudēt Inga Tropa saka paldies Dirty Deal Teatro direktorei Annai Sīlei, kura iedevusi lugu izlasīt. Inga Tropa stāsta, ka procesa gaitā luga pārveidota un mainīta. Uz izrādes caurlaidi bija ieradušies arī Lindas Rudenes kursabiedri un teikuši, ka ir interesanti redzēt, kā sākuma ideja attīstījusies izrādes formātā. Savu nozīmīgu ieguldījumu devuši arī aktieri – Maija Arvena, Inta Tirole un Jānis Skanis. "Jau lasot lugu, tīri intuitīvi sajutu, kuri aktieri būs īstie. Man prieks, ka viņi atsaucās! Ir sanākušas krāšņas un spilgtas lomas!" stāsta režisore.

Ja izrādi grib pieskaitīt kādam noteiktam žanram, radošā komanda tam atradusi savdabīgu nišu – "dzīvesstāsta mēģinājums". "Tas ietver arī reālo dzīvesstāstu. Lugas sižetu iedvesmojuši dramaturģei svarīgi, personīgi notikumi un novērojumi, un tā ir drosmīga rīcība – kā vienu no tēliem parādīt sevi. Taču izrāde nav dokumentāls vēstījums, bet fantāzija starp īstenību un iztēli," skaidro Inga Tropa. "Otrs aspekts – triju radošu cilvēku darbs uz skatuves. Es visu šo procesu nosauktu par tādu kā puzles likšanu, cilvēkiem mēģinot saprast citam citu un pašiem sevi."

Kam izrāde domāta – omītēm vai mazbērniem? "Tā varētu būt ģimenes izrāde. Mans desmitgadīgais bērns bija atnācis uz mēģinājumiem, un mums bija pēc tam, par ko parunāt. Visi notikumi, kas ir izrādē, ir saprotami jebkurā vecumā. Jo stāsts ir par mīlestību vairākos līmeņos – starp ģimenes locekļiem, starp diviem dažādiem cilvēkiem, kuri laimīgi satikušies. Arī par mākslinieka attiecībām ar viņa darbu, kolēģiem, kur radošais process ir kā mīlestības valoda," saka režisore.

Tuvākās izrādes Dirty Deal Teatro Āgenskalnā – 9., 10. un 17. jūnijā, kā arī 15. un 16. augustā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja