Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
IZMANTOTAS. Sievietes Haiti no palīdzības organizācijas darbiniekiem saņem pirmās nepieciešamības preces. Tagad ir atklājies, ka daudzas no viņām bijušas spiestas sniegt intīmus pakalpojumus apmaiņā pret pārtiku, tīru dzeramo ūdeni un citām lietām

Netikumīgie labdari

Starptautisko humānās palīdzības sektoru ir satricinājušas apsūdzības seksuālos pārkāpumos pret cilvēkiem, kuri cieš no nabadzības, kara un dabas katastrofām.

Rietumu puslodes nabadzīgākā valsts Haiti 2010. gadā piedzīvoja katastrofālu zemestrīci, kas nogalināja aptuveni 200 tūkstošus cilvēku, ievainoja 300 tūkstošus un atstāja bez pajumtes vēl pusotru miljonu. Stihija pilnībā nopostīja desmitiem tūkstošu dzīvojamo māju, skolu un slimnīcu un daļēji sagrāva jau tā sliktā stāvoklī esošo infrastruktūru. Jau pirms zemestrīces Haiti bija ļoti atkarīga no ārējās palīdzības, bet pēc postošās dabas katastrofas haitiešiem pārējās pasaules atbalsts bija eksistenciāla nepieciešamība.

Palīgā nelielajai Karību reģiona valstij steidzās arī viena no pasaulē lielākajām nevalstiskajām humānās palīdzības organizācijām Oxfam, kas jau gadu desmitiem nosūta savus darbiniekus uz vietām, kur cilvēki cieš no nabadzības, karadarbības un dabas stihijām. Taču nesen atklātībā nonāca informācija, ka Oxfam darbinieki Haiti ne tikai palīdzēja vietējiem atkopties no pieredzētās zemestrīces, bet arī ļaunprātīgi izmantoja viņu ievainojamību, lai apmierinātu savu seksuālo apetīti. Savukārt organizācijas 
vadība notikušo noklusēja.

Oxfam skandāls un sekojošās vairāku citu pazīstamu organizāciju atklāsmes par savu darbinieku seksuālajiem un citiem noziegumiem ir pamatīgi aptraipījušas humānās palīdzības nozares mundieri. Vairāku valstu valdības paziņojušas par plāniem samazināt finansējumu labdarības organizācijām, no kā galvenie cietēji būtu palīdzības saņēmēji pasaules mazattīstītākajos nostūros. Organizācijas sola laboties. 

Kaligulas orģija

Avīze The Times pirms mēneša publicēja rakstu, kurā apgalvoja, ka 2011. gadā Lielbritānijas palīdzības organizācijas Oxfam misijas Haiti toreizējais vadītājs Rolands van Hauvermeirens un vairāki viņa padotie palīdzības organizācijas īrētā mājā rīkojuši seksa orģijas ar prostitūtām, no kurām daļa esot bijušas nepilngadīgas. Haiti ir aizliegts pirkt prostitūtu pakalpojumus un stāties dzimumattiecībās ar personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem. Seksa ballītes notikušas bieži, tāpēc vīrieši savu mitekli esot dēvējuši par mauku māju. "Meitenes, kurām mugurā bija tikai T krekli ar uzrakstu Oxfam, skraidīja apkārt pusplikas, tā bija visīstākā Kaligulas orģija. Tas bija neticami. Tas bija traki," laikrakstam stāstīja avots, kurš esot redzējis vienas šādas ballītes videoierakstu.

The Times rīcībā bija nonācis arī ziņojums par Oxfam iekšējās izmeklēšanas rezultātiem, to organizācija veica pēc tam, kad saņēma informāciju par savu darbinieku iespējamiem pārkāpumiem Haiti. Van Hauvermeirens izmeklētājiem esot atzinies, ka viņš Oxfam īrētajā miteklī vairākkārt ir izmantojis prostitūtu pakalpojumus. Tomēr organizācija viņu neatlaida, bet atļāva aiziet pašam. Izmeklēšanas rezultātā darbu Oxfam zaudēja vēl seši cilvēki. Divi iesniedza atlūgumu, bet četrus atlaida par dažādiem pārkāpumiem, tostarp prostitūtu pakalpojumu izmantošanu Oxfam īpašumā, pornogrāfisku materiālu glabāšanu darba datorā, seksuālu uzmākšanos un iebiedēšanu. 

Kad organizācija bija beigusi izmeklēšanu, tā izplatīja preses paziņojumu, kurā nebija pieminēti seksuālie pārkāpumi, bet tikai norādīts, ka atsevišķi darbinieki ir pieķerti "nepiedienīgā uzvedībā". Oxfam vadība nav ziņojusi vietējām varasiestādēm par savu darbinieku pārkāpumiem, jo bijusi pārliecināta, ka nesekos rīcība. Pēc The Times publikācijas van Hauvermeirens publiski atzinās, ka viņam Haiti ir bijušas seksuālas attiecības ar vietējo sievieti, kuras ģimenei Oxfam palīdzējusi pēc zemestrīces. 

Taču viņš noraida preses apgalvojumus, ka būtu pircis prostitūtas. Van Hauvermeirens stāsta, ka esot pametis Oxfam, jo neesot spējis atvairīt baumas par organizācijas darbinieku seksuālajiem pārkāpumiem Haiti. Izdevums The Guardian rakstīja, ka van Hauvermeirens 2006. gadā esot apsūdzēts arī prostitūtu pirkšanā, kad viņš vadīja Oxfam misiju Centrālāfrikas valstī Čadā. Palīdzības organizācija par šīm apsūdzībām esot zinājusi ilgāku laiku pirms tam, kad norīkoja van Hauvermeirenu darbam Haiti. Par seksu ar vietējām sievietēm viņš esot maksājis arī Rietumāfrikas valstī Libērijā, kur viņš strādāja britu palīdzības organizācijas Merlin uzdevumā.


Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 9.-15. marta numurā! Ja turpmāk vēlaties SestDienas publikācijas lasīt drukātā formātā, žurnālu iespējams abonēt ŠEIT!

Top komentāri

piedošanu
p
Augsti apgarotā haitiešu tauta pēc zemestrīces neuzskatīja par vajadzīgu mēnešiem ilgi apglabāt bojā gājušos, gaidot, ka to izdarīs glābēji. Te aprakstītās apsūdzības drīzāk atgādina nekaunīga ubaga brēcienus, ka par maz iedeva.
labdarība?
l
Dominikānas republika atrodas uz tās pašas salas. Piedzīvoja to pašu zemestrīci. Tai nav nepieciešama starptautiska humānā palīdzība, jo paši cenšas tikt galā un atšķirībā no Haiti pat netaisās pakļaut kaimiņus, atšķirībā no Haiti politiķu paustajām idejām. Haiti vēstures pamatā ir balto un to, kuri nebija pietiekoši melni izslepkavošana, atšķirībā no spāņu Dominikānas jaukteņiem, kas neradīja Dessalines.
welcomistu morāle
w
https://www.oxfam.org/en/rights-crisis/stand-one-refugees-and-asylum-seekers
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata