Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jaunā gada cerības

Sākot teātrim veltīto rubriku SestDienā, ko turpmāk pieskatīšu pamīšus ar kolēģi Undīni Adamaiti, gribas, kā jau janvārī, skatīties nevis atpakaļ, bet uz priekšu – teātru pieteiktajos plānos tuvākajam laikam

Nav neviena kritiķa, kurš, iedams uz kārtējo izrādi, necer, ka tā būs veiksmīga. Skatīties kaut ko sarūgtinošu var vēlēties vienīgi rūdīti mazohisti. Tāpēc mans noskaņojums, aplūkojot tuvāko pirmizrāžu pieteikumus, ir izteikti optimistisks.

SOĻOTĀJS UN BOBSLEJISTI

Zīmīgi, ka teātri pievēršas sporta tematikai. Valmieras teātrī jau notikusi Daliņa pirmizrāde, ar kuru man tikšanās vēl tikai priekšā. Savā simtgadē teātris meklē un atrod saknes savā mītnes pilsētā (būs arī Valmieras puikas), un soļotājs Jānis Daliņš neapšaubāmi ir pilsētas lepnums. Varu palielīties, ka pērnā gadsimta 90. gadu sākumā esmu piedalījies masu skrējienā (dažiem tas varbūt izvērtās arī par soļojumu, bet ne sporta soļošanas izpratnē) no Strenčiem uz Valmieru, jo pastāv leģenda, ka Daliņš mēdza šo ceļa posmu soļot pēc avīzes – no Valmieras uz Strenčiem un atpakaļ. Tie, kuri uz Valmieru brauks no citām pilsētām, var paieties uz tirgus pusi, kur jau vairākas desmitgades, šķiet, vismaz pa divi lāgi atjaunots, uz vienas ēkas sienas Daliņš uzzīmēts soļojam. Sanāks bilde piemiņai. Izrādes pamatā ir Mārtiņa Meiera scenārijs (tieši tā formulēts, nevis luga), režisors Toms Treinis. Tuvāko mēnešu izrādes gan rādās izpārdotas.

Savukārt Liepājas teātris režisora Regnāra Vaivara vadībā pamazām gatavo Latviešu raķetes – dokumentālu varoņeposu (!!!) par bobsleja vēsturi. Izrādes pamatā ir 21 intervija ar bobslejam «tuvu stāvošām personām». Uz skatuves aktieru ansamblī būs desmit vīriešu un viena sieviete. Gatavojoties pirmizrādei, jāatceras, ka šī nav pirmā Regnāra Vaivara izrāde, kas veltīta sportam, – 2013. gadā Valmieras teātrī tapa [email protected], Riharda Jakovela monoizrāde. Savukārt izrādi, kuras pamatā ir intervijas, Vaivars sarūpēja salīdzinoši nesen – turpat Valmierā joprojām rāda Covid pandēmijai veltīto Burbuli, kur gan dokumentalitāte brīžiem pāraug pārgurušo mediķu smadzeņu radītajās vīzijās.

Vēstures pētniecība nodarbina arī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri, kas pievērsies Maskavas latviešu teātra Skatuve darbībai un traģiskajam galam 1937.– 1938. gadā. "Gribētos ticēt, ka lugas darbība norisinās pagātnē, bet mums pastāv aizdomas, ka tā tas nav," raksta teātris. Artūra Dīča lugā, cik noprotams, atdzīvosies vēsturiskas personas, bet Lauras Grozas iestudējumā līdztekus Čehova teātra aktieriem (tostarp kādu laiku uz skatuves jaunos iestudējumos neredzētajam Jakovam Rafaļsonam) lomas atveidot uzaicināti Inese Kučinska, Mārtiņš Vilsons un Ivars Kalniņš.

DIVI PĪTERI PENI

Divu citu teātru gandrīz vienlaicīgais piedāvājums var drusku sajaukt galvu. Latvijas Nacionālajā teātrī savu pirmo režijas darbu Latvijā veido pašlaik emigrācijā dzīvojošais Dmitrijs Krimovs, un viņa iestudējumu sauc Pīters Pens. Sindroms. Savukārt Dailes teātrī pat drusku agrāk uz skatuves parādīsies situāciju komēdija Pīters Pens saiet sviestā. Lai sviestā nesaietu arī skatītājs, te jāievieš zināma skaidrība.

Lielā honorāra dēļ skandālu izraisījušais Krimova iestudējums, cik noprotams, veltīts pieaugšanas tēmai. Savukārt Dailes teātra jauniestudējumam ir tiešs sakars ar jau repertuārā esošo komēdiju Izrāde, kas saiet sviestā, jo tās pamatā ir līdzīgs princips – mēs skatāmies it kā Kornlijas Politehnikuma drāmas pulciņa uzvedumu, kurā nekas nenotiek tā, kā tam vajadzētu notikt, viss bruks un juks.

Protams, mēs varam strīdēties, vai "oriģinālā uzveduma precīzs pārlikums no Londonas Vestenda" ir tas, ko mēs gribam redzēt Latvijas teātros, bet, ja reiz tāda iespēja ir, kāpēc lai neaizietu pasmieties? Būšot arī kaskadieru triki. 

 

VECĀS DĀMAS VIZĪTE

FRĪDRIHS DIRRENMATS

Pārliecinoši groteskā spēles stihijā, skanot balkāniskajiem Kārļa Lāča mūzikas ritmiem, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra trupa ar direktori Danu Bjorku galvenajā lomā iedzīvina Dirrenmata samērā didaktisko, bet ellīgi aktuālo traģikomēdiju par atriebību Indras Rogas režijā. Skatītāju, kas nesamulsīs no brehtiski atsvešinātās spēles manieres, gaida daudz prieka un atklājumu, baudot aktieru ansambļa enerģētiski nospriegoto sniegumu.

Kur skatīties: Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, 12. un 13. janvāris, 16. februāris

 

VĒLĀ MĪLA

ALEKSANDRS OSTROVSKIS

Pagājušā gada nogalē apaļu jubileju nosvinēja režisore Māra Ķimele, un viņas pašlaik pēdējais iestudējums Valmieras Drāmas teātrī – Aleksandra Ostrovska Vēlā mīla (2022) – tiek gatavots plašai viesizrāžu turnejai pa dažādām Latvijas pilsētām februāra otrajā pusē un martā. No Valkas līdz Daugavpilij un no Bauskas līdz Slampei – meklējiet rokā īsto datumu un tuvāko vietu. Nedaudz ironijas par naidu un mīlestību un atziņa, ka labais tomēr uzvar.

Kur skatīties: dažādās Latvijas pilsētās un ciemos no 22. februāra

 

SAPŅU ĶĒRĀJI

ROBERTS DAUBURS, ANNA KLIŠĀNE

Dirty Deal Teatro apvienojušies četri jaunie režisori, lai muzikālā līdzdalības izrādē ar pārvietošanos no vienas telpas otrā pastāstītu bērniem par saviem sapņiem. Jaunie mākslinieki (bez jau minētajiem arī Jurģis Lūsis un Elīza Dombrovska) atbruņo ar patiesumu un prasmi kontaktēties ar bērniem, no kuriem daži veiksmīgi tiek iesaistīti izrādes norisēs. Savus sapņus uz liela papīra ruļļa beigās var zīmēt ikviens, arī pieaugušie.

Kur skatīties: Dirty Deal Teatro, 13. un 14. janvāris, 17. februāris

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata