Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Uz gavēni var lūkoties arī no citas puses – kā uz cīņu ar sevi, vājībām un iespēju sajust savu spēku

Gavēnis nav diēta

Kādēļ cilvēki gavē? Kā jau katru gadu pavasarī, avīžu un žurnālu slejas un arī internetā atrodamie raksti būs bagāti ar skaidrojumiem, kas ir gavēnis, no kurienes tas cēlies un kā izpaužas. SestDiena mēģina uz gavēni un gavēšanu palūkoties nedaudz citādi, kaut, iespējams, atsevišķos punktos tas sakritīs arī ar tradicionālo redzējumu.

Mani personīgie novērojumi liecina, ka gavēnis interesē ļoti daudzus. Arvien vairāk cilvēku to, šķiet, pat ievēro. Līdzīgi kā ar Jauno gadu, kuru daudzi sagaida, uz papīra lapiņām sarakstījuši mērķus, daudzi arī gavēņa laiku izmanto, lai vēlreiz apņemtos kaut ko darīt vai nedarīt ar saviem ēšanas paradumiem.

Mans gavēņa stāsts aizsākās pirms četriem vai pieciem gadiem, kad es, noklausījies kāda paziņas pieredzi, nolēmu izmēģināt ko līdzīgu un no savas dzimšanas dienas (februāra vidū) līdz Lieldienām apsolījos neskūties un nelietot alkoholu. Sevi izaicināt bija interesanti, turklāt – tas gandrīz sakrita ar oficiālo kristīgā kalendāra gavēni.

Dažus pirmos gadus nedzīt bārdu bija viegli. Nedzert nekādus grādīgos dzērienus – jau grūtāk. Jo aliņu vai vismaz vīna glāzi vakarā ļoti, ļoti gribējās. Man, tāpat kā lielai daļai Latvijas (droši vien arī pasaules) iedzīvotāju, "vienas glāzes alkoholisms" nav svešs. Lūk, tieši tas arī ir galvenais mērķis – gavēņa laikā nedarīt vai nelietot to, ko parasti tik ļoti gribas. Garīgs un mentāls treniņš.

Kā jau SestDienas lapās esmu rakstījis, gribasspēks un motivācija ir ierobežoti resursi, kuri jāizmanto prātīgi un saudzīgi. Uz tiem vajadzētu paļauties, lai kaut ko iesāktu, proti, pirmajā otrajā nedēļā atteikties no tās pašas vīna glāzes sevi būs jāpiespiež, bet pēc tam šī vēlme jau pāries pati. Tā tas strādā. Tāda jau arī ir gavēņa būtība – ierosināt kādu jaunu ieradumu un/vai vismaz uz kādu laiku tikt vaļā no nevēlamā.

Protams, protams – visur klāt ir arī veselības aspekti. Kā jau allaž, disciplinējot sevi vēlamajai uzvedībai, komplektā vienmēr nāk līdzi arī labvēlīga ietekme uz veselību. Jau pagājušajā gadā un arī šogad, kad alkoholu tāpat lietoju samērā maz, sarakstu papildināju ar vēl citām sev nevēlamām lietām, kuru lietošanu gavēnī nolēmu samazināt. To vidū izvēlējos kafiju, gaļu, jebko saldu. Kā arī nolēmu sākt darīt dažas lietas, kuras atstās labu ietekmi, – piemēram, vakaros likt malā telefonu un vairāk spēlēties ar bērniem. Tāpat arī jūs – ja nedzert alkoholu vai neskūt bārdu nav aktuāli, izvēlieties citas lietas, kuras nelietot vai, tieši otrādi, – sākt darīt. Piemēram, tā var būt atteikšanās no pārāk ilgstošas televizora skatīšanās utt.

Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 24. februāra - 2. marta numurā!

Top komentāri

aradhana
a
Gavēnis pirmām kārtām ir atgādinājums, ka visam Dabā piemīt savs ritms. Pirms pavasarī sāksies jauns auglības cikls, nepieciešams atbrīvoties no visa vecā, sasmakušā, savu laiku pārdzīvojušā. Fizioloģiski tas nozīmē - saprāta robežās netērējam enerģiju, lai iemantotu kaut ko vēl, iztiekam ar to, kas ir - jau pavisam drīz viss atkal sāks plaukt un ziwedēt, saule daudz dāsnāk sniegs mums savu enerģiju un viss, ko šobrīd būsim piebremzējuši, jau pēc neilga laika būs paveicams ar daudz lielāku vieglumu. Dabiski, ka šādā režīmā kaloriju vajadzīgs mazāk-un tas saskan ar to, ka arī ar uzturu tiem, kuri atkarīgi no gada cikla, varētu būt pašvakāk. Pilsētniekiem, kuri no Dabas atsvešinājušies, akcenti varētu būt citi, bet arī šeit tas pats princips: pirms ķerties pie kaut kā jauna, der sakārtot to, kas jau ir un domās pārliecināties, ka neesam nevienam parādā.
paskaidrojums
p
Vai neredzat, ļaudis, cik tā patiesība vienkārša. Ne Rietumu ne Austrumu jeb pravoslavu katoļu baznīcas nekad nespēja novērst ikgadējo badu pirms jaunās ražas. Tā vietā izdomāja, ka nevis pie viņu varas ik gadu trīs-četrus mēnešus jāgrauž kas pagadās, mokoties ar attiecīgu slimību epidēmijām, bet gan pati augstākā dievība to badu par svētību uzsūtījusi. Lai atteiktos no ilūzijām par gavēni, sameklējiet tīmeklī Vatikāna un Svjato-Daņilovas ''gavēņa'' ēdienkarti abu katoļu atzaru vadoņiem. Būs pārsteigums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata