Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Skābeklis spiegam

Franču elektroniskās mūzikas leģenda Žans Mišels Žārs gatavojas koncertiem Baltijā un aicina rūpēties par Edvardu Snoudenu un WikiLeaks

Žana Mišela Žāra pasaules turnejas Electronica grafikā ir divas pieturvietas Baltijā: 2. novembrī viņš uzstāsies arēnā Saku Tallinā, 3. novembrī – Žalgiris arēnā Kauņā. Rīgā Žanu Mišelu Žāru dzirdējām 2008. gada novembrī. Pirms nedēļas franču klasiķis sniedza koncertu Berlīnē un nākamajā dienā sarīkoja tikšanos ar faniem kultūras universālveikalā Dussmann. Stundu viņš dziļi un pamatīgi atbildēja uz jautājumiem. Pēc tam vēl stundu veltīja autogrāfu sniegšanai – klausītāji nāca pie elka ar diskiem, vinila platēm, plakātiem, koncertu programmiņām, pat ar sintezatoriem un mūzikas atskaņošanas aparātiem. Žans Mišels Žārs aprunājās ar katru cilvēku. Fotografējās ar visiem, kuri to vēlējās. Katram pateicās par uzticību: "Paldies, ka sekojat līdzi manai darbībai!" Tie nebija tikai formāli žesti – varēja just, ka Žans Mišels Žārs izstaro labvēlīgu enerģiju, viņam ir patīkama aura.

To, ka Žans Mišels Žārs nav aizgājušo laiku relikts, apstiprina viņa jaunākais, divās daļās izdotais albums Electronica – tas ir monumentāls, episks lielmeistara darbs. Katrs skaņdarbs tapis sadarbībā ar kādu prominentu mūziķi vai grupu. Ar katru partneri Žans Mišels Žārs strādājis klātienē ierakstu studijā, nevis tā, kā pēdējā laikā ierasts, – apmainoties failiem internetā. "Kāds man teica – tas ir vecmodīgi. Vai satikties ar cilvēkiem ir vecmodīgi? Man ir svarīgs personisks kontakts gan ar citiem mūziķiem, gan ar faniem," Berlīnē teica Žans Mišels Žārs. Visticamāk, tikpat maģiski kā uz sava talanta cienītājiem Žans Mišels Žārs ir iedarbojies arī uz mūziķiem, kuriem piedāvāja ierakstīt kompozīcijas albumam Electronica. Neviens nav atteicis – piecu gadu darba rezultātā tapušas divarpus stundu mūzikas. Albums sadalīts divās daļās. Pirmā – Electronica 1: The Time Machine – tika izdota pērn rudenī. Otrā – Electronica 2: The Heart of Noise – šogad pavasarī. Visi pieaicinātie mākslinieki ir dažādu paaudžu prominences – spožākie pēdējo 40 gadu eksperimentētāji. Katrs uzskatīja par godu sadarboties ar franču klasiķi. Projekta Electronica pirmajā sējumā ir iekļauti skaņdarbi, kuri tapuši kopā ar Mobiju, Massive Attack, Loriju Andersoni, Pītu Taunsendu, M83, Air, Tangerine Dream, Boys Noize, Vinsu Klārku, Little Boots, Fuck Buttons, Gesaffelstein, Arminu van Būrenu, Džonu Kārpenteru un ķīniešu pianistu Lanu Lanu. Otrajā sējumā ir Žana Mišela Žāra kopdarbi ar Pet Shop Boys, Džūliju Holteri, Primal Scream, Gēriju Ņūmenu, Hansu Cimmeru, Edvardu Snoudenu, Peaches, Sebastjēnu Teljē, The Orb, Yello un Sindiju Loperi. Katram skaņdarbam (kopumā – trīsdesmit četri) ir radīta oriģināla melodija un tēma. Žans Mišels Žārs un viņa līdzautori demonstrē spēju ģenerēt arvien jaunas muzikālas idejas. Kritiķi uzsver: lai gan eposs Electronica ir veltīts mākslīgas izcelsmes skaņu vēsturei un tehnoloģiju pārņemtas pasaules problēmām, cilvēks šajā albumā vienmēr ir priekšplānā.

Visu rakstu par slaveno multiinstrumentālistu Žanu Mišelu Žāru lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata