Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vieta sevī, kur baidāmies ielūkoties

Noziegums, luga un mākslinieka atbildība izrādē Tēbu zeme.

"Tēbu zeme ir katrā no mums," saka režisors Dmitrijs Petrenko par savu jauno izrādi. "Tā ir kā ēnas puse – vieta, kurā baidāmies ielūkoties." Izlasīt dienvidamerikāņu autora Serdžio Blanko lugu viņam iedevis aktieris Gints Andžāns, piebilstot, ka pats gribētu piedalīties šajā projektā. "Izlasīju un nobrīnījos, cik ļoti lugas tēmas atbilda tām, par ko kā režisors gribu runāt," saka D. Petrenko. Viena no tēmām ir vecāku un bērnu attiecības. Psiholoģisko krimināldrāmu Tēbu zeme autors sarakstījis ar asprātīgu melnā humora devu un ironiju, jaunā gaismā ļaujot skatīt seno mītu par Edipu. Kur ir robeža starp audzināšanu, pamācīšanu un pazemošanu pieaugušo un pusaudžu attiecībās?

"Lugā tiek risināts konflikts – ko domājam paši par sevi un kādi gribētu būt. Visbiežāk jau iedomājamies, ka esam labāki, nekā tas ir īstenībā. Un tad satiekam kādus īpašus cilvēkus no malas, kas maina mūs, parāda, ka esam egoistiski vai arī jutekliski. Viņi atklāj, ko slēpjam un kā veidojam to tēlu, kas nemaz neesam. Tādas tikšanās maina dzīves," spriež režisors.

Īpašais cilvēks izrādē ir 21 gadu vecais Martins, kurš atrodas cietumā par tēva slepkavību. Trevors, ko spēlē Gints Andžāns, ierodas pie Martina cietumā, lai uzrakstītu lugu. Viņš ar aizgādniecisku mentora sajūtu dodas atklāt jaunā noziedznieka motivāciju tēva slepkavībā. Abu starpā veidojas dialogi, attiecības. Par Martina noziegumu jātop Trevora lugai, bet situācija mainās, un tieši Trevoram tiek parādīts tas, ko viņš negrib zināt par sevi. Tas ir negaidīti viņam pašam. Martina loma uzticēta Liepājas Universitātes aktiermākslas studentam Kārlim Rūdolfam Ērglim. "Esmu pasniedzējs tajā kursā, kur Ērglis studē, un pazīstu viņu kā atbildīgu un radošu studentu," pamato D. Petrenko.

Iestudējums ir izrāde izrādē, jo skatītājs redzēs gan realitātes ainas, gan arī to, kā realitāte pēc tam tiek mainīta, lai taptu mākslas darbs – Trevora luga. Šī balansēšana uztur spriedzi un tiek runāts arī par to, kāda ir atšķirība starp realitāti un mākslas darbu, cik daudz dokumentālā mākslā ir dokumentalitātes un cik – mākslinieka izdomas, kā arī cik liela ir mākslinieka atbildība mākslas darba radīšanas procesā. Šie jautājumi šodienas mākslas pasaulē ir īpaši aktuāli, ņemot vērā, cik daudz mūsdienās top procesā radītu iestudējumu un cik populāra ir dokumentālā māksla.

Iestudējumam Rīgā izvēlēta neparasta vieta – Tallinas ielas kvartāla koncertzāle Tu jau zini, kur. "Tā ir ļoti radoša vieta, kas vēl nav apaugusi ar klišejām un priekšstatiem, ko tur var un ko ne. Tādu publiku arī gaidām – ieinteresētu, domājošu, aktīvu," saka D. Petrenko, kurš iecerējis ar Tēbu zemi doties arī uz citām Latvijas pilsētām.

Tuvākās izrādes Tallinas ielas kvartālā – 2. un 3. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja