Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Slaktēt kārais prezidents

Tikai nepilnus trīs mēnešus pēc prezidenta Rodrigo Dutertes nākšanas pie varas Filipīnas "noasiņo" narkokarā, par kuru šausminās starptautiskā sabiedrība. Valsts vadītājs savu politiku uzskata par pareizu un savus kritiķus visbiežāk dēvē par kuces bērniem.

Līdz šim Dienvidaustrum­ āzijas salu valsts Filipī­nu vārds pasaulē biežāk izskanējis saistībā ar le­ģendārā boksa meistara Menija Pakjao kārtējām uzvarām, tomēr pēdē­jos mēnešos visvairāk apspriestais filipīnietis ir Rodrigo Duterte. Viņš tikai jūnijā sēdās Filipīnu prezi­ denta krēslā, bet jau ir paspējis izraisīt vairākus diplomātiskos skandālus, pie­ mēram, veltot rupjus vārdus Romas pā­vesta un ASV prezidenta mātēm. Tomēr paša zemē un ārvalstīs vairāk tiek ap­ spriests Dutertes izvērstais nežēlīgais karš pret narkotikām, kas ir prasījis jau vairāku tūkstošu cilvēku dzīvību. Politi­ķim pārmet, ka viņš ir mudinājis uz linča tiesu, atļaujot nogalināt un ieslodzīt cil­vēkus bez objektīvas izmeklēšanas un tiesas. Pats prezidents ir dziļā neizpratnē, kāpēc viņu vaino cilvēktiesību neievēro­šanā, jo, viņaprāt, noziedznieki nav cilvē­ki. Duterte pēc pārliecinošās uzvaras vē­lēšanās maijā brīdināja, ka viņa sešus gadus ilgā prezidentūra būs "asiņaina". Pagaidām viņš savu solījumu ir turējis.

Noper zaglēnus

71 gadu vecais Duterte nāk no Filipīnās pazīstamas politiķu dinastijas – viņa tēvs ieņēmis pilsētas mēra un provinces gu­bernatora amatu, savukārt tēva brālis un brālēns savulaik vadījuši valsts otru lielā­ ko pilsētu Sebu. Jurista izglītību ieguvu­šais Duterte 1986. gadā tika apstiprināts par Filipīnu trešās lielākās pilsētas Davao vicemēru, savukārt 1988. gadā kļuva par mēru. Šajā amatā politiķis ar pārtrauku­miem nostrādāja kopā 22 gadus, kļūstot par vienu no Filipīnās visilgāk valdījuša­jiem pilsētu mēriem. Viņš ticis ievēlēts arī Filipīnu parlamentā.

Nākamais prezidents ieguva slavu, sevis pārvaldītajā pilsētā apkarojot Filipī­nās ļoti izplatītās problēmas – noziedzī­bu, korupciju un bruņotos nemierniekus. Dutertes valdīšanas laikā Davao kļuva par vienu no drošākajām pilsētām 100 miljonu iedzīvotāju lielajā valstī. Viņš to panāca, pilsētā izveidojot visus ārkārtas dienestus apvienojošu reaģēšanas cen­tru, ko var sazvanīt pa trīsciparu telefona numuru, izskaužot policistu korupciju un alkohola lietošanu darbalaikā, aizlie­dzot alkohola tirdzniecību naktīs un ie­viešot striktus ātruma ierobežojumus.

Tajā pašā laikā Duterte likuma un kārtības uzturēšanai pilsētā izmantoja arī ļoti diskutablas metodes. Amerikāņu iz­ devums Time 2002. gadā rakstīja, ka rei­zēm Duterte pats personīgi Davao mērijā nopēris puišeļus, kas bija pieķerti kabat­zādzībās. Ar viņa ziņu pilsētā tika izvei­dotas bruņotas iedzīvotāju patruļas, ku­rām bija jāpalīdz likumsargiem nodroši­ nātkārtību ielās. Drīz vien patruļas kļuva par "nāves brigādēm", kas varēja nogali­nāt ikvienu, ko uzskatīja par draudu sa­biedrībai. Cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch (HRW) 2009. gadā zi­ņoja, ka vairākums no viņu upuriem ir par narkotiku tirdzniecību aizdomās tu­rētie, sīkie blēži un klaiņojoši bērni, kas varēja būt saistīti ar ielu bandām.

Visu rakstu par Filipīnu prezidenta Rodrigo Dutertes asiņaino politiku lasiet žurnāla SestDiena 16.-22.septembra numurā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata