Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Ir vērts ārpus tiem pierastajiem rāmjiem izlīst un no otras puses paskatīties. Vienkārši – lai neaizmirstu, ka ne tikai mēs paši, bet arī visa pasaule un citi mums apkārt mainās.

Latvija. Ķeizarvalsts. Tuksnesis

Somu bērzu ziedputekšņi sasnie­guši Latviju. Sahāras smiltis – Austriju. Arktika sāk kust, un to iekāro Ķīna. Kur nu vēl skaidrā­kas zīmes globalizācijai?! Bet vai tas nozīmē, ka pēc kāda laika Rī­gas vietā varētu būt, piemēram, tuksnesis? Tās jau nu būtu pārspīlētas nākotnes vīzijas, varētu domāt. Bet varbūt vien­kārši – līdz šim neaptverts scenārijs?

Pētnieks Jānis Turlajs attīstību valstī pēta no citas – mazāk pierastas – puses. "Daudz vairāk bija jāiegul­da makšķerēs, nevis ēsmās. Mēs esam vienkārši noē­duši šo naudu, kas nedod pēc tam pievienoto vērtību," viņš uzsver un aicina nebūvēt "ķeizarvalstis" un tik daudz apspriestajām un peltajām, bet tomēr nepiecie­šamajām reformām akli nepretoties. Jo – pat ja uz papīra kaut kas izskatās smalki un skaisti, praksē var izrādīties gluži pretēji. Jo – ne jau gara teoretizēšana un sarežģītos svešvārdos noformulēti argumenti, bet tas, vai vajadzīgajā brīdī spēsim gludekli salabot, taču parādīs, vai gadiem krātās zināšanas vispār kaut ko ir devušas.

Un, ziniet, no personīgās pieredzes, ir vērts ārpus tiem pierastajiem rāmjiem izlīst un no otras puses paskatīties. Vienkārši – lai neaizmirstu, ka ne tikai mēs paši, bet arī visa pasaule un citi mums apkārt mainās.

Jaunie nenovēršami noveco.
Revolucionārie kļūst ikdienišķi.
Pat stingri cementētie pieminekļi kādreiz krīt.
Acumirklis, noķerts fotogrāfijā, kļūst mūžīgs.
Troksnis pārvēršas mūzikā.
Kādreizējā varas partija – nīkuļojošā opozīcijā.
Bet tas, kas kādreiz šķita netveramas vīzijas, pēkšņi var pārtapt pavisam reālās iespējās.

Tāpēc – kas to zina, kur tas tuksnesis vēl parādīsies. Bet līdz tam – ja tikai uzdrīkstēsimies un pamēģinā­sim, tad varbūt svešā valodā spēsim arī dzeju ierau­dzīt.

Žurnāla SestDiena 1. – 7. jūnija numurā lasiet:

IN MEMORIAM. Siltā vakara gaismas krāsa. Labestīgais perfekcionists Imants Prēdelis (1950. gada 1. janvāris – 2018. gada 20. maijs)

SestDienas SALONS. Ķeizarvalstī pieejamās makšķeres. Tas ļautu valstī labāk saimniekot, skaidrojot sava pētījuma nepieciešamību, uzsver Jānis Turlajs. Viņš jau radis pamatojamu nostalģijai pēc ulmaņlaikiem kā zelta laikmeta un nu ir apņēmības pilns gāzt sūnām apaugušus mītus par valsts tautsaimniecību mūsdienās.

LIEPIŅA ACS. Svētki un baloni. Turpinām iepazīstināt ar stāstiem "aiz bildēm". Visu gadu katru mēnesi SestDienas lasītājiem ir iespēja iepazīties ar vienu īpašu fotogrāfa Aivara Liepiņa kadru un stāstu, ko tas sevī nes. Šoreiz kadrs no Rīgai 800 pasākuma Doma laukumā 2001. gada augustā.

VĒLĒŠANAS 2018. Jaunie zaļie raiņi. Sociāldemokrāti Latvijā ziedulaikus piedzīvoja pirms 20 gadiem, bet pēc tam, neizturējusi pārbaudi ar varu un nokausēta iekšējos strīdos, LSDSP ietekmi zaudēja. Tagad – 13. Saeimas vēlēšanās – tā laika sociāldemokrāti tomēr pieteiks pat veselus divus sarakstus.

PASAULĒ. Nolūkotā Arktika. Reģiona potenciālie labumi, kas klimata izmaiņu dēļ pavisam drīz kļūs pieejamāki, Arktikas "dalīšanas" sacensībā iesaistījuši nu jau arī Ķīnu.

TĒMA. No iekaltām biļetēm līdz ekrānam. Vienalga, vai eksāmens saistās ar mutiskām atbildēm ģeometrijā, diktora balsi no melnbalta ekrāna aktu zāles galā vai skolēnu ieurbtajiem skatieniem uzdevumu lapās, tas savu nozīmi nemaina. Iespējams, baltas blūzes un puķes skolotājiem gan šajā dienā nomainījusi digitalizācijas laikmetam raksturīgā atsvešinātība, bet eksāmenu laiks skolās joprojām ir īpašs.

JŪNIJA GALAMĒRĶIS. Lisabona. Latvijā jūnijs ierasti ir tikai tāda kā iesildīšanās vasarai, bet Portugālē saule jau priecē pilnā krāšņumā. Dejas, krāšņi tērpi, sulīgi augļi, vietējās jūras veltes un nebeidzams dzīvesprieks. Lisabona piemērota dažāda dzīvesveida cienītājiem – savu vietu atradīs gan rokmūzikas fani, gan grāmatmīļi, gan tie, kam svarīgākais labi paēst. Turpmāk šajā rubrikā SestDiena piedāvās ieskatu iespējās, ko sniedz mūsdienu „lidojošajā pasaulē” patiesībā tik viegli sasniedzami galamērķi.

CEĻOJUMS. Kur sākas bēgļu ceļš. Nav nemaz tik viegli pastāstīt, kur esi nonācis, ja atrodies Nigēras tuaregu galvaspilsētā Agadesā. "Niamejā par Agadesu zina tikai vienu: tā kūst pekles karstumā. Niamejā Agadesu sauc par Tuksneša vārtiem un par Tūkstoš mirāžu pilsētu – iespējams, tāpēc, ka lēni vītajos turienes iedzīvotāju stāstos nav iespējams atšķirt patiesību no izdomas," tā var lasīt kādā vietējā preses publikācijā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS JŪNIJĀ, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Skaļa balss klusumā

Horeogrāfam ir jābūt kā rentgenam – saka horeogrāfe un Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniece Milana Komarova (35). Skatoties, kā dejotājs kustas, uzreiz jāsaprot, kur ir viņa stiprā puse, u...

Jumta svētki

SestDiena pirms 30 gadiem rakstīja...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata