Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Ar svētkiem jau nekas nebeidzas. Turpinājums vienmēr seko. Notiku­mos, emocijās, domās un darbībās.

Parunāsim par brīnumiem

Kāpēc cilvēki nereti tik ļoti alkst brīnumu? Kas tajā, ko mēs neizprotam un nespējam izskaidrot, šķiet tik pievilcīgs? Un kāpēc tad, kad tiešām piedzīvojam to, ko varētu saukt par brīnumu, nemaz nevēlamies tam ticēt un pie­ņemt?

Reanimatologs Pēteris Kļava pirmssvētku sarunā ar SestDienu saka: viss patiesībā ir likumsakarības, un brīnumu radām mēs paši, taču cilvēce ir aizmir­susi, kā to darīt. Mēs gaidām iracionālas lietas, kaut gan patiesībā tas brīnumainais jau gluži vienkārši ir neikdienišķais. Tātad – tas, kas reizēm un kādam citam varbūt šķistu visparastākais un pierastākais. Varbūt pasaka pie kāda gultas vakarā. Brīži, kad dodam, nevis ņemam. Kad atceramies par cilvēcību un izpalīdzību. Kad radām paši sev un apkārtējiem īpašus mirkļus, ar rūķu cepuri galvā ienesot svētkus tur, kur siltuma un uzmanības trūkst, vai varbūt vienkārši apskrienot plašāku loku pa pilsētu, izvējo­jot sakrāto ikdienas stresu pirms svētkiem un radot arvien jaunas un citādas tradīcijas.

Esam pieraduši pie svētku steigas: vēl paspēt, vēl izdarīt līdz galam, lai pēc tam – oi, pēc tam gan! – va­rētu sākt "jaunu, skaistu dzīvi". Bet ar svētkiem jau nekas nebeidzas. Turpinājums vienmēr seko. Notiku­mos, emocijās, domās un darbībās. Tāpēc gribas aicināt nepierast ne pie svētkiem, ne ikdienas. Lai ne tikai jauna gada sagaidīšana, bet arī katra diena kļūst par arvien jaunu atklāsmi, negaidītu brīnumu. Kā bērna dzimšana, kad tu skaties uz mazu cilvēciņu, kurš vēl tikko bijis daļa no kaut kā cita, bet nu jau elpo pats, kļūstot par gluži taustāmu un fiziski sajūtamu brīnumu. Kā pati esamība, par kuru tik dīvaini bieži aizmirstam un neievērojam, kaut gan varbūt tā ir vienīgais īstais brīnums, kas vispār jebkad ar mums var notikt. Kā pasaule apkārt – aiz­vien tā pati un arvien jauna.

"Ziemassvētkos novēlu visiem latviešiem nemā­nīt sevi. Brīnums ir tad, kad cilvēks vairs sevi nemā­na, kad viņš sauc lietas īstajā vārdā un grib saprast savu "es". Ziemassvētku laiks ir domāts, lai mēs pieskartos brīnumam," vēl piebilst Kļava. It kā šķiet tik vienkārši, vai ne?

Nesen dzirdēju padomu, ko gribētos pārveidot vēlējumā ikvienam, – biežāk būt ar cilvēkiem, pēc kuru satikšanas tu pats aizej, esot vairāk cilvēks. Varbūt tas ir vienīgais brīnums, kas mums šajā pasaulē vispār ir patiešām vajadzīgs. Būt vairāk cilvēkiem. Tad pārējie brīnumi nemaz nebūs nepie­ciešami. Vai arī tie vairs nešķitīs nekādi brīnumi.

Lai nepierasti un skaisti svētki! Katru gadu pavisam no jauna.

Žurnāla SestDiena 22. – 28. decembra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Kas ir debesīs. Bērnu reanimatologs un biedrības Reanimare vadītājs Pēteris Kļava par to, ko viņš gribētu novēlēt Ziemassvētkos, par lokomotīvi, kas aizved prom paralēlās pasaules, un par nāves gaismu.

TĒMA. Runas anatomija. Bez liekiem vārdiem, ar spilgtiem epitetiem, atmiņā paliekoši, iedvesmojoši, bet reizēm arī skarbi – katru gadu no jauna arī Latvijā valsts augstākās amatpersonas svētkos uzrunā sabiedrību. Cik grūti šīs runas top, ko ar tām politiķi grib pateikt, un kā šī tradīcija vispār radusies?

TUVPLĀNĀ. Vienkārši atnāc. Liepājas Sv. Jāzepa katoļu katedrāles priesterim Andrim Vasiļevskim garīdznieka kārta nav likusi zaudēt arī savus mākslinieka sapņus un aicinājumu – pats sev gan suitu tērpu darinājis, gan bagātīgā kolekcijā savācis dažādu gadsimtu priesteru liturģiskos apģērbus no visas Eiropas.

FOKUSĀ. Citāda labdarība. Dalīts prieks – dubults prieks jeb Kā darīt labu un aicināt citus uz izpalīdzību un nesavtīgiem darbiem ne tikai svētkos un ne tikai ar lielām akcijām.

PASAULĒ. Turpinājums sekos....  Tviterprezidents, kodolkara draudi un sāpīgas šķiršanās.  SestDiena  ieskatās globāli nozīmīgos notikumos, kas iesākās šogad, bet turpināsies arī 2018. gadā.

PIEREDZE. Uzlecošā vilka zvaigzne.  "Inteliģentās ielas modes" zīmola One Wolf radītāja Agnese Narņicka iedvesmu jaunām kolekcijām rod gan sarunās, gan nejaušos ikdienas mirkļos, pamazām ne tikai paplašinot kolekcijas, bet arī uzņēmumu un izcīnot savu vietu ne tikai pašu mājās, bet arī kaimiņos un citās valstīs.

CEĻOJUMS. Negaiss virs Taironas. Mazie, balti tērptie iedzimtie no kogi cilts kādreiz ir pārstāvējuši senu un varenu kultūru, kas pēc spāņu iebrukuma paslēpusies dziļi Sjerranevadas kalnos, bet šobrīd koķetē ar mūsdienu civilizāciju – to noliedz un iekāro vienlaikus.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata