Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Teātra mūžs un ieskats laikmetā

"Domāju, nevienam nerodas jautājums, kāpēc Viju Artmani sauc par skatuves karalieni. Tomēr, lai kļūtu par īstu karalieni, skatuvei ir atdevīgi jākalpo," saka pasākuma Karaliene. Kalpone. Vija Artmane režisors Gundars Silakaktiņš un nolasa citātu no Līgas Blauas grāmatas Sirdī palikušie.

Pati Artmane teikusi: "Mans mūžs ir bijis viena vienīga kalpošana un vairāk nekas. Taču es to darīju ar prieku un saņēmu lielu gandarījumu. Tagad, kad galā sarēķinu visus plusus un mīnusus, varu teikt, ka man bija ārkārtīgi veiksmīgs mūžs tieši gandarījuma dēļ."  

Artmane savās atmiņās saka, ka radošajā ziņā viņu visvairāk uzlādējuši nevis skatītāju simtu un tūkstošu mīlestība, bet tieši darba partneri – aktieri, režisori, kolēģi. Tāpēc 1. un 2. oktobrī Dailes teātrī skatāmais stāsts būs arī par Artmanes kolēģiem un par viņas laiku uz šīs skatuves. Komponists Juris Vaivods ir atlasījis Artmanes skatuves mūžam un Dailes teātrim svarīgus muzikālos skaņdarbus, kurus izpildīs Ērika Eglija, Ieva Segliņa, Aldis Siliņš, Gints Grāvelis, Mārtiņš Upenieks, Iveta Apine un pianiste Ilze Dzenīte. Ar savām atmiņām dalīsies Indra Briķe un Rēzija Kalniņa, kuras šobrīd mīt Vijas Artmanes grimētavā, kā arī Lidija Pupure, kurai ir ļoti daudz interesantu stāstu. "Šī nebūs izrāde vai koncerts – mēs paši to esam nosaukuši par satikšanos atmiņās. Esam aicinājuši atmiņās dalīties arī trīs komponistus, kuri katrs savu laiku ir bijuši Dailes teātra muzikālās daļas vadītāji, – Juri Karlsonu, Arturu Maskatu un Juri Vaivodu," ieskicē Gundars Silakaktiņš.

Uz skatuves Viju Artmani viņš nav redzējis, vienīgi izrāžu ierakstos, kas dod tikai vārgu priekšstatu par viņas talanta mērogu, jo teātri nav iespējams pilnvērtīgi nofilmēt. "Lai apzinātu objektīvo realitāti, kopā ar Jurati (Jurate Silakaktiņa – kostīmu māksliniece un scenāriju autore – L. L.), rakstot pasākuma scenāriju, daudz laika pavadījām Nacionālās bibliotēkas periodikas lasītavā, kur atrodamas recenzijas un pašas Artmanes intervijas," stāsta režisors un piebilst, ka par viņas mūžu var izveidot daudzsēriju filmu, jo reti kura aktrise var lepoties ar tādu lomu klāstu un tik milzīgu tēlu amplitūdu. Interesanti šķetināt Artmanes mūža faktus bijis arī tāpēc, ka stāsts par viņu ir arī stāsts par būtisku vēstures periodu. "Slava, atzinība, sadarbošanās ar valdošo varu, vadošie amati... Tad pārmaiņu laiks – nabadzība, noliegums. Joprojām teātrī ir cilvēki, kuri par Artmani nevēlas runāt un viņas laiku nevēlas atcerēties. Es to respektēju, un šajā atmiņu vakarā piedalās tikai tie aktieri, kas to vēlas, bet tas nenozīmē, ka atmiņām jābūt glaimojošām," saka G. Silakaktiņš.

Top komentāri

Itamars Toledano
Aristokrātija un dižciltība allaž sejas vaibsos zaigojas, dievamžēl, Artmanes mute nekādiem skaistuma etaloniem neatbilda, par aristokrātiju un dižciltību nemaz nerunājot. Tā bija PLĒSOŅAS mute, bet acis - saltas un aukstas.
Un
U
ļoti bieži viesojās Maskavā, cenzdamās par visu vari apliecināt, cik ļoti mīl komunistus un nelatviešus. Nevajadzēja viņai piedalīties "Spēlēju, dancoju" TV ierakstā, jo Leldes lomai viņa nederēja jau no paša sākuma, kur nu vēl 50 gadu vecumā. Bet kur nu šī palaidīs garam iespēju!
Viena no
V
profesionalakajam sava laika aktrisem, kaut gan Lilitas Berzinas limenim tuvoties nevareja. Ljoti veiksmigi taisija karjeru pa partijas un blatu liniju, ai guledama ar ko vajag, bet makslinieciska limeni gn Elza Radzina, gan Lidija Freimane bija spilgtakas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja