Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Caur uguni par sapņiem un cerībām

Jāatzīst, vasaras saulgriežu svinēšana savulaik man bija līdz galam neatklāta teritorija. Bērnībā tajā, ka oficiāli var neiet gulēt, jāņot līdz rītam un sadarīt visādas lietas, kuras ikdienā, visticamāk, netiktu tik viegli pieļautas, bija savs šarms, taču kaut ko tā īsti šajos svētkos ilgi nevarēju "noķert". Varbūt to svinīgā rituāla sajūtu, par kuru tik daudz runāts tautasdziesmās, ticējumos un teiksmās.

Nu tas ir mainījies. Iespējams, vainīgi gadi, varbūt tas, ka ikdienu tomēr vairāk sanāk pavadīt pilsētas akmeņos, bet Līgo un Jāņu svinēšanai pēkšņi ir nākusi klāt kāda skaista dimensija – it kā ar šiem svētkiem gaisā ataustu kāds vieglums, kas visu gadu krājies un prasījies laukā, beidzot tur arī ticis un līdz galam var izdzīvoties un saelpoties kaut ko, kas saožams, reizēm dzirdams vai tikai sajūtams, bet nekad līdz galam vārdā nav nosaucams. Turklāt klāt nākusi arī tāda kā kopējā izjūta par gada griezumu un ritējumu – ziemas saulgriežu laikā vairāk prasās mierīgu domu un klusuma, bet vasaras saulgrieži liek elpot pilnām mutēm un vēlēties, kaut esība vienmēr liktos tik iespējama un viegla kā šajā vienā, visīsākajā gada naktī, kaut kur pret rītu, kad visi vēl/jau guļ, bet es esmu viena visā izplatījumā, klausoties, kā pasaule mostas, kā patīkams nogurums jaucas ar laimīgu saullēkta sajūtu un galvā vēl klusi dūc iepriekšējā vakara skaņas.

Šķiet, tā ir tā pati sajūta, kuru sarunā ar SestDienu piemin arī Julgī Stalte, sakot, ka mēs ejam līdzi saules ciklam – gan fiziski, gan emocionāli un garīgi, visā. Bet Jāņi nav tikai par to. Līgo un Jāņi ir arī par to iekšējo uguni, kas ļauj uzdancot tā, lai visa pasaule sagriežas, par domu spēku un to pirmuguni, kuru gribas svētu un tīru. "Tu tajā nebāzīsi vecas zeķes, necepsi šašlikus un nemetīsi cigarešu izsmēķus. Tev vajag, lai caur šo uguni vari runāt par saviem sapņiem un cerībām. Lai vari runāt par to, no kā tu gribi atvadīties. Tāpēc ugunij jābūt tīrai," uzsver Stalte.

Atliek piebilst, ka tā ir jau pavisam cita un citāda uguns nekā tā, kas ikdienā, kurā viegli var sadegt pats un nodedzināt daudz visa kā sev apkārt. Un varbūt tieši tur arī ir atslēga uz visu Līgo un Jāņu svētku būtību – spēkā. Tajā, kas mums blakus, citos cilvēkos, lietās un vietās, kas iedvesmo un liek elpot straujāk. Tajā, kas mūsos pašos klusi, bet neatlaidīgi virmo, lai īstajā brīdī, pareizi saukts, iznāktu ārā. Lai spēks ar mums un mūsos. Lai gaismas vienmēr vairāk nekā tumsas. Lai atkal jauna sākuma sajūta. Līgo – lai top.

Šīs SestDienas,  21. – 27. jūnija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Jāņu tīklojums bez riepām. Lai piedzīvotu Jāņus, tev pašam ir jābūt radītājam un darītājam. Bet mums arvien vairāk piedāvā visu gatavu uztaisīt priekšā, saka Julgī Stalte. Kopā ar Skandiniekiem un stilīgi latvisko Mayra goda tērpu radītāju Mairu Miķelsoni viņa aicina piedzīvot pirmās saulgriežu nakts maģiju.

PASAULĒ. Brīvības saliņa applūst. Pagaidām vēl plašas pilsoniskās brīvības baudošie Honkongas iedzīvotāji panākuši, ka vietējā līdere iesaldē likumprojektu, kas paredzēja noziedznieku izdošanu Ķīnai. Tas gan nenozīmē protestētāju uzvaru, jo Pekina pēdējos gados arvien agresīvāk ir izrādījusi vēlmi kontrolēt autonomo teritoriju.

PIEREDZE. Sēnes klausa mēnesim. Zemnieku saimniecībā Trubenieki Jānis Volksons bijušo cūku fermu pārveidojis šitaku sēņu audzētavā, nodibinājis kontaktus ar Japānu un stāsta sēņu stāstus arī tūristiem.

TUVPLĀNĀ. Puspudele Mozeles vīna. Vīna festivāla rīkotāja Inese Veisa par Vācijas vīnogu karalieni, vīna darīšanas perspektīvām Latvijā un par to, ko piedzert pie pelēkajiem zirņiem.

LAIKAPSTĀKĻI. Tornādo – neatņemama laikapstākļu sastāvdaļa. Aiznesa govis, izsūca dīķus – arī tādas ziņas atrodamas aizgājušo laiku presē par virpuļviesuļiem Latvijā. Tos var saukt arī par tornādo kā Amerikā, taču tas ir tieši tas pats, un pie mums to netrūkst.

INTERESANTI. Pāri ugunskuriem visā Eiropā. Vasaras saulgriežu rituāli daudzām tautām ir ļoti līdzīgi, toties svētku mielasts ievērojami atšķiras.

CEĻOJUMS. Starp kalniem, pētersīļiem un plastmasu. Pirms visi sāka domāt par to, ka tuvojas klasiskais atvaļinājumu laiks, klusi un neuzkrītoši šmaucām uz Armēniju – valsti ar viesmīlīgiem cilvēkiem, neizmērojamu mīlestību pret bērniem un fantastisku virtuvi. Valsti, kas spilgtā atmiņā paliek ar brīvdabas kafijas automātu būdiņām, fantastisku dabu, kalnu pārgājienu maršrutiem un pilnīgu retrītu, tā moderni izsakoties

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata